Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 20:45

Kλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης στο Μεσόβουνο Αδιάθετη εξαιτίας χαμηλών τιμών η φετινή παραγωγή μήλων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

H Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ με το Συντονιστή της Πασσαλίδη Κώστα και τον Αναπληρωτή του Μιμίκο Κώστα, επισκέφτηκε το Μεσόβουνο προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος των δυσχερειών

διάθεσης της παραγωγής μήλων και από τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Γιάννη Ασφαλτίδη και κατοίκους της περιοχής ενημερώθηκαν και συζήτησαν τρόπους στήριξης της παραγωγής.

Ο κ. Ασφαλτίδης περιέγραψε αναλυτικά το πρόβλημα της διάθεσης των μήλων και συνολικά τις συνθήκες καλλιέργειας και παραγωγής του προϊόντος, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές τιμές και την απροθυμία των εμπόρων να απορροφήσουν τη παραγωγή. Οι τιμές διαμορφώνονται στο επίπεδο των 40-45 λεπτών ανά κιλό για τη α’ ποιότητα, σε συνδυασμό με τις «ανοιχτές» τιμές, όταν το κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 30 λεπτά ανά κιλό, έχουν απογοητεύσει τους παραγωγούς.

Αυτό συμβαίνει για τις φυτείες που είναι υπό κάλυψη και αυτές που δεν έπληξαν οι χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Για τις φυτείες που χτύπησε το χαλάζι, τα μήλα δεν είναι καν δυνατόν να διατεθούν, παρά μόνο για χυμοποίηση. Και στην περίπτωση αυτή τα χυμοποιεία είναι απρόθυμα και διστακτικά, ακόμα και για την εξευτελιστική τιμή των 4 λεπτών !!! ανά κιλό.

Ακόμη, οι πληρωμές των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, για τη περσινή χρονιά, δεν έχουν ολοκληρωθεί, παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης και των στελεχών του ΕΛΓΑ.

Ενημέρωσε επίσης για την προσπάθεια του ΤΟΕΒ να ολοκληρώσει τα έργα άρδευσης, σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, και το σχέδιο να εκτελεστεί έργο της ηλεκτροπαραγωγής.

Από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε η στήριξη του ΤΟΕΒ στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει για τη βελτίωση των συνθηκών άρδευσης, σε συνεργασία με τη Περιφέρεια και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Την επικοινωνία με το Υπουργείο και τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, για την εξόφληση των περσινών αποζημιώσεων, αλλά και την όσο το δυνατόν συντόμευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των φετινών εκτιμήσεων και τη συντόμευση του χρόνου της προκαταβολής. 

Τέλος, την κακή κατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και την αναγκαιότητα άμεσων παρεμβάσεων , τόσο για την διευκόλυνση μεταφοράς των προϊόντων, όσο και για την ασφάλεια των αγροτικών μηχανημάτων και των χειριστών τους.

Για τις τιμές, επεσήμαναν ότι είναι αποτέλεσμα της φετινής υπερπαραγωγής τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και παγκόσμια, κυρίως στη Πολωνία που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηλοπαραγωγό χώρα στην Ευρωπαική Ένωση.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 20:50