Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 19:18

Ερωτήματα της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης προς το Υ.Π.ΕΝ. για την παράνομη κατάτμηση μεγάλων έργων ΑΠΕ και τις παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

η ΕΠΙΣΤΟΛΉ

Απευθυνόμαστε στην υπηρεσία σας προκειμένου να μας ενημερώστε έγκυρα και ολοκληρωμένα στο εξής θέμα:

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ειδικά στην Π.Ε Κοζάνης δίνονται αθρόες άδειες παραγωγής σε εγκαταστάσεις φωτοβολταικών σταθμών μεγάλης ισχύος που ξεπερνούν μερικές φορές τα 100 MW. Ορισμένοι επενδυτές αυτής της κατηγορίας επιδιώκουν την παράκαμψη της ισχύουσας νομοθεσίας χωροθέτησης και περιβαλλοντικής αδειοδότησης, χρησιμοποιώντας «νομιμοφανείς» μεθόδους και κυρίως τη γνωστή «συνταγή» της κατάτμησης των μεγάλων έργων.

Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις αυτές, αφού τους παραχωρηθούν μεγάλες – κυρίως δημόσιες -  εκτάσεις τις τεμαχίζουν σε μικρότερες και υποβάλλουν αιτήσεις απαλλαγής από περιβαλλοντική αδειοδότηση για έργα ισχύος κάτω από 1 ΜW. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα φωτοβολταικό 110 MW που κατατμήθηκε σε 196 μικρά έργα (!!) της τάξης 0,5 -1,0 ΜW το καθένα. 

Με τον τρόπο αυτό οι επενδυτές παρακάμπτουν χρονοβόρες διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ παράλληλα  επιτυγχάνουν -ως δήθεν «μικροί παραγωγοί»- καλύτερες τιμές στον ΔΕΔΔΗΕ (πουλούν ακριβότερα έως και 40 %), νοθεύοντας τον υγιή ανταγωνισμό με εταιρείες της ίδιας κατηγορίας, οι οποίες όμως ακολουθούν τη νόμιμη οδό και δεν προχωρούν σε κατατμήσεις.  Έτσι οι παρανομούντες αποφεύγουν τις σοβαρές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), ζημιώνοντας το περιβάλλον, τον ΔΕΔΔΗΕ και (σε τελική ανάλυση) και τον πολίτη.

Επιπλέον με τις κατατμήσεις  παρακάμπτουν και καταστρατηγούν τη σχετική  απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, με βάση την οποία «όμορα συναφή έργα του ίδιου φορέα αντιμετωπίζονται ως ενιαία έργα και εκτιμώνται οι επιπτώσεις στο σύνολό τους».

Να σημειώσουμε εν παρόδω και το πρόβλημα  του εύκολου -και ίσως αντιεπιστημονικού – χαρακτηρισμού μιας έκτασης από «δάσος» σε «δασική έκταση» προκειμένου να λυθούν τα χέρια διαφόρων επιχειρηματιών ΑΠΕ.  Ως γνωστό η εγκατάσταση Φ/Β σε δάσος απαγορεύεται ενώ σε δασική έκταση επιτρέπεται.

Το πλεονέκτημα της Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως του ενεργειακού λεκανοπεδίου που προσελκύει πολλούς επενδυτές έργων ΑΠΕ είναι κυρίως το πυκνό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως, όσο εντείνονται οι παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η ανεξέλεγκτη χωροθέτηση αρκετών έργων ΑΠΕ το πλεονέκτημα μεταβάλλεται σε μειονέκτημα για τον τόπο, ενώ παράλληλα δυσφημούνται οι ΑΠΕ που είναι το κύριο ενεργειακό όπλο της χώρας (Είμαστε στην πρώτη τριάδα της Ευρώπης από πλευράς ηλιακού και αιολικού δυναμικού).

Επισυνάπτουμε πίνακες με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τεράστιας κατάτμησης μιας μεγάλης φωτοβολταικής εγκατάστασης, στις οποίες ο ίδιος επενδυτής τεμαχίζει σε πολλά μικρά έργα τις εγκαταστάσεις και εμφανίζεται με διαφορετικές επωνυμίες, ενώ πρόκειται για τον ίδιο κάτοχο.

 

Περιμένουμε την απάντησή σας, προσδοκώντας να την έχουμε το συντομότερο δυνατόν, δεδομένου ότι οι «νόμιμες» παρανομίες αυτής της μορφής έχουν πάρει τη μορφή «πανδημίας». Είμαστε σίγουροι ότι ως Υπηρεσία θα βάλετε φρένο στις παράτυπες κατατμήσεις αυτού του είδους, όπως ήδη το κάνατε στην ΠΕ Τρικάλων με τη διακοπή της αδειοδότησης τεσσάρων (4) ΑΣΠΗΕ στην περιοχή Ασπροποτάμου. (Επισυνάπτουμε τη σχετική απόφασή σας με Α.Π. : ΥΠΕΝ/ΓΔΠΠ 45322 / 558, 11-5-2021)

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 19:29