Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024 09:44

Καλλιόπη Βέττα: "Αδιέξοδα για την τηλεθέρμανση της Εορδαίας με ευθύνη της κυβερνησης" – Συνάντηση με στελεχη της Δ.Ε.ΤΗ.Π.

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Καλλιόπη Βέττα επισκέφθηκε την Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (Δ.Ε.ΤΗ.Π.),

όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Καρακασίδη και τον Γενικό Διευθυντή κ. Νικόλαο Πετρίδη.

Στη συνάντηση τέθηκε το πρόβλημα που εξακολουθεί να ταλανίζει την επιχείρηση και αφορά την αδιαφορία της κυβέρνησης και της Δ.Ε.Η. να τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις απέναντι στον νόμο, αλλά και την κοινωνία της περιοχής.

Ως γνωστόν, η Δ.Ε.Η. με εξώδικό της προς την Δ.Ε.ΤΗ.Π. στις 23 Αυγούστου, ανέφερε ότι σταματά άμεσα να είναι πάροχος της δημοτικής επιχείρησης, ζητώντας παράλληλα την πλήρη εξόφληση των οφειλών που ανέρχονται, σύμφωνα με προσωρινή απόφαση Πρωτοδικείου στα 5.000.000 ευρώ, ενώ οι αρχικές απαιτήσεις της Δ.Ε.Η. κυμαίνονται στα 92 εκ. ευρώ(!)

Πρόκειται για την συνέχεια του θέματος με την οριστικοποίηση των χρεών, αλλά κυρίως με την εξόφλησή τους, το οποίο είχε αναδείξει η Δ.Ε.ΤΗ.Π. τον Ιούλιο, με την κ. Βέττα να καταθέτει κοινοβουλευτική ερώτηση, η οποία παραμένει αναπάντητη. Ουσιαστικά, αφορά τη μη  ενεργοποίηση εκ μέρους της κυβέρνησης του άρθρου 124 του ν. 4951/22 που προβλέπει την κάλυψη από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης του κόστους λειτουργίας της τηλεθέρμανσης της Εορδαίας μέχρι τη σύνδεση της με την Πτολεμαΐδα V.

Όπως συνομολογήθηκε, εκτός των άλλων, τα όποια χρέη καταλογιστούν οφείλονται στην κωλυσιεργία της κυβέρνησης και του ανάδοχου, καθώς ο Δήμος είχε εκπληρώσει εμπρόθεσμα τις συμβατικές του υποχρεώσεις και τα συνοδά έργα. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην σύνδεση οδήγησαν στην συνεχή χρήση θερμολέβητων, οι οποίοι θεωρητικά θα λειτουργούσαν μόνο για ένα χρόνο. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί, ότι όλα τα αιτήματα της επιχείρησης για υπαγωγή στο καθεστώς υψηλής τάσης, και άρα χαμηλότερης χρέωσης, απορρίφτηκαν από την Δ.Ε.Η..

Η κ. Βέττα ανέφερε ότι το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να πληρώσει άμεσα τα χρέη, για να φύγει ο βρόγχος από την Δ.Ε.ΤΗ.Π.. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση ενδύεται διπλό μανδύα: όποτε θέλει, αναφέρει ότι η Δ.Ε.Η. είναι υπό τον δημόσιο έλεγχο, ότι δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί και ότι η κριτική της αντιπολίτευσης είναι ανεδαφική και, παράλληλα, όποτε τη συμφέρει, υποστηρίζει ότι είναι μια ιδιωτική εταιρία, με μετόχους και πλήρη ανεξαρτησία απέναντι στο κράτος.

Η συγκεκριμένη πρακτική, αλλά και η γενικότερη στάση της στο θέμα της απολιγνιτοποίησης, συνιστά μια πολιτική απόφαση εγκατάλειψης της περιοχής και παράδοσής της στα συμφέροντα του φυσικού αερίου και των μεγάλων φωτοβολταϊκών, ενώ υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., αντιθέτως, είχε εξασφαλίσει το 2019 παράταση λειτουργίας στον Α.Η.Σ. Καρδιάς για 17.500 ώρες (ενώ είχε εξαντληθεί ο χρόνος λειτουργίας), ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση στο πεδίο της τηλεθέρμανσης.

Η Βουλευτής επανέλαβε, επίσης, ότι η τηλεθέρμανση είναι μια ανταποδοτική παροχή της Δ.Ε.Η. στην Π.Ε. Κοζάνης καθώς για πολλές δεκαετίες η επιχείρηση επωφελούνταν από τους ενεργειακούς πόρους, το έμπειρο προσωπικό και τις υποδομές ενώ τόνισε ότι η λειτουργία, το κόστος και η χρηματοδότηση της τηλεθέρμανσης εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα. Όπως ανέφερε η Πτολεμαΐδα V είναι «αόρατη» για τα κυβερνητικά στελέχη, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά κυρίως και πρώτιστα για τους πολίτες, ενώ δεσμεύτηκε ότι, για μια ακόμη φορά, θα ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο προς τους αρμόδιους Υπουργούς για το θέμα.

 

Τέλος, την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, στις 15:00, θα συζητηθεί, παρόντος του αρμόδιου Υπουργού κ. Παπαθανάση, η επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση που έχει καταθέσει η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης, για την χρηματοδότηση και την πορεία των έργων για την δίκαιη μετάβαση στην περιοχή.

 

Με εκτίμηση,

Γραφείο Βουλευτή

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024 09:48