Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 12:23

"ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» τι δήλωσε στην προγραμματική παρουσίαση των θέσεων του Συνδυασμού του, ο υποψήφιος δήμαρχος Εορδαίας Στάθης Κοκκινίδης

 

Φίλες και φίλοι

Θα ξεκινήσω κάπως διαφορετικά αυτήν την ομιλία, παρουσιάζοντας σας, μια μικρή προσωπική στατιστική, από στην οποία καταγράφεται ότι η πιο συχνή ερώτηση που απευθύνεται σε ένα υποψήφιο δήμαρχο είναι: πιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης μας? Τι θα αλλάξεις πρώτα?

Και γίνεται αυτή η ερώτηση φίλες και φίλοι γιατί οι κάτοικοι της Εορδαίας έχουν την πεποίθηση ότι αυτή η πόλη και όλη η επαρχία Εορδαίας δεν μπορεί να αλλάξει. Την γνωρίζουμε αυτή την αίσθηση την έχουμε νοιώσει άλλωστε όλες και όλοι. Έχουμε μονολογήσει πολλές φορές……………… αυτή η πόλη δεν θα αλλάξει ποτέ . Και όμως ! η Πτολεμαΐδα δεν είναι μια χαμένη υπόθεση. Η Εορδαία έχει συσσωρευμένα αδιέξοδα, έχει όμως και μεγάλες δυνατότητες. Έχοντας αυτήν την πεποίθηση δημιουργήσαμε την αυτοδιοικητική μας κίνηση, θεωρώντας πως ο τόπος μας πρέπει να γίνει τόπος ανοικτός σε όλους και όλες χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διακρίσεις, με συντροφικότητα, με αλληλεγγύη, με προσφορά αλλά και ειδική μέριμνα για κάποιες ομάδες συμπολιτών μας, όπως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και τα άτομα με αναπηρία. Με μοτο την φράση «αλλάζουν οι πόλεις όσο αλλάζουμε και εμείς», θέλουμε να σας παροτρύνουμε να παροτρύνουμε και τους εαυτούς μας να κάνουμε την υπέρβαση. Να σκεφτούμε όλες και όλοι διαφορετικά να πράξουμε δημιουργικά, συλλογικά, αποτελεσματικά. Μπορούμε, είναι εφικτό, να παρεμβαίνουμε στα καθημερινά προβλήματα του τόπου μας, ώστε να αλλάξουμε την συνολική τους εικόνα. Για να γίνει όμως αυτό χρειαζόμαστε: όραμα, εντιμότητα, αλτρουισμό και αποτελεσματικότητα.

Με αυτές τις σκέψεις ξεκινήσαμε την δημιουργία αυτής της κίνησης με τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες που όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και αγωνιστήκαμε για να κρατήσουμε όρθια αυτή την πόλη.

-Είμαστε αυτοί που αγωνιστήκαμε στο να αποτρέψουμε την συρρίκνωση των δομών και Οργανισμών της επαρχίας μας, με αποτέλεσμα να κρατήσουμε, Δ.Ο.Υ. , ΙΚΑ, Ειρηνοδικείο, Υποθηκοφυλακείο κ.λ.π.

-Είμαστε αυτοί και αυτές που αγωνιστήκαμε ώστε να αποτραπεί η απόλυση και η διαθεσιμότητα δυόμιση χιλιάδων εκπαιδευτικών στην χώρα μας. Ένα καλοκαίρι αυτό του 2013, στρατοπεδεύσαμε κυριολεκτικά στην πλατεία της πόλης μας, οργανώσαμε μεγάλες απεργίες, όπως και οι συνάδελφοί μας σε άλλες πόλεις, με τελικό αποτέλεσμα να επιστρέψουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους.

-Είμαστε αυτοί-ες που αγωνιστήκαμε να φέρουμε στην πόλη μας την Ακαδημία της Πυροσβεστικής-μοναδικής στην Ελλάδα –με τεράστια σημασία για την περιοχή ολόκληρη και είμαστε αυτοί που αγωνιζόμαστε να γίνει Σχολή Πολιτικής Προστασίας στην πόλη μας, που ήδη έχει προγραμματιστεί στην ΑΕΒΑΛ.

-Είμαστε αυτοί-ες που αγωνιστήκαμε για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου και την δημιουργία ογκολογικού τμήματος το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί και θα αποδοθεί σύντομα στην κοινωνία της Εορδαίας.

-Είμαστε αυτοί-ες που αγωνιστήκαμε για την δημιουργία του ενιαίου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τεράστια σημασία για το μέλλον της περιοχής. Tο αποτέλεσμα για την Εορδαία, είναι η έλευση δύο νέων πανεπιστημιακών τμημάτων εργοθεραπείας ,λογοθεραπείας και μαζί με το τμήμα μαιευτικής υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας Πανεπιστημιακής Σχολής Υγείας γεγονός που θα σημάνει την αναβάθμιση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου σε Πανεπιστημιακό. Αυτό, θα λειτουργήσει αμφίδρομα διότι η σύνδεση Σχολής και Νοσοκομείου θα τα αναβαθμίσει αμφότερα.

- Είμαστε αυτοί που πιστέψαμε στον Πολιτισμό και συμβάλαμε στην δημιουργία πολιτιστικών γεγονότων στην περιοχή, στα οποία ο κόσμος συμμετείχε με ακόρεστη δίψα και ενθουσιασμό.

-Είμαστε αυτοί-ες που αγωνιστήκαμε για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των καθηγητών των φροντιστηρίων, παλαιότερα, αλλά και των διορισμένων εκπαιδευτικών και των δημοσίων υπαλλήλων κυρίως στα χρόνια της κρίσης.

Είναι όμως πολλά ακόμη τα προβλήματα και πολλές οι προκλήσεις για την περιοχή μας. Η Εορδαία έχασε πολλά, έχασε πολύτιμα χρόνια.

Σήμερα η Εορδαία βρίσκεται σε ένα ιστορικό μεταίχμιο.

Τα μεγάλα προβλήματα :

-ΑΝΕΡΓΙΑ

-ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΗ

-ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

-ΑΝΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ

-ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Μπορούμε να νικήσουμε τα προβλήματα;

-ΝΑΙ ΑΝ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ

-ΝΑΙ ΑΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΉΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ...

- ΝΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Με γνώμονα την βελτίωση της ζωής του πολίτη θα σας παρουσιάσω τα σημεία σταθμούς που θεωρούμε ότι θα δώσουν στην περιοχή μας εξωστρέφεια και θα αλλάξουν την εικόνα της Εορδαίας

1ος Σταθμός: Η καθημερινότητα του πολίτη:

1)Η πιο μεγάλη έλλειψη διαχρονικά του Δήμου μας είναι η επικοινωνία με τον πολίτη. Γι’ αυτό θα συσταθεί τις πρώτες κιόλας μέρες το Γραφείο επικοινωνίας με τον πολίτη, ούτως ώστε οι κάτοικοι του Δήμου μας να μπορούν είτε ηλεκτρονικά είτε δια ζώσης να υποβάλλουν τα αιτήματα τους και να ενημερώνονται για τα διάφορα προγράμματα του Δήμου.

2)Καθαριότητα: Η καθαριότητα μιας πόλης δείχνει και τον πολιτισμό των ανθρώπων που την κατοικούν. Για το λόγο αυτό και για την ποιότητα της ζωής μας θα είναι προτεραιότητα μας η καθαριότητα των δρόμων, των πεζοδρομίων και των πάρκων.

3)Φωτισμός παντού με φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας και μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε Δημόσια και Δημοτικά κτίρια με ειδικές λάμπες, πάνελ….

4)Πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων:

Όλοι και όλες γνωρίζουμε το τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή μας με τα αδέσποτα ζώα και κυρίως σκυλιά

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η πρώτη και πιο σημαντική ενέργεια που πρέπει να γίνει είναι η καταγραφή των αδέσποτων στην πόλη και τα χωριά (εμβολιασμός, τσιπάρισμα, στείρωση και επανένταξη)

Σε συνεννόηση με την θηροφυλακή η καταγραφή των χαμένων κυνηγόσκυλων.

Έλεγχος των δεσποζόμενων ζώων από την Δημοτική Αστυνομία (ευζωϊα, δηλωμένα στο μητρώο, τσιπάκι και εμβολιασμός.

Βάσει του Ν. 4539/12 ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι προδιαγραφές του κυνοκομείου. Το δικό μας κυνοκομείο δεν έχει καν άδεια λειτουργίας έχει προδιαγραφές για φιλοξενία 80 σκυλιών αλλά φιλοξενεί σήμερα 240 σκυλιά. Επειδή η τήρηση του νόμου αποφέρει στον Δήμο μέχρι 80.000 ευρώ για εμβόλια και στειρώσεις, έχει ιδιαίτερη σημασία στο μεσοδιάστημα μέχρι την κατασκευή του κυνοκομείου υπάρχει βοήθεια από την ΕΔΚΕ, η οποία σε κάθε κλήση της στέλνει όχημα κτηνιατρείο για να εκτελεί στειρώσεις το ΣΚ .

Χρειάζεται λοιπόν ένας σχεδιασμός αφού λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος.

5)Αναβάθμιση και βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων βάδισης ώστε να λειτουργήσουν προγράμματα μαζικού αθλητισμού και συγχρόνως να ενισχυθούν τα τοπικά αθλητικά σωματεία

6)Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών, τομέας στον οποίο ο Δήμος έχει μείνει πολύ πίσω.

7)Επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας με στολές και οχήματα. Με την συνδρομή της θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την νοοτροπία όλων μας ώστε να κερδίσουμε χώρο για τους πεζούς και τα ήπια μέσα μεταφοράς (ποδήλατα). Η δημοτική Αστυνομία το πρώτο διάστημα θα προειδοποιεί τους συμπολίτες που παρκάρουν παράνομα και στην συνέχεια θα τηρείται ο νόμος . Να δημιουργήσουμε μια πόλη που δεν θα παράγει αποκλεισμούς στην μετακίνηση ούτε για ηλικιωμένους/ες, ούτε για τις εγκύους, ούτε για τους ανθρώπους με αναπηρία, ούτε για τους γονείς με τα καροτσάκια των παιδιών τους.

8)μείωση CO2: με την εγκατάσταση δημοτικών ποδηλάτων

9)Δημιουργία αγροκήπιου, Δημοτικού φυτωρίου/βοτανικού κήπου όπου θα καλλιεργούνται δέντρα της περιοχής και φυτά που θα χρησιμοποιούνται για δενδροφυτεύσεις.

2ος ΣΤΑΘΜΟΣ: ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ-

ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ:

Η περιοχή αναπτύχθηκε στηριγμένη στην μονοκαλλιέργεια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα, σήμερα να αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα. Παράλληλα με την ανάγκη και τις προγραμματισμένες δράσεις σε νέες μορφές ανάπτυξης προφανώς δεν πρέπει η περιοχή να εγκαταλείψει τον ενεργειακό της χαρακτήρα που αποτελεί και το βασικό της πλεονέκτημα. Το νέο εργοστάσιο «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5» είναι ένα έργο πνοής για την Εορδαία και την οικονομία της περιοχής.

Όμως η βίαιη αποβιομηχάνιση και η προοπτική μετάβασης σε ένα άλλο ενεργειακό μίγμα με συνεχώς μειούμενη τη χρήση του λιγνίτη, κάνει ορατά πλέον τα σημάδια ενός δυσδιάκριτου μέλλοντος. Αυτό το γεγονός μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες. Να επαναπροσδιοριστεί το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής.

Μπορεί όμως αυτό το γκρίζο παρόν να δημιουργήσει ένα ελπιδοφόρο μέλλον? Έχοντας ως κληρονομιά, τα 250.000 περίπου στρέμματα των ορυχείων, τα κουφάρια των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών και των βιομηχανιών που έκλεισαν, και τον μεγάλο πάλαι ποτέ εύφορο κάμπο που έχει υποταχθεί στις εντατικές καλλιέργειες υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης;

Η απάντηση είναι πολύπλοκη. Σε αγαστή συνεργασία με την ΔΕΗ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα και αυτό να ξεκινήσει από σήμερα.

Στον πρωτογενή τομέα, έμφαση πρέπει να δοθεί στην καλλιέργεια αρωματικών και ενεργειακών φυτών, όπως και στην περαιτέρω αειφορική ανάπτυξη της δασοπονίας.

Κεντρικός πυλώνας στον δευτερογενή τομέα πρέπει να είναι η ανάπτυξη των ΑΠΕ, η εξοικονόμηση ενέργειας, η διαχείριση απορριμμάτων, η επεξεργασία της ιπτάμενης τέφρας και η μεταποίηση αρωματικών φυτών.

Τέλος, ο τριτογενής τομέας πρέπει να στηρίζεται στην ανάπτυξη του βιομηχανικού τουρισμού, του οικοτουρισμού, αλλά και στην έρευνα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα ερευνητικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας, όπως το νέο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας που δημιουργήθηκε αυτές τις μέρες στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας.

Οι χώροι των ορυχείων μπορούν να μετατραπούν σε υδάτινα οικοσυστήματα και πάρκα αναψυχής, όπως επίσης και σε πίστες μηχανοκίνητου αθλητισμού-πρόταση που έγινε και από τον νυν Δήμαρχο της πόλης μας-, φέρνοντας στο προσκήνιο νέους ανθρώπους δημιουργώντας συλλογική ζωή, εμπνέοντας για νέες δράσεις.

Οι ανενεργές βιομηχανικές εγκαταστάσεις εκτός από αφηγητές της βιομηχανικής μας ιστορίας, μπορούν να μετατραπούν σε λειτουργικές υποδομές συμβάλλοντας σε αυτό το εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης. Προτάσεις όπως αυτή για τη μετατροπή της ΑΕΒΑΛ σε θεματικό πάρκο πολιτικής προστασίας και της χρήσης του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ως διεθνές κέντρο κινηματογραφικών παραγωγών κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Ο οικισμός της ΔΕΗ μπορεί να αποκτήσει ζωή, ως ερευνητικό επιστημονικό κέντρο και ως τόπος φιλοξενίας.

Ιδιαίτερη μέριμνα λόγω καιρικών συνθηκών πρέπει να δώσουμε στην Τηλεθέρμανση της περιοχής με επέκτασή της, στα χωριά της Εορδαίας

Προτείνουμε άμεση εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού, με βάθος εικοσαετίας, που θα προκύψει από τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων (ΔΕΗ, τηλεθερμάνσεις, Δήμοι).

Έτσι θα καταγραφούν οι απαιτήσεις και οι δυνατότητες βιώσιμων λύσεων, γιατί σήμερα δεν εξασφαλίζεται η ασφάλεια τροφοδοσίας σε περίπτωση πολύωρης βλάβης του ΑΗΣ Καρδιάς (κάτι που βιώσαμε πρόσφατα). Η λειτουργία της τηλεθέρμανσης στηριζόμενη σε μοναδικό προμηθευτή και τώρα και με την Πτολ/δα V, θα δημιουργεί και σήμερα και στο μέλλον την απαίτηση πρόσθετων δυνατοτήτων εφεδρείας. Υπάρχουν τεχνολογικές προτάσεις που δίνουν λύσεις όπως, η δυνατότητα σύνδεσης των δικτύων τηλεθέρμανσης, Κοζάνης –Πτολεμαΐδας, η υποστήριξη του συστήματος από λέβητα βιομάζας, μονάδες συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας υψηλής απόδοσης με καύσιμο το φυσικό αέριο, μια και ο αγωγός ΤΑΠ, με την δεύτερη πρόσφατη συμφωνία άφησε αναμονές και για την περιοχή μας.

Όλα αυτά πρέπει να μελετηθούν, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης.

ΝΕΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ:

-Αξιοποιούμε την παρουσία της ΔΕΗ όχι με τον «παραδοσιακό τρόπο» αλλά αυστηρά υπέρ του συνόλου της κοινωνίας

-Στηρίζουμε την ομαλή λειτουργία και την βιώσιμη ανάπτυξη της.

-Συνεργαζόμαστε με την ΔΕΗ και κτίζουμε την επόμενη μέρα δημιουργώντας νέες οικονομικές δραστηριότητες.

-Συμμετέχουμε στην δυνατότητα εκμετάλλευσης των βιομηχανικών κτιρίων με την μετατροπή τους σε ένα κορυφαίο έργο δηλ. Στούντιο και εργαστήρια οπτικοακουστικών μέσων .

-Δημιουργία βιομηχανικού πάρκου.

3ος ΣΤΑΘΜΟΣ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο διοικητικός εκσυγχρονισμός, η εξυπηρέτηση και η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και η προστασία της εργασίας των εργαζόμενων είναι βασικά συστατικά της δικής μας κουλτούρας.

Θα επιδιώξουμε μία σύγχρονη και ευέλικτη διοικητική οργάνωση με τον επανασχεδιασμό των υπηρεσιών στα περιθώριο που μας αφήνει ο νόμος ώστε να αξιοποιήσουμε το έμψυχο δυναμικό και τις ιδιαίτερες ικανότητες κάθε υπαλλήλου.

Η Αυτοδιοίκηση κατά την μνημονιακή περιόδο ήταν ο χώρος όπου εδραιώθηκαν ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, απουσίασαν στοιχειώδεις κανόνες προστασίας των εργαζομένων ενώ άνθησαν πελατειακές σχέσεις προνομίων, αδιαφάνειας και υπηρεσιακού αυταρχισμού.

Η υλοποίηση όλων των θετικών μέτρων που νομοθετήθηκαν για την υπεράσπιση της εργασίας και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας είναι μέσα στις προτεραιότητές μας.

Οι 5 άξονες αυτής της πολιτικής είναι:

1. Εφαρμογή των διατάξεων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

2. Βελτίωση των συνθηκών και του πλαισίου εργασίας των σχολικών καθαριστριών. Η τακτική καταβολή αμοιβών, τη απόδοση των προβλεπόμενων παροχών και Μέσων Ατομικής Προστασίας είναι άμεσες προτεραιότητες

3. Αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που δίνει ο κανόνας 1:1 στις προσλήψεις των Δήμων για την κάλυψη των διαρκών αναγκών και την ενίσχυση των υπηρεσιών.

4. Η αναβάθμιση και μετεξέλιξη των λειτουργικών και επιχειρησιακών χαρακτηριστικών των Δήμων με ενίσχυση των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ, μέσω ιεραρχημένων και στοχευμένων προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού..

Εστιάζουμε σε 4 άξονες:

- Στην αναβάθμιση της ουσιαστικής αυτονομίας των δημοτικών κοινοτήτων και των αρμοδιοτήτων τους.

- Στην ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της Δημοτικής και Περιφερειακής επιτροπής διαβούλευσης

- Στην αξιοποίηση της δυνατότητας διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων, στη βάση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ, επί των πλέον κρίσιμων στρατηγικού χαρακτήρα θεμάτων

- Στις γενικές συνελεύσεις και τα συμβούλια γειτονιάς που ενισχύουν τη δημοκρατία και τη λαϊκή συμμετοχή.

4ΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ:ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

Στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που σχεδιάζουμε θα κινηθούμε στους εξής 9 άξονες:

1. Αναβάθμιση όλων των επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας του Δήμου.

2. Κάλυψη όλων των υπαρκτών αναγκών, των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και των κοινωνικών ομάδων που ζουν στο όριο φτώχιας. Η κοινωνική αλληλεγγύη για εμάς είναι η σημαία της δημοτικής μας κίνησης.

3. Στήριξη του κινήματος αναπηρίας και των δικαιωμάτων των αναπήρων. Δημιουργία ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ. Θέλουμε μία πόλη ίσων δικαιωμάτων χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς.

4. Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης και παρεμβάσεων ενάντια στη βία το διχασμό και το μίσος για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

5. Ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και διδασκαλίας, αξιοποιώντας το υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό δυναμικό για την ενδυνάμωση των μαθητών που έχουν ανάγκη(κοινωνικό φροντιστήριο).

6. Δημιουργία ενός τοπικού Γραφείου για την ισότητα των φύλων και την έμφυλη βία που θα λειτουργεί σε συντονισμό με τις αντίστοιχες περιφερειακές αρχές.

7. Τριψήφια τηλεφωνική γραμμή για θέματα ασφαλείας

5ΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: ΠΑΙΔΕΙΑ –ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επειδή πιστεύουμε ότι «Πόλη ανοιχτή στον πολιτισμό είναι ανοιχτή και στην παιδεία» και επειδή βλέπουμε το μεγάλο έλλειμμα της περιοχής μας και σ’ αυτούς του τομείς. Προτείνουμε:

1)τον εκσυγχρονισμό των τάξεων και των εξωραϊσμό των τάξεων και των σχολικών κτιρίων σε συνεργασία με ντόπιους καλλιτέχνες εικαστικών και ζωγραφικής

2)Άνοιγμα των αυλών των σχολείων τα απογεύματα ώστε οι μαθητές-μαθήτριες να συχνάζουν στο σχολείο πράγμα που θα βοηθήσει στην εξοικείωση και την αγάπη προς το σχολείο, καθώς και την απομάκρυνση από άλλα επικίνδυνα στέκια

3)Υιοθέτηση από κάθε σχολείο ένος τμήματος κάποιου παρακείμενου πάρκου, το οποίο τα παιδιά θα επισκέπτονται, θα καθαρίζουν και θα περιποιούνται τα φυτά και τα δένδρα, ώστε να αποκτήσουν την συνήθεια του εθελοντισμού και της φροντίδας του περιβάλλοντος.

4) Δημιουργία στα εγκαταλελειμμένα κτίρια π.χ. πίσω από το πάρκο της ΔΕΗ στην βόρεια είσοδο της πόλης ή στο καμένο κτίριο στην νότια είσοδο της πόλης, ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ με αίθουσες μουσικής, προβολών, επιτραπέζιων παιχνιδιών κ.λ.π

5)Προγράμματα- σεμινάρια ευαισθητοποίησης σε διάφορα θέματα (αναπηρία, μπούλινγκ, υγιεινή διατροφή κ.λ.π)

6)Αναβάθμιση Δημοτικής βιβλιοθήκης

7)Δενδροφυτεύσεις με φυτά από το Δημοτικό φυτώρειο

8)Δημιουργία θερινού κινηματογράφου ή προβολών ταινιών στο πάρκο εκτάκτων αναγκών υπό την αιγίδα του Δήμου.

9)Πάνελ, φωτοβολταϊκά στις στέγες σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων για την ενεργειακή τους αυτάρκεια.

10)Χρήση του βρεφονηπιακού σταθμού του Νοσοκομείου από τον Δήμο.

11)Ενθάρρυνση του έργου των πολιτιστικών συλλόγων και υιοθέτηση του ΦΕΣΤΙΒΑΛ του συλλόγου «ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ» όπως και όλων των καινοτόμων δράσεων των παραδοσιακών συλλόγων της Εορδαίας.

12)Επέκταση και αναβάθμιση του Παλαιοντολογικού Μουσείου της Πτολεμαΐδας.

13)Δημιουργία σοβαρών υποδομών στο Πνευματικό Κέντρο

14)Δημιουργία σε συνεργασία με την ΔΕΗ μικρών σύγχρονων χώρων πολιτισμού στις τοπικές κοινότητες

15)Ενθάρρυνση όλων των καλλιτεχνικών ομάδων της περιοχής μας.

Εμείς λοιπόν φίλες και φίλοι σκεπτόμαστε τα έργα που πρέπει να πραγματοποιήσουμε στην περιοχή μας σε τρεις ομόκεντρους κύκλους:

Στον πρώτο κύκλο είναι τα έργα πρώτης προτεραιότητας και αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Τέτοια είναι:

1. Η ασφαλτόστρωση των δρόμων που θα γίνεται στην ώρα της και όχι στο τέλος της τετραετίας

2. Η αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος των κτιρίων αρχικά του κέντρου με συνεργασία με αρχιτέκτονες, ζωγράφους κ.λπ.

3. Η καταμέτρηση- αποκατάσταση και χρήση εγκαταλελειμμένων κτιρίων της Εορδαίας, όπως το καμένο κτίριο στην νότια είσοδο της πόλης και τα πρώην Δημοτικά καταστήματα των χωριών

4. Οικοδόμηση σχολικού κτιρίου για το 2ο ΕΠΑΛ. Είναι ένα έργο το οποίο ήδη έχει δρομολογηθεί από την νυν Δημοτική Αρχή και θα συνεχίσουμε την ολοκλήρωση του.

5. Ανεύρεση ή κατασκευή κτιριακού συγκροτήματος για την εγκατάσταση των τριών Πανεπιστημιακών τμημάτων.

6. Ανεύρεση, ενοικίαση ή κατασκευή κτιρίου για φοιτητική εστία και λέσχη.

7. Ομοιόμορφες κατασκευές (κιόσκια) για τα τραπεζοκαθίσματα στην κεντρική πλατεία και στους πεζόδρομους για λόγους καλαισθησίας και ισότιμης αντιμετώπισης.

Στον δεύτερο κύκλο τοποθετούμε τα έργα μεσαίου βεληνεκούς όπως είναι:

1. Η μελέτη και ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας η οποία αυτή την στιγμή είναι ένα συνονθύλευμα από άσχετες μεταξύ τους παρεμβάσεις χωρίς κανένα αρχιτεκτονικό στυλ.

2. Μελέτη για πλήρη αναμόρφωση της νότιας εισόδου της πόλης. Το θέαμα με τις αποθήκες της Ένωσης και τα ΤΟΛ είναι απολύτως ακαλαίσθητα.

Στον τρίτο κύκλο περιέχονται τα λεγόμενα μεγάλα έργα που τέτοια είναι:

1. Η μεταφορά του γηπέδου στον χώρο του στρατοπέδου και η δημιουργία στην θέση του ενός μεγάλου υπογείου ΠΑΡΚΙΝΓΚ και η αναμονή για εξεύρεση πόρων, για την κατασκευή κτιρίου για την στέγαση του Δημαρχείου και των Δημοτικών επιχειρήσεών του (ΔΕΥΑΕ, ΔΕΤΗΠ).

2. Η δημιουργία ενός τύπου ιστορικού κέντρου , που θα περικλείεται από την 25ης Μαρτίου την κεντρική πλατεία, το 1ο Δημοτικό, την λαϊκή αγορά ως το παλιό πάρκο.

3. Η ανακατασκευή του λεγόμενου ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟΥ και η επαναχρησιμοποίηση του υπόγειου ΠΑΡΚΙΝΚ, καθώς και δημιουργία κλειστής αγοράς όπως ήταν στο παρελθόν.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ:

Η ζωή μας στις κοινότητες

Οι κοινότητές μας βρίσκονται σήμερα στην απομόνωση και την εγκατάλειψη, λόγω και του προηγούμενου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για εμάς κάθε κοινότητα, είναι ένας ξεχωριστός ιστορικός και πολιτισμικός χώρος με ιδιαίτερα παραγωγικά και κοινοτικά χαρακτηριστικά. Είναι ο χώρος που η κοινοτική οργάνωση, μπορεί να δημιουργήσει εκ νέου ζωή.

Η ενθάρρυνση κάθε πρωτοβουλίας και καινοτόμου ιδέας που πηγάζει από την βούληση των κατοίκων κάθε κοινότητας που προσπαθούν να πάρουν πίσω την ζωής τους είναι για εμάς προτεραιότητα.

Ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση, δίνει οξυγόνο στις κοινότητες. Οι αυτοτελείς πόροι, η δυνατότητα της εκλογής ικανών και οραματικών ανθρώπων στις κοινότητες με αυτόνομα από την δημαρχοκεντρική εξουσία ψηφοδέλτια, δίνουν φωνή και ρόλο σε κάθε κοινότητα.

Οι νόμοι που αφορούν τις ομάδες παραγωγών και τις ενεργειακές κοινότητες μπορούν να ενισχύσουν την κοινοτική ζωή και τις ίδιες τις κοινότητες που θέλουν να επανακτήσουν την φυσιογνωμία και την αξιοπρέπειά τους.

Κάθε σχεδιασμός και κάθε παρέμβαση στις κοινότητες θα είναι πρώτα από όλα απόφαση των ίδιων των κατοίκων της. Όχι μόνο γιατί το υπαγορεύει ο νέος νόμος που υιοθετεί τις συλλογικές αποφάσεις (συνελεύσεις, δημοψηφίσματα κ.λπ.), αλλά γιατί είναι στο DNA της δημοτικής μας κίνησης η Δημοκρατία και οι συλλογικές αποφάσεις.

Ειδικότερα:

-Για την περιοχή του Βερμίου, προτείνουμε την ανάπτυξη σύγχρονων ομάδων αγροτών που με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων, θα διαχειρίζονται τα φρούτα που παράγουν

-Για το Μουρίκι, ανάπτυξη αγροτουρισμού και ομάδες αγροτών

-Στην Αγία Παρασκευή, εγκατάσταση παρατηρητήριου αποκατάστασης εδαφών και περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο

Τέλος θα υπάρξει ενημέρωση και παρότρυνση στους κατοίκους όλης της Εορδαίας, για τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ γιατί είναι η σύγχρονη μορφή συνεταιρισμού.

Πριν κλείσω θέλω να κάνω μια πρόταση προς όλους τους υποψήφιους Δημάρχους της Εορδαίας. Ελάτε να βρούμε όλοι μαζί 4-5 φλέγοντα σημεία, που απασχολούν τους κατοίκους της Εορδαίας και να υποσχεθούμε πως όποιος και να βγει δήμαρχος με την βοήθεια των υπολοίπων θα προσπαθήσει να τα λύσει. Ένα τέτοιο θέμα είναι νομίζω η εξεύρεση κτιρίων για τα Πανεπιστημιακά τμήματα, ένα άλλο είναι τα αδέσποτα κ.λ.π

Η κίνησή μας, είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, ώστε:

- ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

- ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

- ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ

- ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΔΑΙΑ

-ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΟΡΔΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ

Το όνομά μας ,λοιπόν φίλες και φίλοι, είναι

«ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Κλείνοντας φίλες και φίλοι, θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας αλλά και την υπομονή σας και θέλω να σας υπενθυμίσω πως η παράταξή μας είναι ανοικτή προς όλους και όλες, για συζητήσεις, προτάσεις, παρατηρήσεις, κάτι που θα μπορείτε σύντομα να κάνετε και ηλεκτρονικά, μια και η ιστοσελίδα μας είναι στα σκαριά.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 12:32