Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 14:54

«Επιταχύνονται οι ρυθμοί απορρόφησης του προγράμματος «δυτ Μακεδονία 2021-2027» τόνισε ο περιφερειάρχης Γ. Αμανατίδης.

του Σπύρου Κουταβά

Στον απολογισμό υλοποίησης των έργων που συγχρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά προγράμματα αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης κατά την συνεδρίαση

της  3ης  Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» 2021-2027, η οποία  πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πτολεμαΐδα.

Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στην  συνολική υλοποίηση του προγράμματος «Δυτική Μακεδονία 2021-2027» ύψους 394 δις € δήλωσε ότι «έχουν πιστοποιηθεί 51 προσκλήσεις ύψους 176,5 εκ € 44,8%, έχουν κατατεθεί 109 προτάσεις ύψους 123,5 εκ € 31,3%», ενώ υπάρχουν «55  εντάξεις έργων ύψους 63,4 εκ € 16,1%. Οι συμβασεις ανέρχονται σε 32,9 εκ € 8,4% του προγράμματος και οι πληρωμές μόλις στο 1% του προγράμματος ήτοι 3,9 εκ €».

Ως προς τους στόχους του προγράμματος ο κ. Αμανατίδης τόνισε ότι «έως το τέλος του χρόνου οι εξειδικεύσεις θα ανέλθουν στο 90%, οι προσκλήσεις  στο 80%, οι εντάξεις στο 60%, οι συμβάσεις στο 50%  και οι πληρωμές στο 20 % του προϋπολογισμού του προγράμματος».

«Εμείς δεν θέλουμε να επιταχύνομε την απορρόφηση των κονδυλίων αυξάνοντας απλά τις δαπάνες μας, αλλά θέλουμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις που θα κάνουμε μέσα από το πρόγραμμα δημιουργώντας θέσεις εργασίας στην περιοχή», τόνισε ο κ. Αμανατίδης.

Ταυτόχρονα, έθεσε ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας την αλλαγή του ορίου των πληρωμών από την Περιφέρεια προς στους αναδόχους για τα έργα του προγράμματος «δυτική Μακεδονία 2021-2027» από τα 70 εκ € κατ’ έτος που είναι σήμερα στα 120 εκ € καθότι  δημιουργήθηκαν προβλήματα όπως για παράδειγμα του έργου σήραγγα της Κλεισούρας που δεν μπορούσε να πληρωθεί ο ανάδοχος εξαιτίας της ετήσιας υπέρβασης  του ορίου των 70 εκ € από την πλευρά της περιφέρειας. Ο κ. Αμανατίδης εξήγησε ότι η παραπάνω μεταβολή του ορίου καθίσταται απολύτως αναγκαία καθότι το επόμενο διάστημα στις υπάρχουσες πληρωμές του προγράμματος της περιφέρειας ύψους 394 εκ €  θα προστεθούν και αυτές του Ταμείου δίκαιης μετάβασης ύψους 1,05 δις € από πληρωμές έργων  που αρχίζουν να υλοποιούνται. Πρόσθεσε ακόμη ότι το συγκεκριμένο θέμα  έθεσε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ζητώντας είτε «την αύξηση του ορίου πληρωμών είτε την δημιουργία ενός νέου διακριτού κωδικού όπου θα πραγματοποιούνται οι πληρωμές  για το πρόγραμμα της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς του στα ζητήματα ανάπτυξης σιδηροδρόμου στην δυτική Μακεδονία με την σύνδεση Καλαμπάκας-  Κοζάνης  που πρέπει να μετατραπεί  από δευτερεύον δίκτυο που είναι σήμερα σε πρωτεύον.  Δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να επενδύσουμε και δικούς μας πόρους ώστε να ωριμάσουμε μελετητικά αυτό το έργο».  Συμπλήρωσε ακόμη ότι ‘στο μικροσκόπιο της περιφέρειας βρίσκεται το θέμα της άμεσης λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινα - σύνορα με Βόρεια Μακεδονία καθώς και της λειτουργίας της γραμμής Φλώρινας - Θεσσαλονίκης. Έγινε ξεχωριστή αναφορά στα θέματα του πρωτογενούς τομέα με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την δημοπράτηση του έργου αρδευτικό βόρειας ζώνης Πολύφωτου ύψους 70 εκ € και το ξεμπλοκάρισμα του έργου του φράγματος Νεστορίου που αναμένεται να συμβάλλει  στην ανάπτυξη της αγροτικής υπαίθρου της  Καστοριάς. 

Από την πλευρά του ο Patrick PAQUET Προϊστάμενος διοικητικής μονάδας «Employment and Social Governance, Analysis»  Κύπρος, Ελλάδα της ΕΕ μίλησε για «ομαλή μετάβαση από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο» και κάλεσε την νυν περιφερειακή αρχή «να επιταχύνει τους ρυθμούς  υλοποίησης του προγράμματος καθότι έχει μπροστά της όπως τόνισε μια θητεία διάρκειας 5 ετών». Διαπίστωσε ότι «η περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της απορρόφησης  σημαντικών πόρων ύψος 1,4 δις € που περιλαμβάνουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ 394 δις € και τα χρήματα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης ύψους 1,05 δις €’. Ζήτησε από τους εμπλεκόμενους φορείς «να κρατήσουν ψηλά τον συντονισμό τους για την άμεση υποστήριξη τη υλοποίησης των έργων και να εξασφαλίσουν την επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού με ταυτόχρονη ανάπτυξη των  δεξιοτήτων εργαζομένων».

«Η δυτική Μακεδονία είναι μια από τις φτωχές περιοχές στην Ελλάδα με υψηλό ποσοστό ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια» τόνισε  το στέλεχος της ΕΕ και  συμπλήρωσε λέγοντας ότι η «περιοχή απειλείται  και από υψηλά ποσοστά μείωσης πληθυσμό λόγω εσωτερικής μετανάστευσης. Οι  προκλήσεις είναι τεράστιες» κατέληξε ο κ. PAQUET

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 14:56