Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 13:27

Καλλιόπη Βέττα: "Αναρμόδιο" και αδιάφορο το Υπουργείο Παιδείας για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών»

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με θέμα:

 «Επανεξέταση του πλαισίου για την δωρεάν μεταφορά μαθητών»

Η κ. Βέττα ανέφερε αρχικά ότι σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. υπ.αριθμ. 32239/3.04.24 (ΦΕΚ 2051/5.04.24, τεύχος Β΄), ορίζεται πως η ελάχιστη προβλεπόμενη απόσταση για δωρεάν μεταφορά μαθητών είναι 1.200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας και 2.500 μέτρα για μαθητές δευτεροβάθμιας.

Όπως τόνισε, δημιουργούνται προβλήματα ασφαλείας και οικονομικής επιβάρυνσης καθώς, ειδικά οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που συνήθως προσέρχονται μόνοι τους στα σχολεία, είτε αναγκάζονται να περπατούν μεγάλες αποστάσεις σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, είτε χρησιμοποιούν Μ.Μ.Μ., όπου αυτά υπάρχουν, με μεγάλο κόστος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης επεσήμανε ότι πρέπει να μειωθεί το ελάχιστο χιλιομετρικό όριο για την δωρεάν μεταφορά μαθητών, ειδικά σε μια εποχή που έχουν συγχωνευτεί, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, περίπου 1.000 τμήματα σε όλη την χώρα.

Οι απαντήσεις της Υφυπουργού κ. Ζέτα Μακρή ήταν ενδεικτικές της κυβερνητικής λογικής περί απόσεισης των ευθυνών. Η κ. Μακρή δήλωσε αναρμόδια (!), παρότι συνυπογράφει – η ίδια μάλιστα- την Κ.Υ.Α., ρίχνοντας το μπαλάκι στις Περιφέρειες και το Υπουργείο Εσωτερικών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει καμία βούληση να αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα.

Μάλιστα, για μία ακόμη φορά, ενώ έχουν περάσει πάνω από πέντε χρόνια κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ., θεώρησε σκόπιμο να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για το καθεστώς, ενώ ανέφερε ότι τα συγχωνευμένα τμήματα είναι περίπου 740, αντί για 1.000…

Στην δευτερολογία της η Βουλευτής ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι συναρμόδιο και έπρεπε να δείξει ευαισθησία για το θέμα ωστόσο, αντιθέτως, ΄΄ένιψε΄΄ τα χέρια του.

Αναφέρθηκε, στην πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., όπου καταγράφηκε μια ακόμη ζοφερή δημογραφική εξέλιξη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καθώς το 2023 σημειώθηκαν υπερδιπλάσιοι θάνατοι έναντι γεννήσεων, συγκεκριμένα 3.207 θάνατοι, έναντι 1.428 γεννήσεων.

Τόνισε ότι το «σήμα» στα νέα ζευγάρια είναι για μια ακόμη φορά αποθαρρυντικό, ενώ επεσήμανε ότι η Περιφέρεια υφίσταται τα επίχειρα της βίαιης απολιγνιτοποίησης χωρίς να υπάρχει σε κανένα σημείο εφαρμογή της ρήτρας δίκαιης μετάβασης για ειδική μεταχείριση της περιοχής.

Τέλος, αναφέρθηκε σε προβλήματα που υπάρχουν παντού, καθώς έγινε δέκτρια υπομνημάτων από Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων από όλη την χώρα ενώ, κλείνοντας, ανέφερε ότι οι μαθητές των ΕΠΑΛ, λόγω της κατάργησης ειδικοτήτων, αναγκάζονται να κάνουν δεκάδες χιλιόμετρα κάθε μέρα στην Π.Δ.Μ..

Στην δευτερολογία της η κ. Μακρή, επανέλαβε την ίδια ρητορική, δεν έκανε καμία αναφορά στα θέματα ασφαλείας των μαθητών, στις καιρικές συνθήκες, στο κόστος, στη ρήτρα μετάβασης, στα προβλήματα με τα ΕΠΑΛ, ενώ αμφισβήτησε ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων για την δυσμενή κατάσταση

Συμπερασματικά, με την επίκαιρη ερώτηση της κ. Βέττα, αναδείχτηκε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση από την κυβέρνηση να τροποποιηθεί με ευμενέστερο για τους μαθητές τρόπο η Κ.Υ.Α., ενώ το Υπουργείο Παιδείας έριξε το μπαλάκι των ευθυνών του σε όλους τους άλλους, πλην του εαυτού του.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 13:29