Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 12:02

Κοζάνη: Μεγάλες καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής φασολιών της Πρέσπας

του Σπύρου Κουταβα

Σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες, σε αντλιοστάσια, ποιμνιοστάσια και σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, προξένησε η χθεσινοβραδινή καταιγίδα που πέρασε από την Δυτική Μακεδονία.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί και δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές παρότι έπεσαν δένδρα σε πλατείες, σε δρόμους, σε σπίτια και σε σχολεία. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία σε 25 περιπτώσεις χρειάστηκε  να επέμβουν τα ειδικά συνεργεία της για να κόψουν δένδρα που είχαν πέσει σε καλώδια της ΔΕΗ η σε σπίτια και προαύλια σχολείων.

Πιο συγκεκριμένα  στην Τ.Κ. της Κέλλης του Δήμου Αμυνταίου κατέρρευσε ένα μεγάλο πλατάνι τουλάχιστον 80 ετών στην πλατεία του χωριού χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και χωρίς να προκληθούν μεγάλες υλικές ζημιές.  Λίγο πριν από την θεομηνία ευτυχώς απομακρύνθηκαν ο κόσμος και τα παιδιά που βρίσκονταν στην πλατεία.

Στο δήμο Πρεσπών έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή οι καλλιέργειες φασουλιού τόσο από την χαλαζόπτωση όσο και από τους ισχυρούς ανέμους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παναγιώτη Πασχαλίδη σε μια έκταση 9 χιλιάδων στρεμμάτων, από το χαλάζι που έπεσε σε μέγεθος μεγάλου κερασιού, έχει καταστραφεί ολοσχερώς το 80% της καλλιέργειας  φασουλιού ενώ η  ισχυρή ανεμοθύελλα  που έπληξε την περιοχή ξάπλωσε στο έδαφος ολόκληρη την παραγωγή. Ο δήμαρχος Πρεσπών ανεφερε ότι ο μετεωρολογικός σταθμός που είναι εγκαταστημένος στην Πρέσπα κατέγραψε θυελλώδης ανέμους λίγο πάνω από τα 80 χλμ/ώρα και πρόσθεσε ότι έχει ενημερωθεί ο ΕΛΓΑ και ο νέος περιφερειάρχης  Γιώργος Κασαπίδης  ο οποίος κατευθύνεται στην περιοχή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος ανέφερε ότι στην περιοχή του κάμπου της  Φλώρινας εξαιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης υπάρχουν καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες αλλά και σε χιλιάδες στρέμματα καλαμποκιού.  

Σύμφωνα με τον  Δήμαρχο Αμυνταίου Κώστα Θεοδωρίδη στην πόλη του Αμυνταίου ένα δένδρο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο και ένα άλλο δένδρο έχει κατάρρευσε στην αυλή του 3ου Δημοτικού σχολείου της πόλης και στις δύο περιπτώσεις δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

Χωρίς ρεύμα είναι από χθες το βράδυ  η περιοχή των Πύργων του Δήμου Εορδαίας εξαιτίας της καταστροφής από πτώσεις δένδρων μεγάλου μέρους της γραμμής μεταφοράς ρεύματος της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν την βλάβη σε τρία σημεία του δικτύου που βρίσκονται σε ορεινή και δύσβατη περιοχή.

Στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς υπάρχει ακόμη πρόβλημα με την ομαλή υδροδότηση της πόλης εξαιτίας ενός δένδρου που έπεσε πάνω στα καλώδια ηλεκτροδότησης του αντλιοστασίου που τροφοδοτεί μεγάλο μέρος του δήμου ενώ έχουν υποστεί ζημιές οι καλλιέργειες φασολιών στα διαμερίσματα Μελισσότοπος και Βασιλειάδα. 

Τέλος, κατά την διάρκεια της νύκτας 4 οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Κοζάνης με 8 άνδρες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στην περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής προκειμένου να συνδράμουν στο δύσκολο έργο των συνάδελφων τους.

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 12:06