Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2024 08:59

Π. Κουκουλόπουλος: Τα Κέντρα Υγείας Σερβίων και Σιάτιστας να υπαχθούν στην Α’ κατηγορία των οικονομικών κινήτρων

Κοινοβουλευτική παρέμβαση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, διεκδικώντας να τροποποιηθεί η Απόφαση της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία τα

Κέντρα Υγείας Σερβίων και Σιάτιστας περιλαμβάνονται στη Β’ κατηγορία «προβληματικών και άγονων περιοχών», όσον αφορά τη χορήγηση οικονομικών κινήτρων για την παραμονή και προσέλκυση ιατρών. 

Στην Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας, καλεί την Κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις ραγδαίες ανατροπές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια συνολικά στο νόμο μας και να αλλάξει την Απόφασή της, κατατάσσοντας συνολικά την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης στην Α’ κατηγορία.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Προβληματισμός επικρατεί στην Π.Ε. Κοζάνης για το γεγονός ότι τα Κέντρα Υγείας Σερβίων και Σιάτιστας περιλαμβάνονται στη Β΄ κατηγορία «προβληματικών και άγονων περιοχών», όπως ορίστηκαν στην αριθμ. Γα4/οικ.46490/2024 (ΦΕ.Κ. Β’ 5075/5.9.2024) Κοινή Απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, με θέμα «Καθορισμός των προβληματικών και άγονων περιοχών της περ.Ε της παρ.11 του άρθρου 54 του ν.4999/2022 και των κατηγοριών τους για τη χορήγηση οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής σε αυτές ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), του ύψους, των επιμέρους δικαιούχων, καθώς και των προϋποθέσεων χορήγησής του».

Αναλυτικότερα, στην παρ.1 του άρθρου 5 της Κ.Υ.Α. ορίζεται ότι «ως προβληματικές και άγονες καθορίζονται εκείνες οι περιοχές, στις οποίες οι συνθήκες που επικρατούν, ιδίως οι γεωγραφικές, κοινωνικές, συγκοινωνιακές ή οικιστικές, συνιστούν αντικίνητρο για την κατάληψη θέσεων ιατρών/οδοντιάτρων κλάδου ΕΣΥ στις υγειονομικές δομές που βρίσκονται σε αυτές». Σύμφωνα με την παρ.4, «οι άγονες και προβληματικές περιοχές διακρίνονται σε Α’ και Β’ κατηγορίας. Στην κατηγορία Α’ εντάσσονται οι περιοχές, στις οποίες οι συνθήκες της παρ.1 που αποτελούν κριτήριο για τον χαρακτηρισμό τους ως προβληματικών και άγονων παρουσιάζονται ιδιαίτερα οξυμένες». 

Ειδικά όσον αφορά την Π.Ε. Κοζάνης, στον Πίνακα της παρ.5 του ίδιου άρθρου, ως «προβληματικές και άγονες περιοχές Α’ κατηγορίας» καθορίζονται: «Κοζάνη, Τσοτύλι, Πτολεμαΐδα». Στον Πίνακα της παρ.6, «ως προβληματικές και άγονες περιοχές Β’ κατηγορίας» καθορίζονται: «Σέρβια, Σιάτιστα».

Υπενθυμίζεται ότι στο άρθρο 1 του π.δ. 131/1987 «Χαρακτηρισμός ως προβληματικών και άγονων πόλεων ή κωμοπόλεων και ιατρικών ειδικοτήτων, διάκρισή τους σε κατηγορίες και θέσπιση κινήτρων ιατρών», ως έχει διαδοχικά τροποποιηθεί, όσον αφορά το νομό Κοζάνης, στις «άγονες και προβληματικές Β` κατηγορίας» είχαν αντιστοίχως ενταχθεί «Σέρβια, Σιάτιστα».

H κατάσταση στην Π.Ε. Κοζάνης, όμως, έχει ραγδαία ανατραπεί τα τελευταία χρόνια και δεν έχει καμία σχέση με την εποχή έκδοσης του π.δ. το 1987. Κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ, πληθυσμιακή συρρίκνωση και μαρασμός της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, φυγή των νέων επιστημόνων στα μεγάλα αστικά κέντρα και στο εξωτερικό, αποτελούν τη νέα δυσμενή πραγματικότητα που διαμόρφωσε η βίαιη απολιγνιτοποίηση, όπως η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επέλεξε να την επιβάλει, αγνοώντας την ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για Ενεργειακή Δημοκρατία. 

Οι συνθήκες, λοιπόν, συνολικά στο νομό μας είναι, όχι απλώς «ιδιαίτερα οξυμένες» κατά την ορολογία της Κ.Υ.Α., αλλά πραγματικά ακραία οξυμένες. Ως εκ τούτου, η ένταξη και των Κέντρων Υγείας Σερβίων και Σιάτιστας στην Α’ κατηγορία είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να εκπληρωθεί ο σκοπός της Κ.Υ.Α. που είναι αφενός μεν η διατήρηση του υφιστάμενου ιατρικού προσωπικού, αφετέρου η προσέλκυση νέων επιστημόνων στις δημόσιες δομές υγείας περιοχών με μείζονες δυσχέρειες.

Η υπαγωγή των Σερβίων και της Σιάτιστας στην Α’ κατηγορία άλλωστε καθίσταται επιτακτική, λαμβάνοντας υπόψη την υποστελέχωση που -σύμφωνα με περιγραφές- ταλανίζει τα εν λόγω δύο Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία που υπάγονται σε αυτά. 

Δεδομένου ότι η προσέλκυση προσωπικού για την πλήρη στελέχωση των Κέντρων Υγείας Σερβίων και Σιάτιστας, καθώς και των Περιφερειακών Ιατρείων που υπάγονται σε αυτά,  είναι καθοριστικής σημασίας για τους κατοίκους, δύναται μάλιστα να επιφέρει πολλαπλάσια θετικά αποτελέσματα για την τοπική -κοινωνική και οικονομική- ζωή.

Δεδομένης της ευρύτερης δέσμης προτάσεων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για αναγέννηση του ΕΣΥ και πολύπλευρη ενίσχυση της περιφέρειας.

Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή της ρήτρας δίκαιης μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία, ήτοι για τη λήψη κατά προτεραιότητα ειδικών θετικών μέτρων προς όφελος των κατοίκων, διυπουργικά σε όλες τις κυβερνητικές δράσεις

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Για ποιους λόγους τα Κέντρα Υγείας Σερβίων και Σιάτιστας δεν εντάχθηκαν στις «προβληματικές και άγονες περιοχές Α’ κατηγορίας» της ανωτέρω Κ.Υ.Α., παρά τις «ιδιαίτερα οξυμένες συνθήκες» που πλέον επικρατούν;
  2. Σκοπεύετε να τροποποιήσετε την K.Y.A., με υπαγωγή του συνόλου της Π.Ε. Κοζάνης στην Α’ κατηγορία; 
  3. Μέχρι πότε δεσμεύεστε ότι θα έχει δημοσιευθεί σε Φ.Ε.Κ. η τροποποιητική Κ.Υ.Α.;