Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2024 11:13

Πιλοτικό Πρόγραμμα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ/ΠΔΜ για ανάπτυξη της χειροτεχνίας – Υφαντικής και Κεραμικής τεχνης απο τον καθηγητή Γιαννη Ζιώγα

Στο πλαίσιο των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο Ειδικός Λογαριασμός και το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
θα προβεί την περίοδο 2024 έως 2025 στην εκτέλεση του Έργου «Πιλοτικό Πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με την Χειροτεχνία» Στο πλαίσιο του εν λόγω Έργου συνεργάζονται με το Υπουργείο Πολιτισμού το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Επιστημονικά Υπεύθυνος του Έργου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι ο Γιάννης Ζιώγας, Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας (ΤΕΕΤ). Στην Εθνική Ερευνητική Ομάδα του Έργου συμμετέχει και ο Φίλιππος Καλαμάρας, Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΕΤ. Κατά τη διάρκεια του Έργου θα εκπονηθεί ειδικό εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο είναι αναγκαίο για την πραγματοποίηση της θεωρητικής εκπαίδευσης, των εργαστηριακών μαθημάτων και των εκπαιδευτικών εκδρομών. Τα παραπάνω εκπαιδευτικό υλικό θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο τριών προγραμμάτων σπουδών της Χειροτεχνίας, στους κλάδους της Υφαντικής, της Κεραμικής και της Ξυλοτεχνίας. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα εποπτεύσει την υλοποίηση των παρακάτω έξι δομών:
- Στο πεδίο Κεραμικής στους Ψαράδες, στον Αρτεμώνα Σίφνου (Κτήριο Δραγάτση), στο Μαλάκι Βόλου (Μουσείο Βαγγέλη Ανετόπουλου, στο Θραψανό Κρήτης (Σχολή Κεραμικής).
- Στο πεδίο Υφαντικής στην Βλάστη (Σουηδικό Σχολείο) και Νεστόριο (Κτίριο Ταπητουργίας)
- Ξυλογλυπτική στην Φλώρινα (Σχολή Καλών Τεχνών)
Κατά τη διάρκεια υλοποίησης ομάδες έως δεκαπέντε εκπαιδευομένων ανά δομή θα πιστοποιηθούν σε ένα από τα πεδία που προσφέρει το Έργο. Θα υπάρξει πρόσκληση ενδιαφέροντος για όσους ενδιαφέρονται να εκπαιδευθούν και η επιλογή θα γίνει με βασικό κριτήριο την επαγγελματική προοπτική των υποψηφίων. Επί τέσσερα εξάμηνα οι εκπαιδευόμενοι θα παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα διδάσκεται τόσο από Καθηγητές των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων όσο και από διακεκριμένους εμπειροτέχνες των κλάδων Ξυλοτεχνίας, Κεραμικής, Υφαντικής. Τα έξοδα μετάβασης και φιλοξενίας στις δομές εκπαίδευσης θα καλύπτονται πλήρως από το πρόγραμμα.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει σε ένα δίκτυο όπου τρία πανεπιστήμια και 21 συνολικά δομές από όλη την Ελλάδα θα συνεργαστούν εκπαιδεύοντας και πιστοποιώντας του καινούργιους και καινούργιες επαγγελματίες του χώρου της Χειροτεχνίας. Το Υπουργείο Πολιτισμού και τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Αττικής υλοποιούν το «Πιλοτικό Πρόγραμμα Μακεδονίας για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με την Χειροτεχνία» κατανοώντας ότι αποτελεί πρωταρχική ζωτική ανάγκη η ανάπτυξη της Χειροτεχνίας στη Ελλάδα με στόχο την αειφορία, την οικονομική ανάπτυξη και τον πολιτισμό στον τόπο μας.
Έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις για εκπαιδευομένους και εκπαιδευτές.