Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 19:54

Άσκηση διασυνοριακής συνεργασίας «BALKAN 2018» στο Μηλοχώρι Εορδαίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 26 Απριλίου κοινή άσκηση πεδίου διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και π.Γ.Δ.Μ, για την αντιμετώπιση δασικής

πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, με την κωδική ονομασία «BALKAN 2018», στη θέση Αγία Παρασκευή της τοπικής κοινότητας Μηλοχωρίου Εορδαίας, του νομού Κοζάνης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Καπάκη και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου ΠΣ Σωτήριου Τερζούδη, με επικεφαλής τον Συντονιστή Επιχειρήσεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη Υποστράτηγο ΠΣ Ναθαναήλ Ρήγα.

Από τις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν παραραβρέθηκαν ομάδες παρατηρητών με επικεφαλής τους Alfred Kristuli Γενικό Διευθυντή Υπηρεσιών Πυρόσβεσης και Διάσωσης της Αλβανίας, Krasimir Biserov Shotarov επικεφαλής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Πυρόσβεσης και Πολιτικής Προστασίας της Βουλγαρίας και Adnan Dzaferoski Διευθυντή Υπηρεσιών Προστασίας και Διάσωσης της πΓΔΜ.

Η άσκηση είχε προγραμματιστεί κατά την τετραμερή συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών πυρόσβεσης και διάσωσης των ανωτέρω κρατών, που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας την 1η Δεκεμβρίου 2017.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε δασική πυρκαγιά κατά την οποία έγινε πλήρης ανάπτυξη του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης με τη συμμετοχή επίγειων δυνάμεων, αερομεταφερόμενων πεζοπόρων τμημάτων καθώς επίσης εθνικών εναερίων μέσων πυρόσβεσης, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ειδικά επεισόδια του σεναρίου προέβλεπαν την αερομεταφορά πεζοπόρου τμήματος και τη διάσωση τραυματία από εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σκοπός της άσκησης ήταν η ανάπτυξη τακτικών πυρόσβεσης σε δυσπρόσιτες περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων των εναερίων μέσων του Π.Σ. και η περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας με τις αντίστοιχες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των όμορων κρατών και τους εμπλεκόμενους φορείς στη δασοπυρόσβεση.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Δημήτριος Δημητριάδης, ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειος Μιχελάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ηλίας Κάτανας, ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος και η Εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Μαρία Καρυπίδου.

Επιπλέον, παρακολούθησαν από πλευράς ΠΣ, οι Υπαρχηγοί Επιχειρήσεων και Υποστήριξης Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Ματθαιόπουλος και Αντιστράτηγος ΠΣ Δημοσθένης Αναγνωστάκης, οι Διοικητές ΠΕ.ΠΥ.Δ. Δυτικής Μακεδονίας Αρχιπύραρχος Αριστείδης Μαυρόπουλος, Κεντρικής Μακεδονίας Αρχιπύραρχος Εμμανουήλ Τσολάκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αρχιπύραρχος Μάριος Αποστολίδης, Ηπείρου Αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, o Διοικητής της 2ης Ε.Μ.Α.Κ. Αρχιπύραρχος Σιμιτσής Δημήτριος και ο Διοικητής του παραρτήματος Πτολεμαΐδας της Πυροσβεστικής Ακαδημίας καθώς και Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Πυροσβέστες, δόκιμοι Πυροσβέστες και Εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επίσης ως εκπρόσωπος του Γενικού Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδας της ΕΛ.ΑΣ. ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας Υποστράτηγος Αθανάσιος Ματζούκας, ο Διοικητής της 9ης Μ/Π Ταξιαρχίας Πεζικού, εκπρόσωποι του Γ΄ Σώματος Στρατού, της 113ΠΜ και της ΜΕΡΥΠ.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 20:02