Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 16:09

Το λευκό ψηφοδέλτιο δεν επηρεάζει τον πρώτο η δεύτερο συνδυασμό - δεν παράγει εκλογικό αποτέλεσμα

Σύμφωνα με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, οι ψήφοι διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες που καταγράφονται χωριστά:

Α) τα έγκυρα υπέρ συνδυασμού ή υποψηφίων

Β) τα έγκυρα λευκά και

Γ) τα άκυρα.

 
 

Το εκλογικό μέτρο

Η κατανομή των εδρών μεταξύ των συνδυασμών και των υποψηφίων σε κάθε εκλογικό σύστημα (απλή ή ενισχυμένη αναλογική) πραγματοποιείται με βάση το εκλογικό μέτρο. Λέγοντας “εκλογικό μέτρο” εννοούμε τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται ο αριθμός των  εδρών που κατανέμεται σε κάθε εκλογική περιφέρεια. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πηλίκο που προκύπτει αν διαιρέσουμε τα έγκυρα ψηφοδέλτια μιας εκλογικής περιφέρειας με τον αριθμό των εδρών της, δηλαδή οι ψήφοι που απαιτούνται για μία έδρα.

Από τα έγκυρα ψηφοδέλτια υπολογισμού του εκλογικού μέτρου εξαιρούνται τα λευκά. Αρα δεν επηρεάζουν σε καμια περίπτωση τον πρωτο η δευτερο συνδυασμό 

Η εξαίρεση των λευκών από τον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου καθιστά πιο εύκολη, καθότι λιγότερο απαιτητική σε ψήφους προτίμησης, τη συγκέντρωση εδρών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το λευκό δεν παράγει έννομα αποτελέσματα αν και χαρακτηρίζεται έγκυρη ψήφος.

Το λευκό για τον ψηφοφόρο υποδηλώνει μια συνειδητή στάση αμφισβήτησης εναντι των επιλογών που πρέπει να επιλέξει με την ψήφο του. 

 

πηγη: https://www.huffingtonpost.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 16:26