Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024 16:32

Κοζάνη τόπος να ζείς: "Η φθηνή Τηλεθέρμανση χάνεται και η Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη πανηγυρίζει"

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη αποφάσισε την υπογραφή της νέας σύμβασης με την ΔΕΗ ΑΕ αναφορικά με την λειτουργία της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης. Τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο και οι

υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΥΑΚ, με ευθύνη του κ. Ματιάκη, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, με ευθύνη του κ. Κοκκαλιάρη, ενημερώθηκαν επίσημα την τελευταία στιγμή και κλήθηκαν να υπογράψουν μια συμφωνία που δεν επιδέχονταν καμία αλλαγή, με το μαχαίρι στο λαιμό, υπό την απειλή της μη λειτουργίας της τηλεθέρμανσης σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει δεκτό.

Ο Δήμος Κοζάνης θα έπρεπε ευθύς εξαρχής να απαιτήσει την απόσυρση της απειλής περί μη λειτουργίας της τηλεθέρμανσης και την άμεση ανάκληση των εξωδίκων εκ μέρους της ΔΕΗ ΑΕ. Υπό καθεστώς απειλών δεν γίνονται διαπραγματεύσεις. Αντιθέτως η Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη υπέκυψε στα τελεσίγραφα και βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο να υπογράφει θριαμβολογώντας για μια απαράδεκτη συμφωνία που:

  1. Αυξάνει κατακόρυφα την τιμή της Τηλεθέρμανσης για την ενδιάμεση περίοδο μέχρι την διασύνδεση της με το νέο σύστημα κατά 43%. Έτσι οι καταναλωτές της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης θα πληρώνουν από 52,4€/MWh τουλάχιστον 75€/MWh.
  2. Δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση την βιωσιμότητα της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης αφού προβλέπει ότι ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θα σταματήσει την λειτουργία του στις 31-12-2025 χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου συστήματος τροφοδοσίας και χωρίς να υφίσταται καμία εναλλακτική πηγή θερμικής ενέργειας για την Κοζάνη, ενώ και για την ενδιάμεση περίοδο δεν υπάρχει καμία δέσμευση για συνεχή λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα η θέρμανση μας να αφήνεται στο έλεος του χρηματιστηρίου ενέργειας.
  3. Είναι άνιση μεταξύ των Δήμων Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου αφού για την Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας από τα 111,33 εκατομμύρια που χρωστάει στην ΔΕΗ ΑΕ αποπληρώνεται χρέος 74,2 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του ΥΠΕΝ και της ΔΕΗ ΑΕ,  ενώ για την Τηλεθέρμανση Κοζάνης, που ήταν πολύ πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της, από τα 16,36 εκατομμύρια χρέους αποπληρώνονται 5,65 εκατομμύρια από το ΥΠΕΝ χωρίς καμία συμμετοχή της ΔΕΗ ΑΕ. 
  4. Υποχρεώνει την ΔΕΥΑΚ να κατασκευάσει 3 νέα έργα για την διασύνδεση της με το νέο σύστημα τροφοδοσίας χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της συμμετοχής της που ανέρχεται περίπου στα 6,8 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί πως η κατασκευή αυτών των έργων επιβλήθηκε στην ΔΕΥΑΚ από την νέα συμφωνία και δεν είναι επιλογή δική της.
  5. Δεσμεύει την ΔΕΥΑΚ για τα επόμενα 17-20 χρόνια να προμηθεύεται θερμική ενέργεια με βάση την καύση ακριβού ορυκτού αερίου από την λειτουργία του νέου συστήματος ΣΗΘΥΑ και λεβήτων της ΔΕΗ ΑΕ που θα κατασκευαστεί στον ΑΗΣ Καρδιάς. Η τιμή της τηλεθέρμανσης θα είναι κυμαινομένη και θα προσδιορίζεται μέσω της τιμής του αερίου και των ρύπων CO2 γεγονός που σημαίνει από την μία εξασφάλιση πελατών για την ΔΕΗ ΑΕ και από την άλλη δυσανάλογες αυξήσεις για τους καταναλωτές της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης.
  6. Επιβάλει την μείωση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης των χρηστών τηλεθέρμανσης αλλά και χρησιμοποιεί πόρους από το ειδικό τέλος ΑΠΕ που προορίζονταν για έργα σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Κοζάνης, στις οποίες έχουν κατασκευαστεί φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, για την αποπληρωμή του χρέους της ΔΕΥΑΚ αλλά και για την επιδότηση της τιμής της Τηλεθέρμανσης έτσι ώστε αυτή να παραμείνει “σταθερή”. Βλέπουμε δηλαδή το οξύμωρο και προκλητικό στοιχείο να χρησιμοποιούνται για την λειτουργία της τηλεθέρμανσης πόροι κοινοτήτων που δεν έχουν τηλεθέρμανση!

Η Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη απέτυχε παταγωδώς. Δεν διαπραγματεύτηκε καν και με τη συμφωνία αυτή αυξάνει το κόστος ζωής των καταναλωτών, βάζει σε μέγγενη την λειτουργία της τηλεθέρμανσης και προκαλεί απώλεια πόρων από τον Δήμο και τις τοπικές κοινότητες. Χρησιμοποιεί ψευτοδιλήμματα για μη ύπαρξη εναλλακτικής λύσης, κινδυνολογεί και προάγει τον κοινωνικό αυτοματισμό έτσι ώστε να βαφτίσει ως επιτυχία την τεράστια αποτυχία της. 

Είναι δυστυχώς κρίμα για τον Δήμο Κοζάνης σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο να βρίσκονται στην διοίκηση του άνθρωποι, που αποδείχτηκαν πολύ γρήγορα κατώτεροι των περιστάσεων.

Η Δημοτική Κίνηση “Κοζάνη Τόπος να Ζεις” φυσικά καταψήφισε χωρίς δισταγμό αυτή την άδικη σύμβαση που το μόνο που πετυχαίνει είναι να διασφαλίζει τα συμφέροντα της ΔΕΗ ΑΕ και να ζημιώνει τους πολίτες του Δήμου Κοζάνης.

 

Κοζάνη 18/10/2024

Για την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»