Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 17:01

Η στέγαση των φοιτητών στην Κοζανη ενα απο τα σημαντικά προβλήματα

Χθες, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022 οι φοιτητικοί σύλλογοι των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, των Μηχανολόγων Μηχανικών και των Μηχανικών Συστημάτων και Προϊόντων βρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης όπου θα

συζητούνταν το ζήτημα των φοιτητικών εστιών, για τη δημιουργία νέων και την ανακαίνιση των ήδη υπαρχουσών. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι φοιτητές ήταν στο δρομο με αφορμή το πρόβλημα που έχει προκύψει σε σχέση με τους οικοτρόφους. Τους καλούν μετά το τέλος της εξεταστικής να παραδώσουν τα δωμάτια τους, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των επόμενων αιτήσεων. Ακόμη, τα δωμάτια που διαμένουν οι φοιτητές, έχουν μούχλα, δεν έχουν ζεστό νερό, ενώ κάποια το χειμώνα παρουσιάζουν προβλήματα με τη θέρμανση. Σε συνδυασμό με την οξυμένη κατάσταση λόγω της ακρίβειας, αυτό το πρόβλημα των εστιακών φοιτητών έρχεται να γίνει ακόμα χειρότερο. Την ίδια ώρα που υπάρχει καταγγελία από άνεργη φοιτήτρια ότι της κόπηκε το ρεύμα για απλήρωτο λογαριασμό. Απέναντι σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση, οι φοιτητές ζητάμε να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα. Οι πρυτανικές αρχές μας λένε “δεν έχουμε πολλά λεφτά, δεν μπορούν να πάρουν όλοι δωμάτιο” και ότι χρειάζεται να απευθυνθούμε στους υπόλοιπους φορείς. Για αυτό το λόγο χθες παρευρεθήκαμε στη συζήτηση που έγινε στο Δημ. Συμβούλιο της  Κοζάνης. Οι απαντήσεις όμως που λάβαμε ήταν αρνητικές από το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν αρνητικές. Ξανά ακούσαμε ότι “ο δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι, χρειάζεται πολύ χρόνο” ενώ αναφέρθηκε ότι αν μένουμε δύο ή τρεις σε κάθε σπίτι αυτό θα μας κάνει καλό γιατί θα λάβουμε μεγαλύτερο επίδομα και θα κοινωνικοποιηθούμε. Η ΔΑΠ που εμφανίστηκε μετά από καιρό, ανέφερε ότι θα στηθούν εστίες και υπερασπίστηκε τα σχέδια του Μητσοτάκη για ανέγερση εστιών μέχρι το 2027. Απέναντι σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, με τις τσέπες μας να ματώνουν ολοένα και περισσότερο, να αγωνιούμε αν θα τα βγάλουμε πέρα με το κόστος σπουδών, αναφέρθηκε ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η κοινωνικοποίηση. Μάλλον το ίδιο θα εννοεί και για τους εστιακούς φοιτητές. Δηλαδή να μένουν δύο τρία άτομα σε ένα δωμάτιο 2x3.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός. Απαιτούμε:

  • Κανένας φοιτητής που έχει ανάγκη να μην μείνει χωρίς στέγη.

  • Να ανακαινιστούν οι εστίες και να θεωρούνται όλες κατοικήσιμες.

  • Αξιοποίηση κτιριακών μονάδων που είναι στην ευχέρεια του ιδρύματος, του δήμου και της περιφέρειας, με στόχο να διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν οικότροφοι. Τέτοιο κτίριο αναφέρθηκε στο Δημ. Συμβούλιο πως είναι το Γκερτσιον.

  • Να υπενοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία για την στέγαση των φοιτητών.

  • Να ενταχθούν όλοι οι φοιτητές στο κοινωνικό τιμολόγιο για φθηνότερο ρεύμα. 

  • Δωρεάν μεταφορά από και προς τη Σχολή για όλους.

Οι απαντήσεις που πήραμε σε αυτά τα αιτήματα από τις δημοτικές αρχές, και από τους αρμόδιους του Πανεπιστημίου αλλά και από την εξαφανισμένη ΔΑΠ, που ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο για να παπαγαλισει τα σχέδια του Μητσοτάκη για τους φοιτητές, ήταν το λιγότερο αστείες. Επίσης ακούστηκαν λόγια από τις πρυτανικές αρχές, ότι οι εστίες του Πανεπιστημίου και συνολικά το πανεπιστήμιο με το ζήτημα της στέγασης είναι πολύ καλύτερο από παλιά. Κανένας όμως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και να απαντήσει σε αυτά τα παιδιά που πλέον δεν έχουν δωμάτιο, τι θα κάνουν με τις σπουδές τους, που θα μείνουν, και το πανεπιστήμιο τι προβλέπει για αυτά τα παιδία.

Καλούμε σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία , την Παρασκευή τη 1μμ για το ζήτημα των εστιών.

Τα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων:

 Μηχανολόγων Μηχανικών

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 17:06