Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 01 Μαϊος 2024 09:21

Καλλιόπη Βέττα: «Στον αέρα η λειτουργία, η χρηματοδότηση και το κόστος για τις τηλεθερμάνσεις της Π.Ε. Κοζάνης».

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Εορδαίας κ. Παναγιώτη Πλακεντά με θέμα τις εξελίξεις στην τηλεθέρμανση ενώ,

για το ίδιο θέμα, πραγματοποίησε συνάντηση με στελέχη και εργαζόμενους της Δ.Ε.Υ.Α.Κ..

Ειδικότερα, συναντήθηκε με τον κ. Παναγιώτη Ματιάκη, Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και τον κ. Βασίλη Πανούση, Διευθυντή Υπηρεσίας Τηλεθέρμανσης. Παράλληλα, συναντήθηκε με μέλη του Δ.Σ. των εργαζομένων στην επιχείρηση και, συγκεκριμένα τους: Νικόλαο Ζαφείρη (Πρόεδρο),  Γεώργιο Βανδίκα (Αντιπρόεδρο),  Σωτήρη Χατζή (Γενικό Γραμματέα), Χρήστο Αντωνιάδη (Ταμία) και  Φωτεινή Γούλκα, Αντώνη Νατσιόπουλο και Απόστολο Πεταλωτή (Μέλη).

Στην συνάντηση με τον Δήμαρχο Εορδαίας, έγινε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων, ενώ εκφράστηκε προβληματισμός για το κόστος της τηλεθέρμανσης για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Παράλληλα, συζητήθηκε το μέλλον και οι προοπτικές της Πτολεμαΐδας V, όπου τονίστηκε από την Βουλευτή, ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί δεν έδωσαν απαντήσεις, ούτε στις Επιτροπές, ούτε στην Ολομέλεια της Βουλής, παρά το γεγονός ότι προκλήθηκαν από την ίδια.

Στις συναντήσεις τόσο στην Πτολεμαΐδα, όσο και στην Κοζάνη, υπήρξε ευρύς διάλογος τόσο για το διάδοχο σχήμα, όσο και για τις προτάσεις των δημοτικών επιχειρήσεων (παράταση από 10 σε 15 χρόνια και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της λειτουργικής ενίσχυσης, εξασφάλιση λειτουργίας μονάδων, μέριμνα για διευθέτηση του ζητήματος με τα δικαιώματα του CO2 κλπ)  που δεν υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση.

Η Βουλευτής επανέλαβε ότι η τηλεθέρμανση είναι μια ανταποδοτική παροχή της Δ.Ε.Η. στην Π.Ε. Κοζάνης καθώς για πολλές δεκαετίες η επιχείρηση επωφελούνταν από τους ενεργειακούς πόρους, το έμπειρο προσωπικό και τις υποδομές. Τόνισε, για μία ακόμη φορά, ότι πρέπει να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη και προσιτή λειτουργία της για τα επόμενα χρόνια, ειδικά σε μια περιοχή με δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως επεσήμανε, δεν δημιουργούν αισιοδοξία. Αφενός, η κυβέρνηση δεν φρόντισε να συμπεριλάβει τις εύλογες θέσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας στο πρόσφατο νομοθέτημα, διαιωνίζοντας την ανησυχία των φορέων και των κατοίκων. Όπως τόνισε, η περιοχή ζει σε μια συνθήκη χαμηλών προσδοκιών και μόνιμου άγχους, καθώς η κυβέρνηση κινείται με την λογική του «βλέποντας και κάνοντας», χωρίς μακροπρόθεσμη λογική και στέρεο χρηματοδοτικό πλάνο.

Αφετέρου, το πρόσφατο προσωρινό κλείσιμο της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη, σε μια περίοδο που η ανάγκη για θέρμανση είναι ακόμη έντονη, αποδεικνύει ότι η τηλεθέρμανση είναι στον αέρα και εξαρτάται από πολλούς και ανεξέλεγκτους παράγοντες.

Τέλος, τόνισε ότι οι πολίτες της Π.Ε. Κοζάνης δεν είναι προνομιούχοι, ούτε ευνοημένοι, όπως ανέφερε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος σε απάντησή της σε πρόσφατη ερώτηση της που συζητήθηκε στην Βουλή, καθώς μια σειρά από ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες αποδεικνύουν το αντίθετο και επιβεβαιώνουν την πρόχειρη και στρεβλή αντίληψη που χαρακτηρίζει τα κυβερνητικά στελέχη για την περιοχή.

Αντίθετα, πρέπει άμεσα να υπάρξουν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες για να εξισορροπηθούν οι συνέπειες από την άδικη και πρόχειρη απολιγνιτοποίηση, ώστε να μη μετακυλιστεί κανένα βάρος στις δημοτικές επιχειρήσεις -σήμερα ή στο απώτερο μέλλον- και άρα, άμεσα ή έμμεσα, στους χρήστες της τηλεθέρμανσης.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Μαϊος 2024 09:23