Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024 20:16

Balkan Energy Forum: Αναδρομική ισχύ από την 1η Μαΐου στο «Κινούμαι ηλεκτρικά 3» ανακοίνωσε η Χριστίνα Αλεξοπούλου

του Σπύρου Κουταβά

Στα προγράμματα ηλεκτροκίνησης που «τρέχουν» από το υπουργείο Μεταφορών αναφέρθηκε  η υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου κατά την διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών του «Balkan Energy Forum»

που πραγματοποιείται στην Κοζάνη. Σύμφωνα με την κ.  Αλεξοπούλου το «Κινούμαι ηλεκτρικά 3» που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες «θα αφορά δικαιούχους που δεν έχουν επιδοτηθεί καθ’ οιανδήποτε τρόπο από τα δύο προηγούμενα προγράμματα ενώ θα έχει αναδρομική ισχύ» δηλαδή από την 1η Μάϊου για όσους έχουν κλείσει η αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ακόμη και δεν έχει ανοίξει η νέα πλατφόρμα του προγράμματος η κ. Αλεξοπούλου διαβεβαίωσε ότι όσοι προβούν σε αγορά «θα μπορούν με την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος να υποβάλουν το τιμολόγιο αγοράς και τα απαραίτητα έγγραφα που θα ζητηθούν για να λάβουν την επιδότηση τους». Ως προς τα ποσά της επιδότησης δεν έκανε κάποια αναφορά, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι κάτι παραπάνω από το προηγούμενο πρόγραμμα.   

Για το πρόγραμμα «Πράσινα ταξί» συνολικού ύψους 40 εκ €, παρότρυνε τους επαγγελματίες του κλάδου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως το τέλος του 2024 και η επιδότηση που θα μπορούν να λάβουν ανά μονάδα αυτοκινήτου «θα κυμαίνεται στα 22.500 € ενώ εάν ο επαγγελματίας ανήκει σε κατηγορίες ΑΜΕΑ η πολυτεκνίας κλπ. θα μπορεί το ύψος της επιδότησης να φτάσει στις 28.000€».

Επίσης, το πρόγραμμα «φορτίζω παντού» ύψους 80 εκ € από το Ταμείο Ανάκαμψης  αφορά την εγκατάσταση φορτιστών σε δημόσιους χώρους. Τα 30 εκ € αφορούν τους δήμους που μπορούν να εγκαταστήσουν φορτιστές στους χώρους τους και 50 εκ € αφορούν  φορτιστές σε δημόσιους χώρους για παράδειγμα στα παρκινγκ των εταιριών των Πολυκαταστημάτων κλπ. Η κ. Αλεξοπούλου εξήγησε ότι «η Ελλάδα παρουσιάζει μια σχετική υστέρηση στα σημεία φόρτισης  και οι  5700 φορτιστές να βρίσκονται σήμερα στο δίκτυο αντιστοιχούν ένας για τρία ηλεκτρικά οχήματα».

Για την δράση “e-Astypalea” που είναι ένα συνολικό πρόγραμμα που έχει ταυτιστεί με την ηλεκτροκίνηση ανέφερε ότι περιλαμβάνει μετακινήσεις με ηλεκτρικά οχήματα, υποδομές δικτύου στο μοντέλο «πράσινων νησιών»  που όπως είπε «θέλουμε να το επεκτείνουμε και σε περισσότερα νησιά».

«Η Ηλεκτροκίνηση είναι άρρηκτα συνδεμένη με την αστική βιώσιμη κινητικότητα» τόνισε η υφυπουργός Μεταφορών επισημαίνοντας ότι «ο πολίτης αρνείται να εισπνέει ρύπους  κατά την κίνηση του στην πόλη. Τα ηλεκτρικά ρυπαίνουν μόνο κατά το στάδιο της κατασκευής τους όχι κατά την  χρήση τους».

Η Ελλάδα παρουσιάζει μια σχετική υστέρηση στην διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων όπου σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών 1 στα10 οχήματα που ταξινομούνται στην Ελλάδα είναι ηλεκτρικά ενώ  στην Ευρώπη αυτός ο αριθμός  είναι διπλάσιος. Τέλος η κ. Αλεξοπούλου κάλεσε όσους επιθυμούν να αξιοποιήσουν την ηλεκτροκίνηση να το κάνουν  άμεσα γιατί «οι επιδοτήσεις δεν θα υπάρχουν πάντα στο μέλλον».  

Η Βασιλική Πανάρετου από την διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μοτορ Οιλ μίλησε για τα σχέδια της εταιρίας στη μείωση εκπομπών co2, την  ηλεκτροκίνηση και την ανάπτυξη καυσίμων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στους τομείς της ναυτιλίας και αεροπορίας καθώς και τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες του Ομίλου στην ανάπτυξη του υδρογόνου. Στα άμεσα σχέδια της εταιρίας είναι η δημιουργία πρατηρίων υδρογόνου και προαναειγγελε «την δημιουργία δύο σταθμών υδρογόνου στους Αγίους Θεοδώρους και στην Ακράτα Αχαΐας».

Ο Μπάμπης Μαρμαγγέλλος εκπρόσωπος της εταιρίας MC CHARGERS που ασχολείται αποκλειστικά με την κατασκευή φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων εξήγησε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε σχέση με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στα σημεία φόρτισης και τόνισε ότι «από τα 5700 σημεία που διαθέτει σήμερα το 2030 θα πρέπει να έχει φθάσει τα 50.000 σημεία φόρτισης».+

πηγη: απε μπε 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024 20:58