Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023 13:40

Έκτισαν με πέτρα καλντερίμια και αυλές στον Πεντάλοφο

Αναμνηστικές πλακέτες στους φοιτητές που συμμετείχαν στο 3ο Εργαστήριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στον Πεντάλοφο επέδωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης. 

Πρόκειται για 38 φοιτητές Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων, που υπό την αιγίδα του  Αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ, Κωνσταντίνου Κατάκαλου, την στήριξη της Περιφέρειας και της κοινότητας Πενταλόφου, συμμετείχαν στο εργαστήριο με στόχο τη διάσωση και ανάδειξη της τέχνης της πέτρας και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής απλώνεται σε όλο το Άνω Βόϊο.

Οι φοιτητές υπό την εποπτεία γηραιών πετράδων της ορεινής κοινότητας,  στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης δοκίμασαν το λάξευμα της πέτρας και δημιούργησαν κατασκευές όπως πέτρινους τοίχους και καλντερίμια.

Ο Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε ότι η πρωτοβουλία της περιφέρειας θέτει τις βάσεις για την αναβίωση της μοναδικής αυτής τέχνης που είναι μια σημαντική κληρονομιά για την  Δυτικής Μακεδονίας και τόνισε ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον..

Ο Πεντάλοφος είναι ένα από τα σημαντικότερα Μαστοροχώρια της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου όπου τον 19 και τον 20 αιώνα οι κάτοικοι συγκαταλέγονταν στους φημισμένους πελεκάνους της πέτρας κι ήταν περιζήτητοι στις κατασκευές κατοικιών και γεφυριών στην Ήπειρο και την ορεινή Μαγνησία.

πηγη; ΑΠΕ ΜΠΕ