Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 13:04

"Την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης για την Τηλεθέρμανση" ζητά ο Χ. Κουζιάκης

Η ξεκάθαρη δήλωση του κ. Αμανατίδη στο ενημερωτικό site kozan.gr ότι η λειτουργία της τηλεθέρμανσης για την σαιζόν 2024-2025, που επίσημα ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, δεν μπορεί
να θεωρηθεί εξασφαλισμένη, μόνο ως «κεραυνός εν αιθρία» δεν μπορεί να εκληφθεί.
Εδώ και πολύ καιρό η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» έχει αναδείξει την προκλητική στάση της ΔΕΗ ΑΕ απέναντι στις 3 επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης των Δήμων Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου κυρίως αναφορικά με το θέμα των χρεών και της λειτουργίας του νέου διασυνδεδεμένου συστήματος τηλεθερμάνσεων (ΣΗΘΥΑ), στάση που εκπορεύεται από τον στόχο της ΔΕΗ ΑΕ για μεγιστοποίηση των κερδών των μετόχων της αδιαφορώντας για τις όποιες κοινωνικές συνέπειες θα προκαλέσουν αυτές οι κινήσεις.
Πέρα από την τηλεθέρμανση η προκλητική αυτή στάση είναι ξεκάθαρη και κατά τη διαδικασία της μετάβασης και της παύσης λειτουργίας των λιγνιτών μονάδων όπου μόνος στόχος είναι το μεγαλύτερο δυνατό όφελος της ΔΕΗ ΑΕ αδιαφορώντας για την καταστροφή που θα προκληθεί στην περιοχή με τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και την Μετάβαση ΑΕ να μην λαμβάνουν καθόλου υπόψη τις ενστάσεις της τοπικής κοινωνίας.
Οι προειδοποιήσεις της Δημοτικής Κίνησης δυστυχώς δεν εισακουσθήκαν με αποτέλεσμα σήμερα, ειδικά για την τηλεθέρμανση, να δεχόμαστε ως Δήμος Κοζάνης μια άνευ προηγουμένου απειλή για μη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης σε 10 ημέρες εάν δεν συρθούμε στην υπογραφή συμφωνίας με τους όρους της ΔΕΗ ΑΕ.
Η τακτική εκχώρησης της αρμοδιότητας διαπραγμάτευσης εκ μέρους των άμεσα ενδιαφερόμενων Δήμων στον κ. Περιφερειάρχη έχει καυτηριαστεί από την Δημοτική Κίνηση ως άστοχη, παρολαυτά δεν πρόκειται να μπούμε αυτή τη στιγμή στη διαδικασία καταλογισμού ευθυνών για κακή διαπραγμάτευση από τη στιγμή μάλιστα που αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αυτό όμως που ζητάμε είναι η άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης παρουσία των Βουλευτών της ΠΕ Κοζάνης καθώς και του κ. Περιφερειάρχη έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση της μέχρι τώρα διαδικασίας διαπραγμάτευσης καθώς και του σχεδίου και των προθέσεων της Δημοτικής Αρχής Κοκκαλιάρη και απόφαση για τις επόμενες ενέργειες.
Η υποβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να σταματήσει άμεσα και οι μεγάλες αποφάσεις για τον τόπο να λαμβάνονται θεσμικά εκεί που πρέπει και όχι να έρχονται ως ειλημμένες απλά για επιβεβαίωση.
Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτείται η μέγιστη δυνατή συστράτευση των τοπικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι καταστροφική για τον τόπο.