Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 22 Μαϊος 2020 08:54

Στέφανος Πράσσος: Να μετονομαστεί η οδός Γκέρτζιου σε Μητροπολίτη Ιωακείμ

Ανοιχτή επιστολή στον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους Κοζάνης

Κύριε Δήμαρχε

Κύριοι δημοτικοί Σύμβουλοι

Με βάση ότι, οι ονομασίες οδών και πλατειών, η τοποθέτηση προτομών και άλλων συμβόλων

με ονόματα ιστορικών προσώπων, έχουν σκοπό από τη μια να τιμήσουν τα πρόσωπα και από την άλλη να ενημερώσουν και να διαπαιδαγωγήσουν τους πολίτες και κυρίως την νεολαία με το παράδειγμα του αναγραφόμενου ή απεικονιζόμενου προσώπου, σας ενημερώνω ότι:

Μία από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες οδούς της Πόλης μας, η οδός Γκέρτζιου Κ. σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που βγήκαν στη Δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια, χωρίς ποτέ να διαψευστούν, φέρει το όνομα ενός δοσίλογου, συνεργάτη των Γερμανών- Ναζί κατακτητών.

Συγκεκριμένα:

Σε λίστα 163 επιχειρηματιών που συνεργάστηκαν με τις Γερμανικές δυνάμεις Κατοχής και δημοσίευσε ο ιστορικός Δημοσθένης Κούκουνας, βρίσκονται σε «περίοπτη» θέση και οι αδερφοί Γκέρτσιου. Ειδικά ο Κωνσταντίνος Γκέρτσιος αναφέρεται ως προμηθευτής του Γερμανικού Στρατού Κατοχής.

Επιπρόσθετα, σε έγγραφο της CIA που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Κωνσταντίνος Γκέρτσιος, στην Κατοχή έδρασε ως Μαυραγορίτης και απέκτησε μεγάλη περιουσία λόγω των στενών σχέσεων με τους Γερμανούς κατακτητές. Ο «εκλεκτός» συντοπίτης μας, σύμφωνα με τα έγγραφα έστελνε ακόμα και την αγροτική παραγωγή στη Γερμανία όταν οι συμπατριώτες μας πέθαιναν κατά χιλιάδες από την Πείνα ενώ χρηματοδότησε και τον αρχιναζιστιστή σφαγέα της Θεσσαλονίκης, τον γνωστό εγκληματία πολέμου Μαξ Μέρτεν!

Ένα μέρος του δημοσιεύματος

«Ο Κ. Γκέρτσος ήλθε στην Αθήνα το 1935 και ξεκίνησε -με άγνωστης προέλευσης αρχικά κεφάλαια- την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Η περίοδος της δικτατορίας Μεταξά υπήρξε η μεγάλη ευκαιρία για τους αδελφούς Γκέρτσου που κατάφεραν να βρουν τις άκρες τους στο υπουργείο Άμυνας και να εμπλακούν στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς ως αντιπρόσωποι μικρών γερμανικών εταιρειών. Καλλιεργώντας και επεκτείνοντας τις επαφές τους με κυβερνητικά στελέχη μεγάλωσαν και οι δουλειές. Σύντομα κατάφεραν τα γίνουν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στις μεγάλες γερμανικές βιομηχανίες παραγωγής στρατιωτικών οχημάτων, οπλικών συστημάτων και ανταλλακτικών με τις οποίες έκλεισαν αποκλειστικές συμφωνίες με τις ανάλογες χρηματικές προμήθειες.
Σύμφωνα πάντοτε με την αναφορά των αμερικανών, οι κατοχικές δυνάμεις τους αναγνωρίζουν ως "δικούς" τους ανθρώπους και έτσι οι δουλειές συνεχίζονται. Όχι μόνο με εξοπλισμούς αλλά και με την μαύρη αγορά τροφίμων, εμπόριο αγροτικών προϊόντων, τα οποία στην πραγματικότητα δήμευαν με τη βοήθεια των Γερμανών, και μετά πουλούσαν στο εξωτερικό

Λίγο πριν την ήττα των Γερμανών και την απελευθέρωση, οι αδελφοί Γκέρτσου κατάφεραν και έφυγαν από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Ελβετία.
Όταν ξεκίνησαν, το 1946, οι έρευνες για τους έλληνες συνεργάτες των Γερμανών και τους δοσίλογους, σχηματίστηκε φάκελος και για τους αδελφούς Γκέρτσου ενώ κατασχέθηκαν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ελλάδα. Ο Κ. Γκέρτσος και τα αδέλφια του παρέμειναν στην Ζυρίχη και δεν γύρισαν στην Ελλάδα φοβούμενοι τη σύλληψη. Παρ' όλα αυτά κατάφεραν να κλείσουν την εκμετάλλευση των λιγνιτωρυχείων της Πτολεμαΐδας μέσω ενός γερμανού εκπροσώπου τους ο οποίος υπέγραψε τη σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση Σοφούλη…..»

Σύμφωνα με το συντάκτη του επίμαχου εγγράφου: «Ο Γκέρτσος, σε κάθε περίπτωση, δεν έχει ίχνος πατριωτισμού για τη χώρα του, είναι ανέντιμος και από πολλές πλευρές ένας επικίνδυνος άνθρωπος με διεφθαρμένη συνείδηση»!

Αυτό τον άνθρωπο τιμά ακόμα και σήμερα η Κοζάνη!!! Ταυτόχρονα ο δήμος Κοζάνης βιάζεται να «ξαποστείλει» εκτός Πόλης το άγαλμα του Μητροπολίτη Ιωακείμ, πνευματικού ηγέτη του ΕΑΜ, που αγωνίστηκε ενάντια στους κατακτητές και έδωσε όλη του την περιουσία στον αγώνα και στο φτωχό λαό.

Είναι απαίτηση όλου του Δημοκρατικού λαού της Περιοχής μας:

  1. Να μετονομαστεί η οδός Γκέρτζιου Κωνσταντίνου σε Μητροπολίτη Ιωακείμ
  2. Το άγαλμα του Ιωακείμ να τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο εντός της Πόλης
  3. Να βρει τη θέση που του αρμόζει ως αγωνιστή και μάρτυρα της Εθνικής Αντίστασης και ο αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Λιούλιας

 

Κοζάνη 22/5/2020

Στέφανος Πράσσος

Μέλος Π.Σ Δυτικής Μακεδονίας. Εκπρόσωπος της «Αριστερής Συμπόρευσης για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

 

Για περισσότερα στοιχεία:

Τα ονόματα των 163 οικονομικών μεγαλοδοσιλόγων της Κατοχής | Αγώνας της Κρήτης Αγώνας της Κρήτης

To Κοzanimedia αποκαλύπτει: Έγγραφο της CIA εμπλέκει τον ευεργέτη της Κοζάνης Κωνσταντίνο Γκέρτσο στην υπόθεση του γερμανού εγκληματία πολέμου Μέρτεν- | Kozani Media

Έγγραφο της CIA εμπλέκει ευεργέτη της Κοζάνης στην "Υπόθεση Μέρτεν"

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Μαϊος 2020 08:58