Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 15:46

Αδιέξοδο για τους Μηλοπαραγωγούς της δυτικής Μακεδονίας. Αδιάθετοι 75.000 τόνοι μήλων

του Σπύρου Κουταβά

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι Μηλοπαραγωγοί της δυτικής Μακεδονίας που βλέπουν την φετινή παραγωγή τους να παραμένει αδιάθετη εξ αιτίας της απροθυμίας των Εμπόρων να προβούν σε αγορές.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, το κύμα ανατιμήσεων  εξαιτίας των τιμών της ενέργειας καθώς και το απαγορευτικό σε ορισμένα είδη εισαγωγών που έχει επιβάλλει η Αίγυπτος εξ αιτίας του ΔΝΤ  έχει επηρεάσει σοβαρά τους εμπορικούς δρόμους διάθεσης του προϊόντος. Στην δυτική Μακεδονία και στις περιοχές, Κομνηνά, Μεσόβουνο, Πύργοι Μηλοχώρι και Εμπόριο του Δήμου Εορδαίας καθώς και στην παραλίμνια βορειοανατολική ζώνη της Καστοριάς  παράγονται περίπου 75.000 τόνοι μήλων. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Θωμάς Μόσχος, οι πρώτες εμπορικές πράξεις στα πρώιμα μήλα «ξεκίνησαν με 0,16€ /κιλό και έφτασαν πριν από μερικές μέρες στην ποικιλία «Γκαλά» στα 0,09/κιλό όταν το καλλιεργητικό κόστος ανά ποικιλία  κυμαίνεται από 0,25 ~ 0,33 €/κιλό». Έκτοτε οι έμποροι σταμάτησαν να προβαίνουν σε αγορές και ζητούν από τους παραγωγούς να πάρουν τα προϊόντα τους με ανοικτή τιμή. Ο κ. Μόσχος εξηγεί ότι η ανοικτή τιμή σημαίνει ότι «ο έμπορος μετά από μήνες θα μας πει πόσα λεπτά το κιλό θα πληρώσει το παραγωγό για ένα προϊόν που όπως λένε όλοι οι δενδροκαλλιεργητές της περιοχής είναι το ποιοτικότερο των τελευταίων ετών». Η περιοχή της Καστοριάς παράγει περίπου 25-30.000 τόνους στην πλειοψηφία του κόκκινο μήλο με εξαιρετικές φυσικοχημικές ιδιότητες λόγω του μικροκλίματος της λίμνης.

Στην περιοχή του δήμου Εορδαίας και στις μηλοπαραγωγικές περιοχές των Πύργων και του Μεσόβουνου όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Βεγορίτιδας Τάσος Αϊβαζίδης «οι έμποροι ζητούν τα προϊόντα μας στα 0,25€/κιλό η να τα πάρουν με ανοικτές τις τιμές για οτι σημαίνει αργότερα στην πληρωμή του παραγωγού». Ακόμη και οι παραγωγοί που παλιότερα αποθήκευαν τα μήλα τους σε ψυκτικούς θαλάμους στοχεύοντας σε μια καλύτερη τιμή κατά την διάρκεια του χειμώνα η σε εξαγωγή, σήμερα το αποφεύγουν γιατί δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, η εάν θα υπάρξει ενίσχυση από την πολιτεία και πόσο θα επηρεάσει την τιμή του προϊόντος. Ο Ανδρέας Τριανταφυλλίδης είναι πρόεδρος της κοινότητας στο Μηλοχώρι Εορδαίας και από τους σημαντικούς καλλιεργητές μήλων με δικούς του ψυκτικούς θαλάμους και διαλογητήρια δηλώνει ότι βρίσκεται σε δίλλημα για το εάν θα αποθηκεύσει τα μήλα του όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια αφού το ενεργειακό κόστος είναι απαγορευτικό για μια τέτοια ενέργεια η «θα δώσει κάτω του κόστους την φετινή του παραγωγή που όπως λέει  «είναι από τοις καλύτερες των τελευταίων ετών». Ο Νίκος Κουτλιάμπας είναι πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ενός από τους πετυχημένους Συνεταιρισμούς της χώρας αναφέρει ότι εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα της διάθεσης των μήλων έπαιξε η Αίγυπτος που συνήθως  απορροφά το 67% της παραγωγής του κόκκινου μήλου της Ελλάδας. Όπως αναφέρει «οι Αιγύπτιοι εξ αιτίας των γενικών οδηγιών του ΔΝΤ επέλεξαν να εντάξουν το μήλο στον κατάλογο τροφίμων και λαχανικών που υπόκεινται σε ισχυρούς περιορισμούς στις εισαγωγές ενώ αντίθετα αλλά προϊόντα όπως όσπρια λαχανικά και μπανάνες εισάγονται ελεύθερα». Ο κ. Κουτλιάμπας επεσήμανε ότι λόγω συμφωνιών της ΕΕ με τις χώρες της ανατολικής μεσογείου όλα τα Αιγυπτιακά προϊόντα φθάνουν στην Ελλάδα (πχ πατάτες) σε αθρόες ποσότητες και αναρωτήθηκε «εάν η ελληνική πολιτεία έκανε όσα έπρεπε ώστε να μην εξαιρεθούν τα μήλα από τις εισαγωγές αφού η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους μεγάλους προμηθευτές της Αιγύπτου». Ο Γιάννης Ασφαλτίδης πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσόβουνου Εορδαίας δήλωσε ότι «στο μακρύ παρελθόν μπορεί να δίναμε ορισμένες ποσότητες ακόμη και κάτω του καλλιεργητικού κόστους αυτό όμως δεν μπορεί γίνει φέτος ούτε τα επόμενα χρόνια γιατί τα λιπάσματα τα φυτοφάρμακα το πετρέλαιο και το σύνολο των αγροτικών εφοδίων έχει πολλαπλασιαστεί σε τέτοιες τιμές που δεν ξέρουμε εάν τις επόμενες χρονιές θα ξεκινήσουμε εκ νέου την καλλιέργεια».

Ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας Παναγιώτης Πλακεντάς επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι την περιοχή Μεσόβουνο όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τους παραγωγούς σε μία προσπάθεια να προωθήσει τα αιτήματα τους προς την κυβέρνηση. Μιλώντας στο vetonews εξέφρασε την ανησυχία του για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την αδυναμία διάθεσης της φετινής παραγωγής και δήλωσε ότι «εάν το πρόβλημα παραμείνει ως έχει πολύ φοβάμαι ότι ο χειμώνας θα’ναι δύσκολος για πολλές οικογένειες  καλλιεργητών».

Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια δέκα χρόνια οι μηλοκαλλιεργητές στην Εορδαία και στην Καστοριά επένδυσαν σημαντικά ποσά στα χωράφια τους με σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας με συστήματα αντιχαλαζικής προστασίας και σε συνδυασμό με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής  παράγουν ποιοτικά προϊόντα.  

Τέλος ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Βεγορίτιδας Τάσος Αϊβαζίδης τόνισε ότι στην σύσκεψη όλων των Αγροτικών και  Μηλοπαραγωγικών συλλόγων που έγινε στην Βέροια αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις του κλάδου στις 11-13 Οκτωβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 15:59