Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 17:21

Το καλοκαίρι του 2023 θα ολοκληρωθεί το Πάρκο 225 MW της Lightsource bp στην Κοζάνη. Το πάρκο κατασκευάζει η Κiefer που το πούλησε στην Lightsource bp

Το καλοκαίρι του 2023 αναμένεται να συνδεθεί με το ηλεκτρικό σύστημα το φωτοβολταϊκό Πάρκο ισχύος 225 MW της Lightsource bp  στην Κοζάνη. Το Πάρκο δεν είναι ένας ενιαίος χώρος αλλά κατασκευάζεται  σε χορτολιβαδικές

εκτάσεις που εκτείνονται στις κοινότητες, Μαυροδενδρίου, Καλαμιάς και Κοίλων Κοζάνης. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα συνδέονται με ιδιόκτητο μετασχηματιστή ισχύος 500 MW και 400 KV που θα βρίσκεται ανάμεσα στην Καλαμιά και τα Κοίλα και σύμφωνα με τον διευθυντή του έργου Θανάση Ξένο θα «έχει την δυνατότητα επέκτασης έως τα 1500 MW» προκειμένου να κουμπώσουν άλλα έργα της εταιρείας η άλλων ενεργειακών εταιρειών.

Το έργο κατασκευάζει και αναπτύσσει η εταιρία KIEFER και αυτή την στιγμή απασχολεί περί τους 220 εργαζόμενους, επιστημονικό προσωπικό και εργατοτεχνίτες. Σύμφωνα με την εταιρεία Lightsource bp με την ολοκλήρωση του έργου οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται δεν θα ξεπερνούν τους 50 κυρίως στους τομείς της φύλαξης των εγκαταστάσεων και του καθαρισμού του πάρκου.

Το έργο εκτείνεται σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που ξεπερνούν τα 5000 στρέμματα, αλλά όπως απάντησαν σε ερώτηση του vetonews δεν προβλέπεται μέχρι στιγμής η δυνατότητα βόσκηση κοπαδιών εντός των χώρων του πάρκου κι ούτε η εταιρία έχει προχωρήσει σε μελέτη βοσκοικανότητας. Να σημειώσουμε ότι στην Ευρώπη προβλέπεται η βόσκηση των εκτάσεων εντος των πάρκων κάτι που στην Ελλάδα  δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο, παρότι τα φωτοβολταϊκά κατασκευάζονται σε δημόσιες η δημοτικές χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Να σημειώσουμε ότι η Lightsource το 2021  αγόρασε  αρκετά έργα της ΚIEFER που εκτείνονται στις παρακάτω κοινότητες,  όπου για την παραχώρηση των εκτάσεων στην δεύτερη εταιρία υπήρξαν έως και απειλητικές συμπεριφορές  εντός του δημοτικού συμβουλίου από την πλευρά του πρώην Αντιδημάρχου Κοζάνης Β. Σημανδράκου προς τους κατοίκους του Μαυροδενδρίου που διαφωνούσαν στην κατασκευή του.  

Η Lightsource bp είναι  μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και διαχείριση φωτοβολταϊκών έργων  σε 18 χώρες του κόσμου, όπου 9 από αυτές βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με  συνολική εγκατεστημένη ισχύ 5,4 GW.   Ο στόχος της εταιρίας που αφορά την Ελλάδα, εκτός από τα 225 MW της Κοζάνης, προβλέπει την ανάπτυξη  έργων ΑΠΕ άνω του 1 GW ενώ έως το 2025 φιλοδοξούν το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας να φτάσει συνολικά τα 25 GW.  

Στην   σημερινή εκδήλωση της εταιρίας που  διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας της ΕΕ ("EUSEW") 26-30 Σεπτεμβρίου 2022, ήταν προσκεκλημένοι εκτός από τους δημοσιογράφους και φοιτητικές ομάδες από τμήματα του ΠΔΜ.

Σπύρος Κουταβάς

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 17:46