Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 06 Ιουλίου 2024 08:54

"Ομοβροντία" Μαλούτα και Κουζιάκη για την απουσία του δημάρχου Κοζάνης απο την συνεδρίαση της Εδαφικης επιτροπής. "Διορθώνουμε τα λάθη σας" απαντά η παράταξη του δημάρχου

Η δήλωση του Λ. Μαλούτα
Συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 στην κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Εδαφική Επιτροπή του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής
Μετάβασης, παρουσία του Διοικητή του ΔΑΜ κ. Πελοπίδα Καλλίρη και της Διευθύνουσας Συμβούλου της ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ κας Δέσποινας Γκαράνη.
Ήταν η τρίτη συνεδρίαση επιτροπής, ενω επισημαίνεται ότι η προηγούμενη είχε γίνει ένα χρόνο περίπου πριν.
Όλοι οι δημόσιοι φορείς της Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας είχαν πάρει επιστολή από τον περιφερειάρχη για τον προγραμματισμό της συνεδρίασης της Εδαφικής Επιτροπής, με την οποία προσκαλούνταν να υποβάλουν προτάσεις προκειμένου να συζητηθούν και να αξιολογηθούν στην Εδαφική Επιτροπή.
Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν πολλές δεκάδες προτάσεων από δημόσιους φορείς της περιοχής.
Κυριάρχησαν συντριπτικά οι προτάσεις των Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
? Ηχηρά απών από τις δεκάδες προτάσεις ήταν ο Δήμος Κοζάνης, ο μεγαλύτερος Δήμος της Δυτικής Μακεδονίας, ο μεγαλύτερος ενεργειακός Δήμος, ο οποίος δεν κατέθεσε ούτε μία πρόταση!
Θα μπορούσε κάποιος να ερμηνεύσει την απουσία προτάσεων με την εξήγηση ότι όλα τα θέματα στο Δήμο Κοζάνης είναι λυμένα!
Είναι όμως έτσι;
Είμαστε εδώ και περιμένουμε να ακούσουμε τις απαντήσεις και τις εξηγήσεις για την παντελή αδιαφορία του Δήμου να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από το πιο σημαντικό πρόγραμμα που τρέχει αυτή την περίοδο στην Δυτική Μακεδονία.
Θυμίζουμε ότι το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας έχει έναν προϋπολογισμό περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ΔΑΜ για τη Δυτική Μακεδονία έχει έναν προϋπολογισμό που αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
 
Η δήλωση του Χαρη Κουζιακη
Οι εξελίξεις για την Μετάβαση τρέχουν και στο Δημαρχείο Κοζάνης αγρόν αγοράζουν.
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κοζάνη η 4η Συνεδρίαση της Εδαφικής Επιτροπής του Π.Δ.Α.Μ. 2021-2027, ένα όργανο που όπως το αποκάλεσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σοφός και εχει απόλυτο δίκιο, είναι το υπέρτατο όργανο για την μετάβαση στην Δυτική Μακεδονία.
Στις αρχικές παρουσιάσεις των στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΔΑΜ και της Μετάβασης ΑΕ ειπώθηκαν πολλά σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος της Δίκαιης Μετάβασης και η αλήθεια είναι, ότι παρουσιάστηκε μια εικόνα που απέχει πολύ από την εικόνα που όλοι εμείς ως πολίτες έχουμε αποκομίσει μέχρι σήμερα. Αντιπροσωπεία της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» ήταν παρούσα και θα γίνει η ανάλογη κριτική των όσων ακούσαμε τις επόμενες μέρες.
Δυστυχώς, ο Δήμος Κοζάνης δεν εκπροσωπήθηκε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της διαδικασίας και δεν είχε καμία παρέμβαση. Επίσης, δεν πρότεινε κανένα έργο για την σχετική έκδοση των σχετικών προσκλήσεων εκ μέρους του ΔΑΜ ενώ προτάθηκαν 103 έργα από άλλους δήμους και διάφορους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας γεγονός που δεν είναι μεν απαγορευτικό για το μέλλον αλλά είναι ενδεικτικό της λειτουργίας του Δήμου μας. Ο μεγαλύτερος Δήμος της Δυτικής Μακεδονίας που πλήττεται ως επί το πλείστον από την απολιγνιτοποίηση και οφείλει να αξιοποιήσει με κάθε τρόπο τους πόρους του ταμείου απουσιάζει από τις κορυφαίες διεργασίες του προγράμματος, ενός προγράμματος προϋπολογισμού 988 εκατομμυρίων ευρώ!!!
Δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη μοιάζει να αδυνατεί να αντιληφθεί τον ρόλο της και την ευθύνη της και αυτό γίνεται κάθε μέρα και πιο σαφές. Οι εξελίξεις για την Μετάβαση τρέχουν και στο Δημαρχείο Κοζάνης αγρόν αγοράζουν!
 
 Η απάντηση της παράταξης του Δημάρχου 

Είναι άκρως εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι άνθρωποι που έφτασαν τα προβλήματα του Δήμου Κοζάνης σε τέτοιο βαθμό δυσκολίας και οξύτητας, να συνεχίζουν να μας κουνάνε το δάχτυλο με θράσος, όταν 6 μήνες τώρα διορθώνουμε καθημερινά τα λάθη και τις παραλείψεις τους.

Αρχικά, μερικές απαντήσεις στον συντονισμένο αντιπολιτευτικό οίστρο της “Ενότητας” και του “Κοζάνη, Τόπος να Ζεις”:

Πρώτον, στη σημερινή συνεδρίαση της Εδαφικής Επιτροπής του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ), τον Δήμο Κοζάνης εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Κουρού.

Δεύτερον, η Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη εργάζεται για την κατάθεση ολοκληρωμένων και τεκμηριωμένων προτάσεων που απαιτούνται για τον μεγαλύτερο Δήμο της Περιφέρειάς μας και οι οποίες χρειάζονται τον ανάλογο χρόνο και τον κατάλληλο σχεδιασμό. Προτάσεις που καταρτίζονται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Μάλιστα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι προτάσεις αυτές προγραμματίζεται να γνωστοποιηθούν αναλυτικά και με λεπτομέρειες στους δημότες μας.

Τρίτον, ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης και ο Αντιδήμαρχος  Ψηφιακής Μετάβασης, Νέων Τεχνολογιών, Προγραμματισμού και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αλεξανδρίδης, παρέστησαν χθες και σήμερα στη διήμερη αυτοδιοικητική συνάντηση του Climanet που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, με τη συμμετοχή αιρετών από τους έξι Ελληνικούς Δήμους που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων, συζητώντας δια ζώσης τα κρίσιμα κοινά βήματα που πρέπει να γίνουν για την καλύτερη διεκδίκηση κρίσιμων και αναγκαίων πόρων.

Όλα αυτά όμως είναι μάλλον ψιλά γράμματα για τους εκπροσώπους των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης που δυστυχώς έξι μήνες τώρα επενδύουν σε μία φθηνή λαϊκίστικη μικροπολιτική, με βασικό χαρακτηριστικό τη στείρα αντιπολίτευση, αποσιωπώντας παράλληλα την απραξία ετών που χαρακτήρισε τις δικές τους αυτοδιοικητικές περιόδους, οδηγώντας τον Δήμο Κοζάνης σε αδιέξοδα.

Αδιέξοδα, στα οποία, μαζί με τους πολίτες, βάζουμε σήμερα σε μία τάξη, δίνοντας καθημερινά λύσεις.

 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Ιουλίου 2024 09:28