Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 25 Μαϊος 2024 16:26

Balkan Energy Foroum: Ετοιμότητα για τα έργα υδρογόνου «North project 1» & Green HiPo, στην Δυτική Μακεδονία

του Σπύρου Κουταβά

Την ετοιμότητα στην έναρξη κατασκευής του «North project 1»  μονάδας πράσινου υδρογόνου της Hellenic Hydrogen στο Αμύνταιο, προανήγγειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος,

μιλώντας σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Αγορά υδρογόνου, εξελίξεις & ευκαιρίες» στο Balkan Energy Foroum  που πραγματοποιείται στην Κοζάνη.  Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος ανέφερε ότι «έχουν καθορισθεί οι εκτάσεις γης» που θα χρησιμοποιηθούν, ότι  το εργοστάσιο παραγωγής υδρογόνου θα αξιοποιήσει «τις κτιριακές υποδομές του ΑΗΣ Αμυνταίου που είναι ανενεργός» και ότι «η εταιρία συνεργάζεται με τις υπηρεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την αδειοδότηση του». Επεσήμανε ότι θα πρέπει «να δημιουργηθεί άμεσα το ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο παραγωγής και παράλληλα να επιτρέψει την λειτουργία της αγοράς υδρογόνου». Υπενθύμισε στο ακροατήριο ότι «από τις αρχές του 2024 η Ελλάδα «πέταξε» 250.000 kwh από ΑΠΕ»  ενώ σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην παραγωγή υδρογόνου καταλήγοντας ότι «η διαχείριση ενέργειας από ΑΠΕ είναι ΤΟ  βασικό σημείο της ανάπτυξης του πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα».

Στο ερώτημα ποιος θα είναι ο καταναλωτής του «North project 1» ο κ. Τριανταφυλλόπουλος ανάφερε ότι «{ο μόνος σοβαρός καταναλωτής που διαφαίνεται να υπάρχει και να μπορεί να «κάψει» υδρογόνο στο 20% του μίγματος καυσίμου, είναι η μονάδα ΣΗΘΥΑ που θα κατασκευαστεί από την ΔΕΗ και θα τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια τις Τηλεθερμάνσεις της περιοχής». Επεσήμανε ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής «δεν επαρκεί για να καλύψει τις ελάχιστες ανάγκες παραγωγής του εργοστασίου κι ότι χρειάζονται να προστεθούν περισσότεροι καταναλωτές». Μίλησε για «την ανάγκη δημιουργίας δικτύων μεταφοράς του υδρογόνου» ώστε να φτάσει σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις η στους λιμένες της χώρας για την τροφοδοσία πλοίων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Hydrogen παρουσίασε στοιχεία  από δημοπρασίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη όπου η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει το χαμηλότερο κόστος παραγωγής υδρογόνου.  Στην προαναγγελία του διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ Πελοπίδα Καλλίρη. ότι έως τα τέλη Ιουνίου θα βγει η πρόσκληση για επενδύσεις Ενέργειας ύψους 100 εκ € στις περιοχές ΔΑΜ ο κ. Τριανταφυλλόπουλος δήλωσε ότι «η εταιρία του θα καταθέσει το επενδυτικό της σχέδιο».

Η Νόρα Γουδούπη Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής ανάπτυξης της Advent Technologies, με το εμβληματικό έργο Green HiPo, που προβλέπει την ανάπτυξη, κατασκευή κυψελών καυσίμου και ηλεκτρολυτών για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε ότι εδώ και λίγο χρονικό διάστημα έχουν προχωρήσει στην αγορά της γης που θα φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις της εταιρίας, έχουν υποβάλλει επενδυτικό σχέδιο ύψους 64 εκ € και ότι αναμένουν την έγκριση της επιδότησης 24 εκ € από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Για να ξεκινήσουμε να κτίζουμε χρειαζόμαστε το τελικό πράσινο φως  από πλευράς του Κράτους» κατέληξε η κ. Γουδούπη.

Ο Σάββας Δουβαραρτζιδης  Επίκουρος καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΠΔΜ ανάφερε ότι,  το πανεπιστήμιο ασχολείται ενεργά σε ερευνητικό επίπεδο με το υδρογόνο, στα εργαστήρια του τρέχουν όλες οι εφαρμογές στην παραγωγή, αποθήκευση κα χρήση του υδρογόνου και παράλληλα διοργανώνει  το μοναδικό Μεταπτυχιακό πρόγραμμα που γίνεται στην Ελλάδα με θέμα τις «τεχνολογίες υδρογόνου»  που έχει μεγάλη ανταπόκριση στους νέους επιστήμονες και ερευνητές.  Παράλληλα μίλησε για την συνεργασία του πανεπιστημίου με φορείς της αυτοδιοίκησης, τον δήμο Κοζάνης και την ΔΙΑΔΥΜΑ, όπου πιλοτικά θα γίνει η χρήση υδρογόνου ενώ στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος ανακοίνωσε θα δημιουργηθεί «το πρώτο πρατήριο υδρογόνου στην περιοχή «Κασλάς» του δήμου Κοζάνης όπου θα τροφοδοτεί τα πρώτα οχήματα του δήμου και της ΔΙΑΔΥΜΑ».

Από την πλευρά του ο Σπύρος Βουτετάκης διευθυντής του ΕΚΕΤΑ ανέφερε ότι «οι τεχνολογίες υδρογόνου είναι ένας επωφελής δρόμος για την  δυτική Μακεδονία, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», εστιάζοντας της προσοχή του στην επανακατάρτιση και αναξιοποίηση του του εργατικού δυναμικού της περιοχής.

πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Μαϊος 2024 09:04