Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2023 08:32

"Πυρά" απο το στέλεχος της ΑΝΚΟ Β. Σιτρά για την ΜΠΕ της ΔΕΗ που έδωσε στην δημοσιότητα το ΥΠΕΝ

Ο Βασίλης Σιτράς στέλεχος της ΑΝΚΟ με μια αναρτηση του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το τι περιμενει την περιοχή με την ΜΠΕ της ΔΕΗ που μολις εδωσε στην δημοσιότητα το ΥΠΕΝ.
"Αυτό που γίνεται με την περιοχή σχετικά με τα Ορυχεία "Πτολεμαϊδος" και "Αμυνταίου" και τις ΜΠΕ που έχουν συντάξει η ΔΕΗ είναι τραγικό. Θέλουν αθόρυβα και χωρίς διαβούλευση με τους φορείς, να ορίσουν τί θα γίνει στην περιοχή τα επόμενα 30 χρόνια, ερήμην των πολιτών, των φορέων, της τοπικής κοινωνίας. 200 χλδ. στρέμματα γης, στην καρδιά της λεκάνης Σαριγκιόλ και της λεκάνης του Αμυνταίου - Πτολεμαϊδας αποκαθίστανται υποτυπωδώς και το 30% της έκτασής σους δίνονται για τα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ -RWE, με αποτέλεσμα να παραμείνει η περιοχή των ορυχείων ένας απέραντος βιομηχανικός χώρος με μικρούς ευτελείς "καλλοπισμούς".
Δεν γνωρίζουν οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ πώς αποκαθίστανται επιφανειακά ορυχεία; Δεν έχουν δει αποκαταστάσεις ορυχείων στην Γερμανία και σε άλλες χώρες;
Γιατί ανατρέπουν τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του 2011 για το Ορυχείο "Πτολεμαϊδος" και του 2021 για το Ορυχείο "Αμυνταίου" προς το δυσμενέστερο;
Όλα στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους δύο εταιρειών και ενάντια στο συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.
Εάν δεν αντιδράσουμε άμεσα, συντεταγμένα και με πρόταση ουσιαστικής αποκατάστασης των περιοχών αυτών, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
H ΔΕΗ έχει καταθέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από πέρυσι τον Ιούνιο τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ορυχείου "Πτολεμαΐδος" που εκτείνεται και στους δύο Δήμους Κοζάνης και Εορδαίας.
Πρόσφατα στις 02/06/2023 η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ διαβίβασε τη μελέτη στους αρμόδιους φορείς για να γνωμοδοτήσουν μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων. Το παράδοξο είναι ότι δεν διαβίβασε τη μελέτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο και αυτό να γνωμοδοτήσει.