Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 15:20

Σπάρτακος: Πως διαμορφώνονται οι συνθήκες των ατυχημάτων στη ΔΕΗ

ergatikoatuximaΕκ της ιδρύσεώς του το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είχε στην προμετωπίδα των αρχών και των διεκδικήσεών του το σύνθημα «ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ». Δεν είναι λίγες οι παρεμβάσεις, τα δελτία, οι διαμαρτυρίες, οι συστάσεις και οι επιστολές που έχουν γίνει από πλευράς Σωματείου, με θέμα την...

τήρηση των κανονισμών ασφαλείας των εργαζόμενων και η μέριμνα που πρέπει να υπάρχει σε κάθε χώρο, κάθε στιγμή και υπό όλες τις συνθήκες.

 

Δυστυχώς, από τo ημερολόγιο που τηρείται στους χώρους των Ορυχείων και συγκεκριμένα αυτή τη φορά στο Ορυχείο Μαυροπηγής, αποδεικνύεται η παράβαση –μέσω της εντολής από μέρος του Πτυχιούχου Μηχανολόγου Μηχανικού - του Μεταλλευτικού Κανονισμού και κατά συνέπεια η παρατυπία και ολιγωρία εκτέλεσης καθήκοντος.

Από την άλλη, αποδεικνύεται το πόσο σωτήρια αποβαίνει η εμπειρία των ανθρώπων, όπως αυτή του Εργοδηγού Γιώργου Κοντακτσή, που αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο που ενείχε η δοθείσα εντολή (που εκτός από καθυστέρηση στη λειτουργία του συστήματος θα μπορούσε να έχει και πολύ σοβαρότερες προεκτάσεις), δεν ¨υπάκουσε¨ σ' αυτήν. Σαφέστατα η επιλογή του να μην στείλει τον φορτωτή προκειμένου ο τεχνίτης να ανέβει στον κουβά για την αποκατάσταση βλάβης, υπήρξε ορθή και άκρως επαγγελματική. Υπήρξε πράξη που εμπίπτει στους κανονισμούς της ασφαλούς λειτουργίας, καθώς ο φορτωτής δεν αποτελεί ανυψωτικό μηχάνημα. Για τέτοιου είδους εργασίες η επιχείρηση διαθέτει ειδικό εξοπλισμό.

Για μια ακόμα φορά, περιστατικά όπως τούτο, αποδεικνύουν ότι επιβάλλεται η πιστή τήρηση του Μεταλλευτικού Κανονισμού, καθώς κάθε παράβαση και κάθε παρατυπία μπορεί πολύ εύκολα να εξαργυρωθεί με άκρως οδυνηρό τρόπο.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί την επιχείρηση να «ελέγχει» τις επιλογές/εντολές που δίδονται από τα στελέχη και ανάλογα με την ορθότητα ή μη αυτών να επιβάλλει στον εκάστοτε υπεύθυνο τις ανάλογες κυρώσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 15:23