Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2010 14:48

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ VETO 91fm: «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΨΗΦΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΝ ΚΑΤΕΒΕΙ ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΔΟΜΑ».

Ο ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ«Δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη η ψήφος βουλευτών αν κατέβει ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα λέει ότι η συντάξεις θα μετατραπούν σε επίδομα, ούτε πρόκειται να προσυπογράψουμε με την ψήφο μας το θάνατο του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και το άνοιγμα διάπλατα της πόρτας για την ιδιωτική ασφάλιση» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του VETO 91fm.
Ο κ. Κουκουλόπουλος που πρωτοστάτησε και είναι ένας εκ των 14 βουλευτών που συνυπογράφει την ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας για το ασφαλιστικό – μια ερώτηση που προκάλεσε αίσθηση και ποικίλα σχόλια – τόνισε χαρακτηριστικά πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εμπεριέχει ένα μήνυμα προς τρεις κατευθύνσεις: «Προς την Τρόικα λέμε πολύ απλά ότι αυτή η χώρα έχει θεσμούς, έχει κυβέρνηση, έχει πρωθυπουργό εκλεγμένο και όχι διορισμένο κατά συνέπεια ερμηνείες του μνημονίου δεν μπορούν να γίνονται αυθαίρετα και μονομερώς αλλά από κοινού.

Προς την κυβέρνηση στέλνουμε ένα μήνυμα και ζητάμε να διαπραγματευτεί σκληρά γιατί δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη η ψήφος βουλευτών αν κατέβει ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα λέει ότι η συντάξεις θα μετατραπούν σε επίδομα, ούτε πρόκειται να προσυπογράψουμε με την ψήφο μας το θάνατο του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και το άνοιγμα διάπλατα της πόρτας για την ιδιωτική ασφάλιση. Γιατί προς τα εκεί πάμε, όταν οι συντάξεις θα πάνε στα 480 και 500 ευρώ ουδείς θα έχει κίνητρο να ασφαλιστεί και κατά συνέπεια θα πάμε όλοι σε πολλά σχήματα ιδιωτικών ασφαλίσεων και που μπορεί μετά από 30 χρόνια η ιδιωτική ασφάλιση να σου πει δυστυχώς πτωχεύσαμε. Το σύγχρονο κράτος πρέπει να εγγυάται στον πολίτη στοιχειώδη ζητήματα όπως η ασφάλιση, η ασφάλεια, η σύνταξη και τα υπόλοιπα του κοινωνικού κράτους.
Τέλος στέλνουμε και ένα μήνυμα και προς την κοινωνία. Μια κοινωνία που αγωνιά, προβληματίζεται, εξοργίζεται, ισοπεδώνει άλλοτε δίκαια και άλλοτε άδικα το πολιτικό σύστημα, ότι δεν είναι μόνη της ότι υπάρχουν οι φωνές που την ακούν και ότι δεν είμαστε φυσικά μόνοι εμείς οι 16 γιατί αν είχαμε παραπάνω χρόνο πιστεύω ότι θα υπογράφανε περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ». 
Ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε στα καίρια ζητήματα που θέτει η ερώτηση και αφορούν τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, τον κίνδυνο πολλοί από τους σημερινούς νέους να μην συμπληρώσουν ποτέ τον απαραίτητο χρόνο για τη συνταξιοδότηση τους καθώς αργούν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, και τέλος τον κίνδυνο, αν περάσουν οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντί για την εξυγίανση, να οδηγηθούμε στην κατεδάφιση της δημόσιας ασφάλισης στη χώρα μας. 
Μίλησε ότι για τα θέματα αυτά πρέπει «να μπούνε οι κόκκινες γραμμές» και χαρακτήρισε ικανοποιητική την αντίδραση του Πρωθυπουργό στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία κατά την ενημέρωση που είχε από τον κ. Κουκουλόπουλο στο Πολιτικό Συμβούλιο. «Μου είπε ότι δεν μπορεί να ξέρει που θα καταλήξει η διαπραγμάτευση, συμφώνησε ότι είναι πολύ σοβαρά τα ζητήματα που θέτει η ερώτηση και συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με τον ίδιο να ρίχνει το προσωπικό του βάρος», σημείωσε ο κ. Κουκουλόπουλος.
Σήμερα οι 16 βουλευτές δέχθηκαν πρόσκληση και θα συναντηθούν, αργά το απόγευμα, με τον υπουργό εργασίας προκειμένου να τους ενημερώσει για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες για το θέμα.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ VETO 91fm
{mp3}100608_koukoulopoulos{/mp3}
 

Το πλήρες περιεχόμενο της ερώτησης είναι το εξής:       

«ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο

ΘΕΜΑ: «Νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο»

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί το υπέρογκο χρέος που της κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το μνημόνιο που ψήφισε η Βουλή είχε ως μοναδικό στόχο τη σωτηρία της πατρίδας μας. Οφείλουμε να διαχειριστούμε την παρούσα κατάσταση με αποφασιστικότητα και με γνώμονα τη δικαιοσύνη. Η προσπάθεια για την εξυγίανση της οικονομίας μας προϋποθέτει καθένας να αναλάβει τα βάρη που του αναλογούν.

Σε λίγες ημέρες θα συζητηθεί στη Βουλή ίσως το πιο σημαντικό Νομοσχέδιο, το Νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Ένα Νομοσχέδιο που μας αφορά όλους, που αφορά στους κόπους μιας ζωής, αλλά και στον προγραμματισμό του κάθε μισθωτού, εργαζομένου και συνταξιούχου.

Στο μνημόνιο που υπογράφηκε, ορίζεται, όσον αφορά στην αναλογική σύνταξη, ότι μέσος όρος του ετήσιου συντελεστή αναπλήρωσης θα είναι το 1.2%. Κατά συνέπεια, το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης με την προσθήκη της βασικής σύνταξης, θα φθάνει κοντά στο 63% με 64%. Αν υιοθετηθεί η εκδοχή της τρόικας, το ποσοστό αναπλήρωσης θα περιοριστεί σε ποσοστό κάτω του 50% και συγκεκριμένα στο 48% για 40 έτη ασφάλισης (1.2% επί 40 χρόνια). Με δεδομένο ότι δε θα μπορούν όλοι να εξασφαλίσουν 40 χρόνια ασφάλισης, αυτό πρακτικά σημαίνει ποσοστά αναπλήρωσης κάτω από το 48%. Σημειώνεται εδώ πως στο ισχύον σύστημα ο μέσος όρος είναι λίγο πάνω από το 70%.

Σύμφωνα με τον παραπάνω συλλογισμό, οι συντάξεις που θα προκύπτουν, θα είναι κοντά στην κατώτατη σύνταξη για την πλειονότητα των δικαιούχων. Μεσοπρόθεσμα αυτό θα οδηγήσει το δημόσιο σύστημα σε κατάρρευση, εφόσον θα απουσιάζει κάθε κίνητρο ασφάλισης και η εισφοροδιαφυγή θα καταστεί κανόνας.

Το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων βρίσκεται εκτός μνημονίου. Εάν η τρόικα προσπαθεί να προσμετρήσει τις επικουρικές συντάξεις ώστε τα ποσοστά αναπλήρωσης να παρουσιαστούν πολύ υψηλά και να εισηγηθεί τη μείωσή τους, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι σε κάθε περίπτωση οι εισφορές στις επικουρικές συντάξεις αφορούν μόνο εργοδότες και εργαζομένους.

Επιπλέον, υπάρχουν ζητήματα εκτός μνημονίου τα οποία αγγίζουν ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως η περίπτωση των συντάξεων που δίνονται σε χήρες, που είναι εντελώς ασύμβατα με την ελληνική πραγματικότητα.

Τέλος, όσον αφορά στα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, πρόκειται για ένα ζήτημα αρκετά περίπλοκο νομικά, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό. Πρέπει να τονιστεί ότι το μνημόνιο δεν έχει την ισχύ να ανατρέψει νομολογία ή νομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από διεθνείς και άλλους κανόνες. Άλλωστε αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι οι διατάξεις των νόμων υπόκεινται σε έλεγχο και νομική ερμηνεία. Ακόμη και μέσα στο μνημόνιο υπάρχει όρος που αφορά στον σεβασμό των θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Με βάση τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, δημιουργείται η εντύπωση ότι για την τρόικα, το σύνολο σχεδόν της εξοικονόμησης πόρων τα επόμενα χρόνια πρόκειται να προέλθει από τη δραματική περικοπή των συντάξεων.

Επιπρόσθετα, πρέπει να τονιστεί ότι ένα πολύ μεγάλο τμήμα της νέας γενιάς καθυστερεί να εισέλθει στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να αποκλείεται, στην κυριολεξία, από κάθε συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Την ίδια ώρα είναι γνωστό ότι μόνο στον τομέα της ασφάλισης υπάρχουν τεράστια περιθώρια εξοικονόμησης πόρων από σπατάλες που γίνονται σε φάρμακα και σε διαγνωστικά κέντρα και τα οποία λυμαίνονται κυκλώματα που κινούνται στους χώρους αυτούς. Τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, που ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς (π.χ. στο ΙΚΑ τον Μάιο έχουμε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 5%, σύμφωνα με ομιλία του Υπουργού Εργασίας στη Βουλή), δεν τις λαμβάνει υπόψη η τρόικα;

Όλα τα παραπάνω, κατά την άποψή μας, δημιουργούν την αίσθηση ότι οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προωθούν την προσπάθεια εξυγίανσης και επίλυσης του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά κυριολεκτικά την κατεδάφιση της δημόσιας ασφάλισης και την αντικατάστασή της από ιδιωτικά σχήματα.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1)      Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση για τα ανωτέρω που βρίσκονται εκτός μνημονίου;

2)      Εάν η Κυβέρνηση θα σεβαστεί την σύμβαση και τη ρήτρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και όχι τις ερμηνείες της τρόικας.

Αθήνα, 03.06.2010
Οι Ερωτώντες Βουλευτές

1. Κουκουλόπουλος Πάρις, 2. Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας, 3. Γιαννακά Σοφία, 4. Κατρίνης Μιχάλης, 5. Τζελέπης Μιχάλης, 6. Γερανίδης Βασίλης, 7. Σαλαγιάννης Νίκος, 8. Κεγκέρογλου Βασίλης, 9. Ρενταρή- Τέντε Όλγα, 10. Πρωτόπαππας Χρήστος, 11. Καρύδης Δημήτρης , 12. Σιδηρόπουλος Τάσος, 13. Στασινός Σταύρος, 14. Αμοιρίδης Γιάννης.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2010 11:12