Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024 18:00

Καλλιόπη Βέττα: "Να αποκατασταθεί η αδικία με τα ανταποδοτικά τέλη από την λειτουργία Α.Π.Ε.»

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική

ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Η τροποποίηση του καθορισμού των ανταποδοτικών τελών για τις περιοχές που λειτουργούν σταθμοί Α.Π.Ε. είναι άδικη για τους μόνιμους κατοίκους και τις κοινότητες».

Η ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν η Τομεάρχης Εσωτερικών  Γιώτα Πούλου και ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μίλτος Ζαμπάρας, αναδεικνύει το πρόβλημα που έχει προκύψει με την Κ.Υ.Α των προαναφερόμενων Υπουργείων σχετικά με τον επιμερισμό των ανταποδοτικών τελών σε περιοχές που λειτουργούν σταθμοί Α.Π.Ε..

Ειδικότερα, δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου ΦΕΚ 49928/Τεύχος B’ 4844, η απόφαση για τροποποίηση των όρων για τα ανταποδοτικά τέλη που δίνουν οι παραγωγοί Α.Π.Ε. στους κατοίκους και τις κοινότητες, εντός των οποίων έχουν χωροθετηθεί οι εν λόγω σταθμοί.

Έως σήμερα τα ανταποδοτικά τέλη μοιράζονταν με αναλογικό τρόπο, σύμφωνα με την κατανάλωση κάθε οικιακού καταναλωτή στις κοινότητες που υπάρχουν Α.Π.Ε.. Δηλαδή, κάθε χρήστης εισπράττει τέλη ανάλογα με το πόσο ρεύμα έχει χρησιμοποιήσει.

Με τη νέα Κ.Υ.Α., και ειδικότερα με τα άρθρα 3 και 4,  τα τέλη από τους παραγωγούς Α.Π.Ε., επιμερίζονται το ίδιο σε κάθε ενεργή ηλεκτρική σύνδεση, ανεξάρτητα από την κατανάλωση.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι μόνιμοι κάτοικοι, θα παίρνουν τα ίδια χρήματα με όσους απλώς έχουν μια σύνδεση και δεν διαμένουν εκεί ή διαμένουν ελάχιστα (ακριβώς γιατί το ποσό για τα οικιακά τιμολόγια είναι συγκεκριμένο), παρά το γεγονός ότι οι πρώτοι υφίστανται την χωροταξική, ηχητική και οπτική όχληση από τις Α.Π.Ε..

Παράλληλα, με τη νέα Κ.Υ.Α., διατίθεται το 40% των πόρων που προορίζονται συνολικά για τους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού σε έργα και δράσεις εκτός της κοινότητας που έχουν χωροθετηθεί οι Α.Π.Ε. γεγονός που, ενδεχομένως, οξύνει τις ανισότητες εντός μιας περιοχής.

Όπως τονίζει η κ. Βέττα, για μία ακόμη φορά μέσα σε καλοκαιρινή περίοδο, οι κάτοικοι της Π.Ε. Κοζάνης αιφνιδιάζονται από μια μονομερή και παράδοξη απόφαση που ναρκοθετεί την ενεργειακή δικαιοσύνη, την εύρυθμη ανάπτυξη των ΑΠΕ και την πράσινη μετάβαση.

Οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των τοπικών κοινοτήτων είναι εύλογες, καθώς οι κάτοικοι διαπιστώνουν ότι η εκμετάλλευση των πόρων και των υποδομών τους δεν έχει τον ανταποδοτικό χαρακτήρα που τους αναλογεί, σε ένα ακόμη επεισόδιο υποβάθμισης και απαξίωσης που βιώνει η Δυτική Μακεδονία τα τελευταία χρόνια.

Ως εκ τούτου τίθεται το ερώτημα στους αρμόδιους Υπουργούς:

1.      Θα υπάρξει τροποποίηση της Κ.Υ.Α. ώστε ο επιμερισμός των τελών να καταστεί αναλογικός και δικαιότερος για τους μόνιμους κατοίκους και τις δημοτικές κοινότητες, εντός των οποίων λειτουργούν Σταθμοί Α.Π.Ε.;