Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 28 Μαϊος 2020 15:53

Η παράταξη Μαλουτα και οχι ο δήμος Κοζάνης ανέλαβε να απαντήσει στο θέμα με τις αμοιβές του ΔΗΠΕΘΕ που ανέδειξε η παράταξη του Λ. Ιωαννιδη

Η απάντηση είναι της παράταξης Μαλούτα  και οχι του δήμου Κοζάνης στην ανακοίνωση της Κινησης για το ΔΗΠΕΘΕ  ΚΟΖΑΝΗΣ

Το όψιμο ενδιαφέρον ορισμένων για τις επιλογές και την οικονομική κατάσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, το μόνο που δηλώνει είναι υποκρισία. Από τις 17 Σεπτεμβρίου 2019, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα το νέο Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., είναι η μοναδική περίοδος σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του που οι αναλυτικοί προϋπολογισμοί των παραγωγών αναρτώνται στη διαύγεια.  Το Δημοτικό Θέατρο λειτουργεί με πλήρη οικονομική διαφάνεια, όπως αυτό προβλέπεται από το νόμο.

 Όσοι ηθικολογούν και διατυπώνουν απόψεις περί νομιμότητας ας μας απαντήσουν γιατί τα προηγούμενα χρόνια ουδέποτε είδαμε στη διαύγεια τους αναλυτικούς προϋπολογισμούς του οργανισμού; Προφανώς εκεί δεν εντοπίζεται ούτε τυπικό, ούτε ουσιαστικό πρόβλημα. Το δυστυχές επακόλουθο της εν λόγω τακτικής των προηγούμενων ετών, είναι να μην γνωρίζει ποτέ ο δημότης το πραγματικό κόστος των παραγωγών.

Ισχυρίζονται ότι η φετινή Θερινή Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι η ακριβότερη παραγωγή όλων των εποχών, αλλά γιατί δεν μας αποκαλύπτουν πόσο στοίχισαν παραγωγές όπως το «Romeo + Ιουλιέτα» και «Το Τάβλι»; Φυσικά ουδεμία αναφορά υπάρχει στον  προϋπολογισμό για τις αμοιβές των πρωταγωνιστών.  

Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο χρέος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. από τον  καλλιτεχνικό σχεδιασμό του 2019, που ανέρχεται σε 104.000,00€ και μοιραία μεταφέρθηκε στον προϋπολογισμό  2020. Αντίθετα, ο νέος σχεδιασμός του Δ.Σ είναι απολύτως διασφαλισμένος οικονομικά.

Η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση όμως δεν σταματά εδώ. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης γνώριζε ότι από τις 8 Μαρτίου 2020 είχε υπογραφεί η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την κάλυψη της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και εκκρεμούσε μόνον η υπογραφή του Υπουργού Εσωτερικών.  Η πανδημία που όλοι ζήσαμε δυστυχώς, έθεσε σε προτεραιότητα άλλα ζητήματα και έτσι ο Υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε τελικά την Υπουργική απόφαση στις 22/5/2020. Αν αυτό δεν ικανοποιεί ορισμένους, στο μέλλον θα φροντίζουμε να παίρνουμε «χρησμούς» πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση, για το αν θα ξεσπάσει υγειονομική κρίση και πότε.

Η αναφορά στο σχεδιασμό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης χωρίς την παρουσία Καλλιτεχνικού Διευθυντή, αποδεικνύει σίγουρα έλλειψη ενημέρωσης, ίσως και κακόβουλη πρόθεση. Έχοντας ως μόνο στόχο να δημιουργήσουν εντυπώσεις και χωρίς να υπολογίσουν την ηθική φθορά που μπορεί να προκαλούν στη συνείδηση των πολιτών, αναφορικά με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., δεν φρόντισαν να ενημερωθούν, ότι το Δ.Σ. είχε τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΠΟΑ να προχωρήσει στον καλλιτεχνικό σχεδιασμό, εφόσον από το Νοέμβριο του 2019 είχε κινήσει τις διαδικασίες για την πλήρωση της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Εξ ου και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης έλαβε κανονικά την πρώτη δόση της επιχορήγησης του Υπουργείου για το 2020 και αναμένει σύντομα, τόσο τη δεύτερη δόση όσο και την έκτακτη ενίσχυση.

Το βασικό βέβαια είναι ότι ανακάλυψαν επιτέλους και το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο! Κάνουν εκτεταμένη αναφορά στην επιλογή του προέδρου να αναλάβει το έργο του βοηθού σκηνοθέτη με αμοιβή 1.000,00€. Ευτυχώς που αναγνωρίζουν την επαγγελματική ιδιότητα του σκηνοθέτη. Αλήθεια γνωρίζουν ότι η θέση του προέδρου του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης δεν είναι επάγγελμα;

Άνθρακας ο θησαυρός λοιπόν κύριοι. Λογοδοτήστε πρώτα για τα δικά σας πεπραγμένα και κυνηγήστε αλλού μάγισσες! Δεν μένουν πια στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.

Η θέση της Δημοτικής κινησης Κοζανης τόπος να ζεις για τις αμοιβές του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ και ως Σκηνοθέτη

Πολιτικό και δεοντολογικό θέμα με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του

ΔΣ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Δόθηκαν πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα οι αποφάσεις του ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., 35/2020 με τίτλο «Έγκριση Πρόχειρου Καλλιτεχνικού σχεδιασμού και Οικονομικού προϋπολογισμού, για την περίοδο Ιούνιος 2020  - Δεκέμβριος 2021» (ΑΔΑ ΩΕΦ1ΟΕ9Μ-ΣΒΕ) και 36/2020 με τίτλο  «Έγκριση προϋπολογισμού Παραγωγής της Καλοκαιρινής Κεντρικής Σκηνής «Αχ Έρωτα!» (ΑΔΑ 6ΑΙ2ΟΕ9Μ-3ΣΖ) από τις οποίες δημιουργούνται πολλά ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες τόσο του Προέδρου του ΔΣ Νίκου Κέφαλου, όσο και της πλειοψηφίας του ΔΣ.

Αυτό συμβαίνει γιατί από την μεν απόφαση υπαριθμό 35/2020 προκύπτει ότι η πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μετά από εισήγηση του Προέδρου αποφασίζει για την έγκριση ενός πρόχειρου καλλιτεχνικού και οικονομικού προϋπολογισμού χωρίς την ύπαρξη καλλιτεχνικού διευθυντή εγκρίνοντας μάλιστα την διοργάνωση θεατρικής καλοκαιρινής παραγωγής με τίτλο ¨Αχ Έρωτα¨ προϋπολογισμού 150.473,60 ευρώ. Μία από τις ακριβότερες παραστάσεις στην ιστορία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε μία περίοδο που λόγω των μέτρων καταπολέμησης του κορονοϊού είναι δεδομένη η οικονομική αποτυχία του εν λόγω εγχειρήματος με έλλειμμα που θα φτάσει στο ύψος των 100.000,00 ευρώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό.

Η Δημοτική Κίνηση ¨Κοζάνη Τόπος να Ζεις¨ έχει εκφράσει πολλές φορές την θέση της ότι το έργο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ανταποδοτικό και γι΄ αυτό άλλωστε το λόγο επιδοτείται από τον Δήμο Κοζάνης, την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και το Υπουργείο Πολιτισμού όμως θα περίμενε κανείς από μία διοίκηση που πολύ πρόσφατα προσπάθησε να απεντάξει από το πρόγραμμα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. προαποφασισμένες παραστάσεις λόγω κόστους να είναι πολύ πιο προσεκτική στο οικονομικό σκέλος των επιλογών της.

Είναι χαρακτηριστικό δε πως για πρώτη φορά στην ιστορία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός δεν εκπονείται από τον καλλιτεχνικό διευθυντή αφού η Διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., με την σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής, αποφάσισαν την μη ανανέωση της σύμβασης του κ. Γιοβανίδη για 6 μήνες όπως η Δημοτική Κίνηση είχε προτείνει τον Δεκέμβριο. Αντ΄ αυτού επέλεξαν να αφήσουν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης καλλιτεχνικά ακέφαλο μέχρι και τον Ιούνιο, στην καλύτερη περίπτωση, παρά τις άστοχες δημόσιες διαβεβαιώσεις του κ. Κέφαλου πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα είχε νέο καλλιτεχνικό διευθυντή.

Η απουσία καλλιτεχνικού διευθυντή για όλο αυτό το διάστημα είχε ως αποτέλεσμα τα χρέη της θέσης αυτής να εκτελεί, και λόγω της ιδιότητας του σκηνοθέτη, άτυπα ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  κος Κέφαλος και ναι μεν δεν υπήρξε τυπικό θέμα με την επιλογή του να σκηνοθετήσει αμισθί την παράσταση «Τα στχειά» σε συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με την Θεατρική Σκηνή Κοζάνης, της οποίας είναι υπεύθυνος καλλιτεχνικού σχεδιασμού, όμως υπάρχει τυπικό και ουσιαστικό ζήτημα με την επιλογή του να αναλάβει χρέη βοηθού σκηνοθέτη επ΄ αμοιβή για την καλοκαιρινή θεατρική παραγωγή με τίτλο ¨Αχ Έρωτα¨ σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ 36/2020.

Από την ανάγνωση δε της απόφασης προκύπτει ότι ο κος Κέφαλος συμμετείχε κανονικά στην ψηφοφορία για την έγκριση ή μη του προϋπολογισμού της συγκεκριμένης παράστασης γεγονός εξόχως αντιδεοντολογικό. Να σημειωθεί επίσης ότι το ΔΣ αποφάσισε την έγκριση του προϋπολογισμού του έργου χωρίς να γνωρίζει τα ονόματα των συντελεστών σύμφωνα με την εισήγηση του κου Κεφάλου. Στη δε ερώτηση μέλους του ΔΣ για το ποιοι θα είναι οι συντελεστές της παράστασης ο κος Κέφαλος απάντησε ότι δεν μπορεί να τους ανακοινώσει αφού δεν είχαν συμφωνήσει οριστικά, όμως στην επίσημη απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ τα ονόματα των συντελεστών είναι καταγεγραμμένα και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το όνομα του κου Κέφαλου.

Δεν υπονοούμε ότι αυτό έγινε με πρόθεση παραπλάνησης του ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όμως ανακύπτει μείζον πολιτικό, δεοντολογικό και διαχειριστικό θέμα για το οποίο τόσο ο Πρόεδρος του ΔΣ όσο και κος Δήμαρχος θα πρέπει να πάρουν θέση.

 

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Κοζάνης, ιδιαίτερα στις παρούσες πολύ δύσκολες συνθήκες για τον τόπο, έχει σημαντικό θεσμικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό ρόλο να διαδραματίσει. Προφανώς  και δεν πρέπει να αδρανήσει αλλά επιβάλλεται να συμβάλει δραστικά και ποικιλοτρόπως στην ανάκαμψη της τοπικής κοινωνίας, με αποφάσεις όμως που θα διακρίνονται από σοβαρότητα, νομιμότητα, τήρηση της δεοντολογίας αλλά και  σεβασμό στους πολίτες.

 

Για την Δημοτική Κίνηση

«Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Μαϊος 2020 16:06