Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 15:49

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος για την παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς

Δήλωση Μ. Παπαδόπουλου για την καθυστέρηση κατασκευής της Μονάδας V και την παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς

Η Πτολεμαΐδα τα τελευταία χρόνια ζει τον εφιάλτη ως πραγματικότητα, βιώνοντας τον κίνδυνο να μείνει οριστικά χωρίς Τηλεθέρμανση.

Ένα ζήτημα που ταυτίζεται με το μείζον εθνικό πρόβλημα της έλλειψης ισχύος ενέργειας στη χώρα μας και απορρέει από το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων Αμυνταίου και Καρδιάς όπως η κυβέρνηση αποφάσισε με το νέο σχέδιο για την παραγωγή ενέργειας στην χώρα (ΕΣΕΚ).

Αποκλειστικά υπεύθυνη είναι επίσης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για την αδυναμία της για να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής της  Μονάδας V η οποία θα αντικαθιστούσε τις παλιές μονάδες και θα κάλυπτε το έλλειμμα επάρκειας και ισχύος.

Εμείς ως Κυβέρνηση της χώρας επί Αντώνη Σαμαρά, πράξαμε ό,τι ήταν απαραίτητο ώστε η Μονάδα V να κατασκευαστεί εγκαίρως, ικανοποιώντας την ανάγκη για ανανέωση της λιγνιτικής παραγωγής και προσαρμογής στις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η εξασφάλιση χρηματοδότησης, η διαγωνιστική διαδικασία, η ανάδειξη αναδόχου, η συμβασιοποίηση του έργου καθώς και η εκκίνηση της κατασκευής, έγιναν με αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω, πως η Μονάδα έπρεπε να δοθεί σε λειτουργία εντός του 2019 και έως το τέλος του 2014 συνέτρεχαν όλες οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, με κορυφαία την επιτυχία έγκρισης της χρηματοδότησης με εξωτερικό δανεισμό από την ΕΤΕΠ, ο οποίος ουσιαστικά σηματοδότησε τότε, την πραγματική έξοδο της χώρας στις οικονομικές αγορές.

Η κυβερνητική αδράνεια και κακοδιοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ επέφερε εγκληματικές καθυστερήσεις τόσο με την πλημμελή επίβλεψη, όσο και με την καθυστερημένη πιστοποίηση των τμημάτων του έργου, που θα επέτρεπαν την έγκαιρη ολοκλήρωσή του. Οι καθυστερήσεις έχουν σαν αναπόφευκτο αποτέλεσμα την πιθανή εκκίνηση της λειτουργίας στο τέλος του 2021, δημιουργώντας έτσι το τεράστιο χρονικό κενό στην παροχή θερμικής ενέργειας στην τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας και στη διαχείριση της εργασιακής προοπτικής των εργαζόμενων τους ΑΗΣ Καρδιάς.

Σήμερα, υπό την πίεση της Αυτοδιοίκησης και των Συνδικάτων και προσπαθώντας να διορθώσει την εγκληματική της αδράνεια, η κυβέρνηση υπογράφει Κ.Υ.Α για την παράταση των ωρών λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς, θέλοντας βεβαίως να εξυπηρετήσει τις πολιτικές της ανάγκες ενόψει των εθνικών εκλογών, γεγονός που επιβεβαιώνει και η πανηγυρική ανακοίνωση της κομματικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης.

Η κοινή υπουργική απόφαση Κ.Υ.Α είναι από μόνη της θετική απόφαση διότι έστω και την τελευταία στιγμή δίνεται μία πρόσκαιρη λύση στο θέμα.

Θα είναι σημαντικό όμως να εξεταστεί το ακριβές περιεχόμενο του κειμένου της υπουργικής απόφασης, για να δοθούν οριστικές απαντήσεις σε ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά, με το σκεπτικό της αναγκαιότητας της παράτασης, τη στάση της κομισιόν, την στάση ιδιωτών παραγωγών και την δυνατότητα των στελεχών της ΔΕΗ να συνεχίσουν να λειτουργούν τις μονάδες χωρίς νομικές συνέπειες.  

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ενημερώσει τους φορείς, τους πολίτες και τους εργαζομένους για το κατά πόσο διασφαλισμένη είναι η παράταση και ποίες δεσμεύσεις αυτή εμπεριέχει.

Η Νέα Δημοκρατία θα παρακολουθεί την εξέλιξη αυτή εντάσσοντας την στη γενικότερη προσπάθεια της για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της εταιρίας και την οριστική διάσωσή της από τα τεράστια προβλήματα που της κληρονόμησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

 

                                                Μιχάλης Παπαδόπουλος

                                    Πρ. Υπουργός – Βουλευτής  Π.Ε. Κοζάνης

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 15:51