Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2021 18:18

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε: Το Μποδοσάκειο ως νοσοκομείο covid δεν έχει λοιμωξιολόγο

Με απόφαση του διοικητή της 3ης ΥΠΕ το Μποδοσάκειο Γ.Ν Πτολεμαΐδας ορίζεται εκ νέου νοσοκομείο αναφοράς, ενώ βάσει της ίδιας απόφασης θα διακομίζονται στο νοσοκομείο για νοσηλεία ασθενείς με Covid-19

από όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας. 

Ωστόσο, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των συναδέλφων παθολόγων, τα δεκάδες έγγραφα προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, τα οποία ποτέ δεν απαντήθηκαν, δεν έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες ενέργειες  ουσιαστικής ενίσχυσης της παθολογικής κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου.

Η κατάσταση στην Παθολογική Κλινική του Μποδοσάκειου Γ.Ν Πτολεμαΐδας είναι εκρηκτική. Η παθολογική κλινική παραμένει τραγικά υποστελεχωμένη με καλυμμένες μόλις 2 από τις 5 οργανικές θέσεις ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο, αν και έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς για Covid περιστατικά, δε διαθέτει λοιμωξιολόγο. Μόλις 4  ειδικευμένοι γιατροί (2 μόνιμοι παθολόγοι, ένας επικουρικός και ένας πνευμονολόγος) και 4 ειδικευόμενοι αντιστοιχούν σε 96 κλίνες (72 κλίνες  Covid-19 και 24 κλίνες non Covid-19) ενώ είναι επιφορτισμένοι με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αλλά και με την εκτίμηση των ασθενών που νοσηλεύονται στις άλλες κλινικές του νοσοκομείου.

Οι συνάδελφοι αγόγγυστα όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και περιέθαλψαν, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, δεκάδες ασθενείς όχι μόνο από την Εορδαία αλλά και από όμορες και μη περιοχές όπως η Καστοριά, η Φλώρινα, το Αμύνταιο, η Κοζάνη, τα Γρεβενά, τα Γιαννιτσά, οι Σέρρες. Πλέον έχουν φτάσει στα όρια της σωματικής και πνευματικής εξουθένωσης και επισημαίνουν ότι αν δε δοθεί άμεσα λύση στα κατεπείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παθολογική Κλινική, ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών. 

Απαιτούμε από τη διοίκηση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να ενισχυθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες με γιατρούς και νοσηλευτές η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου.

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Η απανηση του νοσοκομείου: Αποσαφηνιστική δήλωση σχετικά με το Παθολογικό τμήμα

Αν και δεν είναι ο ρόλος μας αυτός, αναγκαζόμαστε με την παρούσα ανακοίνωση να διαψεύσουμε ανακοινώσεις της ΟΕΝΓΕ αλλά και διαφόρων επιτροπών αγώνα, οι οποίες με πλήθος αντιφάσεων, επιχειρούν να δυσφημίσουν τον αγώνα που κάνουμε στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο να ανταπεξέλθουμε στη διαχείριση της πανδημίας.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, επιθυμούμε να επισημάνουμε τα εξής σημεία:

  1. Το Μποδοσάκειο δεν είναι το μοναδικό νοσοκομείο νοσηλείας ασθενών covid-19  στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.  Σύμφωνα με την 4758/26-1-2021 έγγραφο της 3ης ΥΠΕ  καθώς και  το  αριθμ. 34/27-2-21 έγγραφο του  ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ, θετικά κρούσματα κορωναϊού θα νοσηλεύουν και στο  Γ.Ν Κοζάνης καθώς και στο Γ.Ν Γρεβενών.
  2. Στο Παθολογικό τμήμα του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου υπηρετούν 5 και όχι 3 ειδικοί γιατροί, μετά και την μετακίνηση Ειδικού Παθολόγου με Βαθμό Διευθυντή, από το ΚΥ Κοζάνης , συμπεριλαμβανομένου και της νεοπροσληφθείσας  ειδικού ιατρού  Πνευμονολόγου  καθώς και 4 ειδικευόμενοι ιατροί (σύμφωνα με τον οργανισμό).   

3.Μετα από σύγκλιση παθολογικού τομέα τον Νοέμβριο του 2020  αποφασίστηκε η συνεφημέρευση δυο ειδικευόμενων νεφρολόγων, δυο ειδικών νεφρολόγων ενός γαστρεντερολόγου, στο πρόγραμμα εφημέρευσης του  παθολογικού  τμήματος. Οι παραπάνω γιατροί προς τιμήν τους,  κάνουν κανονικά εφημερίες στο Παθολογικό τμήμα. Ταυτόχρονα, συνεπικουρούν ιατροί της παιδιατρικής , οι ειδικευόμενοι ιατροί της ορθοπεδικής, η ιατρός Ω.Ρ.Λ καθώς και η ιατρός οδοντίατρος,  για την γραφική υποστήριξη του τμήματος. 

  1. Επίσης μετά από σύγκλιση του χειρουργικού τομέα τον Νοέμβριο  του 2020 αποφασίστηκε η εξ ολοκλήρου εποπτεία από τον χειρουργικού τομέα (4 ειδικών χειρουργών ) και ορθοπεδικής κλινικής (δυο ειδικευομένων ) υπό την εποπτεία των παθολόγων το επιπλέον τμήμα υπόπτων Covid στις αιχμές της πανδημίας    
  2. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει επικουρικός ιατρός παθολόγος διαθέσιμος στην λίστα επικουρικών   του παθολογικού τμήματος  για άμεση πρόσληψη αυτού. Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν έχει προκηρυχτεί μέχρι στιγμής επικουρικός παθολόγος.

   Οι παραπάνω ενέργειες τεκμηριώνουν την συμβολή όχι μόνο της διοίκησης άλλα και όλων των τμημάτων στην ενίσχυση της παθολογικής κλινικής εν μέσω πανδημίας.  

Το ότι όλα τα παραπάνω, δεν αναφέρονται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, και αδικεί την προσπάθεια των συναδέλφων των υπογραφόντων ιατρών και γενικότερα την προσφορά ενός νοσοκομείου.

Επιπρόσθετα  το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, δεν έχει λάβει με κανέναν τρόπο, το έγγραφο που κοινοποίησε η "Επιτροπή Αγώνα", και στο οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. Δεν είναι ενήμερη ούτε η Διοίκηση, ούτε η Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου ούτε ο Διευθυντής Παθολογικού Τομέα.  Συνεπώς δεν γνωρίζουμε αν αυτό το έγγραφο υπάρχει, ώστε να τοποθετηθούμε πάνω στα γραφόμενα του.

Στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε δημιουργικό διάλογο που ενισχύει το Νοσοκομείο μας, παρακαλούμε όμως όλους τους εμπλεκόμενους και μη, να αντιμετωπίζουν την όποια δυσκολία με ψυχραιμία, και να τοποθετούνται αφού πρώτα ενημερωθούν επισήμως για την κατάσταση. Παραμένουμε στη διάθεση τους.

 Επειδή δεν διεκδικούμε "δάφνες", ούτε ισχυριζόμαστε ότι η κατάσταση δεν χρίζει περαιτέρω βελτίωσης, προσπαθούμε να κάνουμε συνεχώς νέα βήματα για τη στελέχωση της Παθολογικής.  Με την αριθμ. Γ4α/Γ.Π.5333/05.02.2021 απόφαση έγκρισης προκήρυξης θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ,  εγκρίθηκε  μεταξύ των άλλων αιτημάτων  οι θέσεων ειδικότητας Παθολογίας Επιμ. Α και Β΄  όπου θα εκδοθεί σχετική  προκήρυξη το αργότερο έως 9-2-2021.


ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ 
ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ»

        

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2021 18:29