Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023 09:29

Μικρή νίκη – μεγάλο βήμα

Γράφει ο Στέργιος Μποζίνης

Στα ψιλά της ειδησεογραφίας πέρασε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης σύμφωνα με την οποία η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών απαγορεύεται στην ζώνη των 500 μέτρων από τα όρια των οικισμών που

υφίστανται προ του 1923, συνιστώντας ανεπίτρεπτη προσβολή του ζωτικού χώρου και συνεπακόλουθα της προσωπικότητας των κατοίκων.

Πρόκειται για είναι μεγάλη νίκη των κατοίκων του χωριού Καλαμιά απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο και τις εταιρείες.

Η απόφαση αυτή μπορεί να αλλάξει τον σχεδιασμό των υπό εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και θα αποτελέσει οδηγό για την προστασία του ζωτικού χώρου των τοπικών κοινοτήτων και επαγγελματικών δραστηριοτήτων που σε άλλη περίπτωση θα είχαν υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα.

Καθώς η Δ. Μακεδονία έχει κατακλυσθεί από αιτήσεις δεκάδων χιλιάδων MW ΑΠΕ, λόγω της απόσυρσης των λιγνιτικών σταθμών, με αυτή την απόφαση θα σωθούν και άλλα χωριά που απειλούνται σε όλη τη χώρα.

Το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο στην Καλαμιά επρόκειτο να κυκλώσει ολόκληρο το χωριό. Σύμφωνα με τα σχέδια, θα είχε ισχύ 45 MW και θα καταλάμβανε έκταση 730 στρεμμάτων σε περίμετρο 180 μοιρών και σε απόσταση μόλις 10 μέτρων από τα σπίτια.

Οι εκτάσεις αυτές που γειτνιάζουν με τον οικισμό ανήκουν, στην πλειονότητά τους, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο, τις αποφάσεις και τις συνθήκες παραχώρησης των δημόσιων αυτών εκτάσεων δίπλα στο χωριό που χρησίμευαν ως βοσκότοποι, δεν έχει γίνει γνωστό πώς παραχωρήθηκαν στις ιδιωτικές εταιρείες.

Στο πλευρό των κατοίκων της Καλαμιάς βρέθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που στο δικαστήριο παρέστη υπέρ τους με πρόσθετη παρέμβαση, ενώ αντιθέτως απέναντί τους βρέθηκε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας υποστηρίζοντας ότι «αν η επένδυση ματαιωθεί, το κράτος θα κληθεί να πληρώσει αποζημιώσεις στις εταιρείες».

Στην ακροαματική διαδικασία που έγινε στο Πρωτοδικείο Κοζάνης, ο μάρτυρας-τεχνικός της πολυεθνικής Lightsource BP παραδέχθηκε ξεκάθαρα ότι «το καθαρό κομμάτι του πάρκου είναι 15 από τα 45 MW», δηλαδή μόλις το 1/3 από την έκταση που θέλουν να στρώσουν με φωτοβολταϊκά!

«Η Καλαμιά είναι πολύ ανακουφισμένη από την απόφαση αυτή, εδώ στο χωριό είναι μέρα χαράς. Από σήμερα έχουμε στο πλευρό μας και την ελληνική Δικαιοσύνη. Βεβαίως ο αγώνας μας συνεχίζεται. Θα προσφύγουμε και στο ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης των αδειών εγκατάστασης για να τελειώσουμε με αυτή την υπόθεση. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα ένδικα μέσα που μας παρέχει ο νόμος. Φυσικά, αν οι εταιρείες αποφασίσουν να αποσυρθούν, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Αλλά αυτό θα το δούμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών η πρόεδρος του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Καλαμιάς, Αντωνία Κυρατσού.

πηγη:https://www.kamini.gr/