Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 20:45

«Η δυτ. Μακεδονία παρουσιάζει υστέρηση στις εξαγωγές» ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών Στάθης Κωνσταντινίδης

«Η Ελλάδα πηγαίνει καλά η οικονομία της, έχει αναβαθμιστεί και μέλημα της κυβέρνησης είναι βιωσιμότητα αυτής της προσπάθειας, ώστε η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη να διαχυθεί  με ισόρροπο τρόπο σε όλη την ελληνική περιφέρεια»

τόνισε ο υφυπουργός Αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Εξαγωγές στην πράξη για τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας» που διοργάνωσαν από κοινού το υπουργείο Εσωτερικών, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) και τα 4 Επιμελητήρια της Δυτικής Μακεδονίας. Ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι «η δυτική Μακεδονία παρουσιάζει μια υστέρηση στο θέμα των εξαγωγών» σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό «επιθυμούμε να το αλλάξουμε με την συνδρομή οργανισμών όπως του Συνδέσμου Εξαγωγεων και του Enterprise Greece». Την υστέρηση της Δυτ. Μακεδονίας απέδωσε στην ενεργειακή συρρίκνωση που προηγήθηκε σε βάθος 10 ετίας και στο μονοδιάστατο μοντέλο ανάπτυξης που υπήρξε στην περιοχή λόγω του ισχυρού ενεργειακού πυλώνα της ΔΕΗ. Από την πλευρά του υποσχέθηκε ότι ανάλογες ημερίδες και πρωτοβουλίες με στόχο τον εξαγωγικό προσανατολισμό των επιχειρήσεων της δυτικής Μακεδονίας αλλά και της υπόλοιπης Μακεδονίας και Θράκης θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε όλες τις περιφέρειες αρμοδιότητας του υπουργείου. 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων  Σίμος Διαμαντίδης τόνισε ότι «οι εξαγωγές το 2022 έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ 100 δις €» ενώ για το 2023 προανήγγειλε ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα θα βρίσκεται σε καλά επίπεδα».

Αναφερόμενος στην Δυτική Μακεδονία τόνισε ότι «βρίσκεται στην 10 θέση ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες της χώρας και το 2022 οι εξαγωγές της έφτασαν τα 276 εκ €». Επεσήμανε ότι στο μέλλον η περιοχή μπορεί να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα «εάν οι επιχειρήσεις της περιοχής καταφέρουν να αυξήσουν το εξαγωγικό τους μερίδιο». Εξήγησε ότι το κλειδί γιαυτη την εξέλιξη «είναι οι συνεργασίες των επιχειρήσεων όπου από κοινού θα στοχεύσουν στην εξαγωγή των προϊόντων τους». Έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση των παραγωγών ακτινίδιου που έφτιαξαν cluster  με στόχο την εξαγωγή της παραγωγής τους με αποτέλεσμα σήμερα το ελληνικό ακτινίδιο να βρίσκεται σε όλες τις αγορές της Ευρώπης .

Ο κ. Διαμαντίδης δήλωσε ότι «επιθυμία όλων μας είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις της περιοχής, όλους όσους θέλουν να εξάγουν τα προϊόντα τους επισημαίνοντας ότι «το “made in Grecce” είναι αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο».

Ο Κλεόβουλος Μπούζος, υπεύθυνος του γραφείου Enterprise Greece στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Οργανισμού να φέρει σε επαφή του Γουνοποιούς της Καστοριάς με επενδυτές από την Κορέα οργανώνοντας επιχειρηματικές αποστολές που είχαν ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν συναλλαγές 1,6 εκ €.

Ο Περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «οι χρηματοδοτήσεις που έχουν προγραμματιστεί από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για την δυτική Μακεδονία σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρήσεων να επενδύσουν σε τομείς όπως, της αποθήκευσης ενέργειας και του υδρογόνου, θα αλλάξει το επιχειρηματικό τοπίο της περιοχής δημιουργώντας ένα άλλο οικονομικό πρόσωπο για την δυτική Μακεδονία». Στην εκδήλωση απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό και οι πρόεδροι των τεσσάρων Επιμελητηρίων της δυτικής Μακεδονίας.

 ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ| ΣΠΥΡΟς ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 21:42