Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 11:32

Παρέμβαση του Περ. Συμβούλου Νικ. Κατσαούνη στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στο Περιφερειακό συμβοιύλιο

katsaounis Συνάδελφοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι,
Όπως προανέφερε ο επικεφαλής της παράταξής μας, μας ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας είναι κορυφαίο και σημαντικότατο πολιτικό θέμα – ιδίως στο ξεκίνημα του νέου θεσμού της Αιρετής περιφέρειας, όπου ένας προϋπολογισμός αποτυπώνει το όραμα για το μέλλον της Περιφέρειας και τη στρατηγική ώστε να τεθούν οι στέρεες βάσεις οικοδόμησης

των νέων δομών της Περιφερ. Ανάπτυξης.
Αγαπ. Συνάδελφοι, θα αποτυπώσω επιγραμματικά με 5 παρατηρήσεις την άποψή μου:
1. Δεν αντιλήφθηκα και δεν έγινε καμία ουσιαστική διαβούλευση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού με τους θεσμικούς φορείς (Δήμοι, Ν.Π, κινήματα πολιτών κ.λ.π) Η διαδικασία αυτή προβλέπεται και επιβάλλεται από τον Νόμο για το νέο θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα έπρεπε μέχρι 31-9 να υπάρχει το σχέδιο διαβούλευσης και η έγκριση του προϋπολογισμού.
2. Ο προϋπολογισμός όπως μας δόθηκε αποτελεί μια συρραφή παλιότερων υποχρεώσεων που έγιναν με την λογική των πρώην Ν.Α και αφού είναι ίδιο το πρόσωπο του νυν Περιφερειάρχη άρα με μια λογική διεκπαιρέωσης οικονομικών υποχρεώσεων που βασιζόταν σε μια συγκεκριμένη αντίληψη για την Αυτοδιοίκηση.
3. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια ανά ενότητα παρεμβάσεων και δεν αποτυπώνεσαι μια γενικότερη κατεύθυνση με ένα συγκεκριμένο Αναπτυξιακό όραμα (σχέδιο για την Περιφέρεια). Χωρίς συγκεκριμένους στόχους και κριτήρια είναι δύσκολο να αξιολογηθεί ένας τέτοιος προϋπολογισμός στην πράξη. Εύκολα παρατηρεί κάποιος μια απλή διαχείριση σε πολλά σημεία. Μια αντιγραφή προηγούμενων προϋπολογισμών και μια μη συμβατή σε πολλά σημεία σύνθεση δράσεων στις Περιφερειακές Ενότητες.
4. Στο καινούργιο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό, ιδιαίτερα στην Αυτοδιοίκηση απαιτείται συναίνεση σε όλη τη διάρκεια και τα βήματα των σημαντικών πρωτοβουλιών. Πόσο μάλλον σε έναν από τους πρώτους προϋπολογισμούς που θα δώσει το στίγμα στην ανάπτυξη και την πορεία της Περιφέρειάς μαςα
5. Αγαπητοί συνάδελφοι, ένα τελευταίο : Η απουσία του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης στην Περιφέρειά μας είναι σημαντικότατο θέμα και λόγος μάλιστα αυτονόητος ώστε να μη μπορεί να γίνει συντεταγμένα – πολιτικά και ουσιαστικά μια σοβαρή συζήτηση για ένα προϋπολογισμό.
Νίκος Κατσαούνης
Περιφερειακός Σύμβουλος
«αρχή...ζουμε μαζί»

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 11:35