Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2011 22:52

Δια του Γ. Κασαπίδη η ΝΔ θέτει τους όρους για να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τους Συνεταιρισμούς

kasapidisΟ Υπεύθυνος του Τομέα  Αγροτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ν. Κοζάνης, κ. Γιώργος Κασαπίδης και ο Γραμματέας Αγροτικού, βουλευτής Πέλλας, κ. Γιώργος Καρασμάνης, σχετικά με τη θέση της Ν.Δ. κατά την αυριανή συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τους συνεταιρισμούς, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Στα θέματα της εξυγίανσης και ενδυνάμωσης του βαθύτατα προβληματικού συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας, οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες:

Χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Το διακήρυξε και ο ίδιος ο πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς στο προσυνέδριο για τα αγροτικά την άνοιξη του 2010 από τη Λάρισα.
Το ξεκαθάρισμα των ενεργών από τους συνεταιρισμούς σφραγίδες, ο κρατικός έλεγχος και εποπτεία, η συμμετοχή των αγροτών στις εκλογές της ΠΑΣΕΓΕΣ και η μετατροπή των Ε.Α.Σ. σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς είναι μερικές από τις θέσεις και αναγκαίες αλλαγές που έχουμε διατυπώσει.
Η κυβέρνηση, με το σχέδιο νόμου, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αποσπασματικά, χωρίς στρατηγική και με συρραφή θεμάτων που δεν αγγίζουν την ουσία του προβλήματος.
Κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που, όμως, δεν διασφαλίζει το επόμενο. Με την αοριστία για τις οφειλές και την υποθηκευμένη περιουσία των Α.Σ. και Ε.Α.Σ. καθιστά το νόμο ανεφάρμοστο. Θέτοντας, παράλληλα, τροχοπέδη στην περαιτέρω πορεία των συνεταιρισμών. Ουσιαστικά, απομακρύνει τους αγρότες από τους νέους συνεταιρισμούς, διότι θα αποφεύγουν να συμμετέχουν σ' αυτούς, λόγω των μεγάλων χρεών που θα κληρονομήσουν από τις Ε.Α.Σ. ή άλλους Α.Σ. Παράλληλα, απαξιώνει και κρατά σε αδράνεια την ήδη υποθηκευμένη και ανενεργή τεράστια ακίνητη περιουσία των υπερχρεωμένων Ε.Α.Σ. ή των Α.Σ., αντί να την επανεντάσσει υπό όρους στη συνεταιριστική παραγωγική διαδικασία.
Για όλα τα παραπάνω, ως Ν.Δ., υπεύθυνα και εποικοδομητικά καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να έχουν πρακτικό αποτέλεσμα στην εφαρμογή του νόμου.
Πιστεύουμε ότι, όσο βαθαίνει η οικονομική ύφεση για τη χώρα και όσο ανταγωνιστικότερο γίνεται το περιβάλλον της οικονομίας της αγοράς, τόσο περισσότερο αναγκαίοι για τους αγρότες γίνονται οι συνεταιρισμοί. Αποτελούν γι' αυτούς μια αναντικατάστατη δύναμη οργάνωσης και ευθύνης, που τείνει να αναπληρώσει την εθνική και κοινοτική προστασία που περιορίζονται.
Τις προτάσεις μας αυτές θα θέσουμε υπ' όψιν του Σώματος, κατά τη διάρκεια της αυριανής συζητήσης του σχεδίου νόμου για τους συνεταιρισμούς στην Ολομέλεια της Βουλής. Από την αποδοχή τους ή όχι από τον υπουργό θα αποφασίσουμε αν θα το υπερψηφίσουμε ή αν θα το καταψηφίσουμε.»

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2011 22:56