Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 24 Μαϊος 2020 07:22

Αιχμηρό σχόλιο του Γιάννη Καραβασίλη για την στάση της Κυβέρνησης στην απολιγνιτοποίηση

Εδώ και 8μηνες από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στον ΟΗΕ για κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων το 2028 που έγινε 2020 Αης Αμύνταιου, 2021 Αης Αγίου Δημητρίου,

2023 Αης Καρδιάς και 2028 Πτολεμαΐδα 5 πριν καλά καλά λειτουργήσει. ΑΚΟΥΜΕ, μόνο υποσχέσεις, κούφια λόγια, χωρίς κανένα ουσιαστικό εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία. Ενα σχέδιο αποδοχής από τους θεσμούς,την τοπική αυτοδιοίκηση, την κοινωνία, που σε αντικατάσταση των Λιγνιτικών Μονάδων, έστω να δημιουργούν ένα ισοδύναμο στο 80%, που υπάρχει.

α.Για να υπάρχει Ζωή και Ανάπτυξη στο τόπο μας και μετά λιγνίτη εποχή.
β. Για να υπάρχουν παραγωγικές θέσεις εργασίας, που αγγίζουν τις 20000.
γ. Για να μην υποτιμηθει η αξία της Γης μας,της περιουσίας μας, οικόπεδα, διαμερίσματα, αγορά.
δ. Για να υπάρχει οικονομία και κίνηση της αγοράς.
ε. Για να δουλεύουν οι εταιρίες, που δημιουργούν πολλές αντίστοιχες θέσεις εργασίας.
στ. Για να εξασφαλίσουμε τις τηλεθερμανσεις των πόλεων μας, που τόσα χρήματα δαπανήθηκαν.

Μας οδηγούν στον ξαφνικό θάνατο ως περιοχές και ενισχύουν με σκανδαλώδη τρόπο το ορυκτό που ρυπαίνει, το φυσικό αέριο.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,
από την συνάντηση των ενεργειών Δήμων, με υπουργούς, Χατζηδάκη, Θωμά, ΔΕΗ και Μουσουρουλι, είναι άκρως αρνητικά!!!
– Ακούνε Λιγνίτη και τους πιάνει αλλεργία.
– Στην συζήτηση δεν αναφέρουν καθόλου την Μονάδα 5 Πτολεμαΐδα υπό κατασκευή, θέλουν μάλιστα να αποφύγουν και την σύνδεση με τηλεθερμανση, γιατί είναι αγκάθι στα σχέδια τους.
– Θέλουν να φέρουν το φυσικό αέριο ακόμα και στις τηλεθερμανσεις, άσχετα εάν οι πολίτες καταναλωτές το πληρώσουν πολλαπλάσια.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αρνούνται την συμμετοχή εκπροσώπου των ενεργειακών Δήμων, στην Εθνική επιτροπή Δίκαιης Μετάβασης. Μας θεωρούν ιθαγενείς και μας προσφέρουν καθρεφτάκια, που πριν 10 χρόνια, ήταν σε πλήρη άρνηση. Όπως το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στα Ορυχεία, που οι θέσεις εργασίας είναι εξειδικευμένες και συγκεκριμένες, 150 στην κατασκευή και περίπου 25 στην λειτουργία του. Μας προτείνουν να κάνουμε κήπους και κότες.

Τους απαντάμε πως μπορεί η Δυτική Μακεδονία να είναι σε τροχιά ανάπτυξης, εάν αξιοποιήσουμε τις νέες σύγχρονες τεχνολογίες, για συμπαραγωγή Η/Ε με Λιγνίτη, βιομάζα, βιοαεριο και πολλά άλλα που βγήκαν ως συμπεράσματα από την Ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Εορδαίας τον Δεκέμβριο 2019 με εισηγητές, ότι πιο αξιόλογους επιστήμονες έχει η χώρα μας.

ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ Διότι,
αυτό που θέλουν να εφαρμόσουν στην χώρα μας,στην Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία, με τον Ξαφνικό θάνατο, με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων το 2023 και 2028, δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.Με ορίζοντα το 2050 χρόνος της ΕΕ. Η Γερμανία σταδιακά κλείνει μονάδες από το 2038. Άλλες χώρες έχουν ως χρονικό ορίζοντα το 2050. Γιατί άραγε πρωτοστατεί η χώρα μας το 2023, στο κλείσιμο μονάδων. Συμφέροντα,,,,,,,,,,,,,,,

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ, ότι έχουμε δίκιο και ότι είναι καταστροφικό το σχέδιο τους. Προσπαθούν να διασπαστούν το Ενιαίο Μέτωπο του αγώνα, προσφέροντας στον καθένα Δήμο ξεχωριστά, το τυράκι στην Φάκα. Πάρε εσύ περισσότερα άσε τους άλλους για να φέρεις το φυσικό αέριο κλπ.
– Προσπαθούν να φιμώσουν κάθε φωνή αντίδρασης, χρησιμοποιώντας παλαιοκομματικους μεθόδους καταδικασμενους από την κοινωνία. Ααααα ποίος μιλάει έχει σκοπιμότητα, τι έκανε πριν 10 χρόνια, όταν ήταν στην περιφέρεια, στην διοίκηση της ΔΕΗ, έχει ευθύνες και άλλα τέτοια γελοία και Ευτράπελα!!!
– Χρησιμοποιούν τον ελεγχόμενο φιλικό τύπο για να προβάλλουν τα ανύπαρκτα σχέδια τους που έχουν στο μυαλό τους!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ…..

1. Είναι γνωστό ότι στην περιοχή μας, μπορούν άνετα με μικρές τεχνικές παρεμβάσεις, να λειτουργήσουν οι Μονάδες : ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου 5, ΑΗΣ Μελίτης σύγχρονη μονάδα, ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5 υπό κατασκευή και μετά το 2028, αν όχι έως το 2050 όρος ΕΕ, τουλάχιστον έως το 2040, χρόνος απαραίτητος, για να προσαρμοστεί η περιοχή μας στα νέα δεδομένα. Να κάνει στροφή σε άλλες εναλλακτικές παραγωγές, τόσο στην ενέργεια, όσο και στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και όπου αλλού σχεδιάσουν οι αρμόδιοι θεσμοί της περιοχής μας.

2.Οσοι μιλούν για συμμετοχή του λιγνίτη τώρα στο 3% και ότι ήδη έχει επέλθει η απολιγνιτοποιηση, γιατί φωνάζετε.
Απαντηση ότι αυτή η τακτική είναι γνώριμη και σκόπιμη, προέρχεται από τις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας, που επιδοτεί με σκανδαλώδη τρόπο, τους παραγωγούς Η/Ε από αλλά καύσιμα, για να ανοίξει δήθεν η αγορά.

3. ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΕΙΣ, οι υποσχέσεις είναι λόγια του αέρα. Καμιά ουσιαστική γραπτή δέσμευση, για παράταση των ωρών λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, έως την πλήρη λειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, μάλιστα υπάρχει πλήρη άρνηση.

ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΩ ΜΕ ΑΡΘΡΑ ΜΟΥ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ.
Γιατί ως ελεύθερος πολίτης όπως όλοι έχω αυτό το δικαίωμα.
Γιατί δεν κρύβομαι, ούτε ποτέ κρύφτηκα, ήμουν, είμαι και θα είμαι ΠΑΡΟΝ.
Δεν με ενδιαφέρει η κομματική αντιπαράθεση, γιαυτην υπάρχουν άλλοι αρμοδιοτεροι!!!
Σέβομαι όλους και ιδιαίτερα όσους με τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά και όλη την κοινωνία της περιοχής.
Γιαυτό έχω χρέος να λέω αλήθειες και όποιος πιστεύει κάτι άλλο είμαι εδώ για διάλογο………

ΑΛΛΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ, Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ, 8 μήνες τώρα, ακούμε μόνο λόγια χωρίς καμιά ουσιαστική εθνική στρατηγική, αναπτυξιακή πρόταση για την Δυτική Μακεδονία και την Εορδαια!!!
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ!!!

ΜΙΑ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ, ας ακολουθήσουμε τον δρόμο που χάραξε, ο βουλευτής Χανίων ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ, της Νέας Δημοκρατίας από την Κρήτη, που βάζει τα Γυαλιά σε όλους μας, λέγοντας στη βουλή, πώς :
α. Τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας.
β. Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, θα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ!!!
Η στάση του ας βρεί και άλλους μιμητές!!!

Με τιμή
Γιάννης Καραβασίλης Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Εορδαιας και Ε Ε ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Μαϊος 2020 18:58