Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2009 02:00

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΙΑΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-style-parent:""; font-size:10.0pt;"Times New Roman";}

«Με ραγδαίους ρυθμούς αναπτύσσεται το άθλημα και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον»

 

Στην περιοχή της Εορδαίας του Νομού Κοζάνης, που είναι περισσότερο γνωστή ως ενεργειακό κέντρο της χώρας, οι ερασιτέχνες ψαράδες βάλθηκαν να αποδείξουν πως εκεί χτυπά η καρδιά του αθλήματος της αλιείας σε γλυκά νερά στην Ελλάδα.

  

Ο Αθλητικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Πτολεμαΐδας αριθμεί περί τα 400 μέλη και μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο κατάφερε να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είτε με την επιτυχή διοργάνωση του πρώτου στη χώρα πανελλήνιου πρωταθλήματος κυπρίνου είτε με την έντονη παρουσία του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αθλητικής Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε (20 με 25 Οκτωβρίου) στη λίμνη Ιλμπί της Γαλλίας.

«Ο σύλλογός μας υπάρχει από το 1985 και έγινε αθλητικός το 2003. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η καρδιά της αλιείας σε γλυκά νερά χτυπά εδώ στην Πτολεμαϊδα. Καταφέραμε και διοργανώσαμε πριν λίγους μήνες με μεγάλη επιτυχία το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα αλιείας κυπρίνου, στην τεχνητή λίμνη Περδίκκα. Στη συνέχεια η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητικής Αλιείας, πρότεινε στο δήμαρχο Πτολεμαΐδας Γρηγόρη Τσιούμαρη, να ηγηθεί της ελληνικής αποστολής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αθλητικής Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία ενώ αρχηγός της αποστολής για την αλιεία στα γλυκά νερά ορίστηκε ο γενικός γραμματέας του συλλόγου μας. Εδώ και 53 χρόνια διεξάγεται αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και για πρώτη φορά συμμετείχε Ελληνική αποστολή με αρκετά μέλη από το Σύλλογό μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Τσακιρίδης.

Όπως επισήμανε όλα ξεκίνησαν από την αγάπη που αναπτύχθηκε στα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου για την φύση και για το ιδιαίτερο αυτό χόμπι.

«Ο σύλλογός μας έχει σκοπό του την ανάπτυξη, αγάπη, προφύλαξη και προστασία των υδρόβιων ζώων και της πανίδας γενικά.  Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσουμε το πνεύμα της Αθλητικής Αλιείας που έχει ως σκοπό την προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη των υδροβιοτόπων. Τα μέλη μας στις εξορμήσεις τους λειτουργούν ως ελεγκτές και προστάτες του φυσικού περιβάλλοντος και υδροβιοτόπων», σημείωσε ο κ. Τσακιρίδης.

Μάλιστα με πρωτοβουλία αλλά και με την οικονομική συνεισφορά του συλλόγου ήδη πραγματοποιήθηκαν σημαντικοί εμπλουτισμοί, ψαριών και γόνων, σε τρεις λίμνες της περιοχής. Συγκεκριμένα με την συνδρομή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Πειραματικού Ιχθυογεννητικού Σταθμού Άρτας οι λίμνες της περιοχής εμπλουτίστηκαν με ένα τόνο ψάρια κυπρίνους από 1 μέχρι 5 κιλά και 200.000 γόνους κυπρίνου.

«Για εμάς αποτελεί μια ιεροτελεστία η διαδικασία του ψαρέματος. Το μυστικό για την επιτυχία είναι η υπομονή και η επιμονή. Πολλοί συνάδελφοι απορούν όταν μας βλέπουν τόσες ώρες να ψαρεύουμε, να βγάζουμε ένα μεγάλο ψάρι και στη συνέχεια να το απελευθερώνουμε, πίσω στο νερό. Αυτό κάνουμε εμείς: Ζούμε τον αγώνα μέχρι να ψαρέψουμε το μεγαλύτερο ψάρι και αμέσως μετά να το απελευθερώσουμε», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Νίκος Καραγιάννης.  

Οι ερασιτέχνες ψαράδες της Πτολεμαϊδας δραστηριοποιούνται κυρίως στις λίμνες Πολυφύτου, Περδίκκα και Χειμαδίτιδας προσπαθώντας να αλιεύσουν κυπρίνους ή γριβάδια αλλά και γουλιανούς. 

Εντυπωσιακά είναι τα ποσά που δαπανούν οι λάτρεις του ψαρέματος για τον εξοπλισμό τους. Ένα καλάμι, όπως σημειώνει ο κ. Καραγιάννης, μπορεί να κοστίζει «το πιο απλό από 5 ευρώ και να φτάνει μέχρι και τα 2.000 ευρώ», ενώ ο εξοπλισμός συνολικά κατά μέσω όρο κυμαίνεται από 3000 έως 5.000 ευρώ.