Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 28 Απριλίου 2012 10:19

Επίσκεψη στην Πολωνία του δικτύου Ενεργειακών δήμων

POLONIA2Επίσκεψη για την προώθηση της συνεργασίας και ανταλλαγή τεχνογνωσίας πραγματοποίησε το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων Ελλάδας στην Πολωνία.
Η Ελληνική αντιπροσωπεία, που αποτελείτο από τον Πρόεδρο του Δικτύου και Δήμαρχο Αμυνταίου, κ. Μάκη Ιωσηφίδη, τον Αντιπρόεδρο και Δήμαρχο Μεγαλόπολης, κ. Παναγιώτη Μπούρα, την Δήμαρχο Εορδαίας και Πρόεδρο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, κα Παρασκευή Βρυζίδου και τους συνεργάτες τους,

επισκέφθηκε την Περιφέρεια Wielkopolska και είχε συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη κ. Krzysztof Grabowski και τους Δημάρχους των επτά (7) δήμων στους οποίους υπάρχει εξόρυξη λιγνίτη και παραγωγή ενέργειας, στις Περιφερειακές ενότητες Konin και Turek.
Ένα πρώτο αποτέλεσμα των επαφών είναι η απόφαση για διεύρυνση του Δικτύου σε Ευρωπαϊκό, μετά την κατάθεση των αιτημάτων ένταξης στο Δίκτυο των ενεργειακών Δήμων της Πολωνίας. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η διεύρυνση θα αποφασιστεί άμεσα, ενώ μεταξύ των ενεργειακών Δήμων Ελλάδας και Πολωνίας συζητιέται να γίνουν αδελφοποιήσεις, έτσι ώστε να υπάρχει στενότερη συνεργασία και μεταφορά τεχνογνωσίας για τα ενεργειακά και αναπτυξιακά θέματα των λιγνιτικών περιοχών.
Εξαιρετική σημασία έχει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η Ελληνική αντιπροσωπεία είχε σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, αλλά και τους αρμόδιους για τα ενεργειακά θέματα, ενώ πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε παραγωγικούς χώρους, ορυχεία και σταθμούς παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, όπως επίσης και σε αποκατεστημένες εκτάσεις παλιών λιγνιτωρυχείων. Υπό αυτό το πρίσμα υπάρχει από την πλευρά του Δικτύου μία ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου χειρισμού των ενεργειακών θεμάτων, αλλά και της αναπτυξιακής αντιμετώπισης των λιγνιτικών περιοχών στην Πολωνία και υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς θετικών στοιχείων σε πολλούς τομείς, όπως είναι το θεσμικό πλαίσιο, η περιβαλλοντική προστασία και η αναπτυξιακή προοπτική των λιγνιτικών περιοχών.
Η επίσκεψη της Ελληνικής αντιπροσωπείας του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων στην Πολωνία ήταν είχε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στον τομέα της μεταφοράς τεχνογνωσίας, αλλά και της συνεργασίας μεταξύ των ενεργειακών Δήμων, αφού υπάρχει κοινή συμφωνία για συνεργασία σε περιβαλλοντικά θέματα και θέματα ανάπτυξης των λιγνιτικών περιοχών. Ως πρώτα βήματα της υλοποίησης αυτής της συνεργασίας θα είναι οι αδελφοποιήσεις μεταξύ ενεργειακών Δήμων και η συμμετοχή των Πολωνών στο συνέδριο που ετοιμάζει το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 28 Απριλίου 2012 10:24