Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2015 12:06

Σε αδιέξοδο κερασοπαραγωγοί Πύργων και Μεσοβούνου απο το κλείσιμο των τραπεζών

Σε εκτενές ρεπορταζ της εφημερίδας Πτολεμαίος αποκαλύπτεται η δραματικη κατάσταση στην οποια εχουν περιέλθει οι παραγωγοί στους Πύργους και το Μεσόβουνο Εορδαίας

απο τα capital controlol και το κλείσιμο των τραπεζών, ενώ επισημαίνουν οτι οι εμποροι φορτώνουν τα προϊόντα τους χωρίς να ορίζεται τιμή.

Ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο διανύουν οι κερασοκαλλιεργητές των Πύργων και του Μεσοβούνου, Τοπικές Κοινότητες της δημοτικής ενότητας Βερμίου του Δήμου Εορδαίας, καθώς ενώ η συγκομιδή κερασιών βρίσκεται στο φόρτε της η βασική αγορά για το κεράσι, η Ρωσία, δεν είναι ανοιχτή εξαιτίας του εμπάργκο, ενώ οι ντόπιοι έμποροι παίρνουν τα κεράσια τους με “ανοιχτή τιμή”.

Η κατάσταση αυτή αν και ξεκίνησε πριν την τραπεζική κρίση κορυφώθηκε με την επιβολή των capital controls (με τον έλεγχο της διακίνησης κεφαλαίων).

SIDIROPOYLOS SOFOKLIS

Οι έμποροι που είχαν αρχίσει από την αρχή της συγκομιδής να ρίχνουν τις τιμές των κερασιών επικαλούμενοι υπερπαραγωγή κερασιών την φετινή χρονιά, μετά το κλείσιμο των τραπεζών άρχισαν να παίρνουν τα κεράσια χωρίς να ορίζουν κάποια συγκεκριμένη τιμή. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που κάνουν συμφωνία με κάποιους παραγωγούς οι τιμές είναι μειωμένες έως και 40% από την περσινή χρονιά, όπως δήλωσε στον «Π» παραγωγός του Μεσοβούνου αλλά και δημοτικός σύμβουλος Εορδαίας, Σοφοκλής Σιδηρόπουλος. «Οι έμποροι δηλώνουν ότι αδυνατούν να πληρώσουν γιατί δεν υπάρχει ρευστό. Γατί εκτός από το γεγονός ότι δεν μπορούν να πάρουν χρήματα από τις τράπεζες λόγω των capital controls, επικαλούνται και την ανησυχία του κόσμου και την μετρημένη συμπεριφορά των καταναλωτών, οι οποίοι ψωνίζουν κυρίως τρόφιμα που αντέχουν και όχι ευπαθή προϊόντα. Τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα όπως τα κεράσια επλήγησαν ιδιαίτερα την περίοδο αυτής της κρίσης που περνά η χώρα μας, με αποτέλεσμα “τη νύφη” να την πληρώσουν οι αγρότες.»

Ανέφερε επίσης ότι «ενώ οι τιμές την περσινή χρονιά κυμαίνονταν από 2 -2,20 ευρώ το κιλό φέτος οι τιμές κυμαίνονται από 1,10 έως 1,40 ευρώ, για όσους έχουν κάνει κάποια συμφωνία, παρόλο που η παραγωγή είναι καλή και το κεράσι ποιοτικό, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Γιατί, ενώ πληρώνουν μεροκάματα για τη συγκομιδή και έχουν χρέη στους γεωπόνους δεν εισπράττουν. Δημιουργείται οικονομική ασφυξία στους παραγωγούς γιατί δεν παίρνουν καν κάποια προκαταβολή, οι έμποροι δεν μπορούν να δώσουν ούτε 2.000 ευρώ προκαταβολή. Και οι παραγωγοί δεν ξέρουν πότε, πόσο και αν θα πληρωθούν τελικά.»

«Οι παραγωγοί κερασιών δεν πουλάνε πλέον δίνουν απλά τα κεράσια τους στους εμπόρους, γιατί στην ουσία δεν υπάρχει συμφωνία για την τιμή. Αυτό σημαίνει “ανοιχτή τιμή”. Και ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η αγορά και με τις διαθέσεις κάθε έμπορα θα πάρουν χρήματα κάποια στιγμή», δήλωσε στον «Π» ο Γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργων, Γιώργος Σιδηρόπουλος. Επισήμανε μάλιστα ότι: «το πρόβλημα με την “ανοιχτή τιμή” ξεκίνησε πριν το κλείσιμο των τραπεζών και στην καλύτερη περίπτωση δίνονται από κάποιους εμπόρους κάποιες επιταγές που θα πληρωθούν μετά από 1 ή 2 χρόνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως δεν υπάρχει συμφωνημένη τιμή. Κι εδώ θα φανεί ο ρόλος που μπορεί να παίξει ο συνεταιρισμός. Αλλά επειδή το κεράσι είναι ευπαθές προϊόν οι περισσότεροι παραγωγοί υποκύπτουν στις διαθέσεις των εμπόρων και δίνουν την παραγωγή τους. Οι έμποροι βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν τζάμπα την φετινή παραγωγή κερασιών. Γιατί ενώ στην αγορά το κεράσι πουλιέται από 4 έως 4,80 ευρώ οι παραγωγοί των Πύργων τα δίνουν για 1,30-1,40 ευρώ.»

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2015 12:14