Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010 10:54

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΗ – ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΟ VETO 91fm

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣΗ πρώτη ερώτηση προς την αρμόδια υπουργό ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη για τα μέτρα της κυβέρνησης έρχεται από κυβερνητικό βουλευτή της περιοχής του νομού Κοζάνης τον κ. Αλέκο Αθανασιάδη. Η ερώτηση κατατέθηκε δέκα ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης όπου ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ ερωτά την αρμόδια υπουργό εάν η διυπουργική θα εγκρίνει τις αναγκαίες προκηρύξεις θέσεων εργασίας στην ΔΕΗ και εάν θα προχωρήσει άμεσα στις προσλήψεις όσων πέτυχαν στους διαγωνισμούς της ΔΕΗ από το 2007. Ο κ. Αθανασιάδης μιλώντας λίγα λεπτά μετά την κατάθεση της ερώτησης στο VETO 91fm και στους δημοσιογράφους Σπύρο Κουταβά και Γιάννη Παππά, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την δυσμενή εξέλιξη που όπως φαίνεται θα πλήξει την περιοχή και θα αυξήσει κατακόρυφα την ανεργία.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟ VETO 91fm
{mp3}100210_athanasiadiserotisigiadeh{/mp3}

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ ΑΛΕΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ:


Αθήνα, 09/02/2010

  
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την αξιότιμη Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας  και Κλιματικής Αλλαγής

 
Θέμα: «Προσλήψεις στην ΔΕΗ»
 
Κυρία Υπουργέ,

          Με έκπληξη παρακολούθησα την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης για το 2010 από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και συγκεκριμένα την αναφορά του στην  αναστολή όλων των προσλήψεων με εξαίρεση τους τομείς υγείας, παιδείας και ασφάλειας.

          Όπως γνωρίζετε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα εξαρτάται κατά 90% από την ΔΕΗ, η οποία λειτουργεί τα τελευταία έτη με σημαντικούς περιορισμούς σε προσωπικό, παρά την εθνική αποστολή που έχει αναλάβει. Το 1994 η ΔΕΗ απασχολούσε 36.710 εργαζόμενους. Σήμερα 16 χρόνια μετά, με εκατοντάδες χιλιόμετρα περισσότερο δίκτυο, με εκατομμύρια περισσότερους καταναλωτές, με σχεδόν διπλάσια εργοστάσια απασχολεί 23.354!!! Τα τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν 4.509 εργαζόμενοι χωρίς να αντικατασταθούν. Αντιλαμβανόσαστε τι σημαίνει αυτό πρακτικά για μια παραγωγική εταιρεία όπως η ΔΕΗ, ότι η τεχνογνωσία χάνεται χωρίς να μεταφερθεί στους νέους εργαζόμενους.

Σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στην ΔΕΗ ξεπερνά τα 48 χρόνια και η ερώτηση που τίθεται είναι το πώς θα μπορέσει αυτός ο γίγαντας που λέγεται ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στον ανταγωνισμό. Ενημερώσαμε τον νέο πρόεδρο της ΔΕΗ ότι οι υπερωρίες για το 2009 ξεπερνούν το κόστος των 80 εκατομμυρίων και αυτό βέβαια συμβαίνει λόγω της έλλειψης προσωπικού. Υπάρχει καταναγκασμός εργασίας σε 12ωρα και 16ωρα χωρίς να μεσολαβήσει το περιθώριο των 12 ωρών για ανάπαυση όπως προβλέπεται από τον Νόμο. Υπάρχει καταναγκασμός εργασίας τα σαββατοκύριακα χωρίς να μπορούν οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν την προβλεπόμενη ανάπαυσή τους. 

Κυρία Υπουργέ,

          Το κόστος των προσλήψεων του διαγωνισμού του 2007 μέσω ΑΣΕΠ μπορεί να καλυφθεί εν πολλοίς από το κονδύλι των υπερωριών που γίνονται εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης προσωπικού. Εάν δεν υλοποιηθούν οι προσλήψεις που δρομολογήθηκαν μέσω ΑΣΕΠ : 2035 προσλήψεις από την προκήρυξη 1/2007

               142 προσλήψεις από την προκήρυξη 2/2007

               120 προσλήψεις από την προκήρυξη 1/2008

Τότε η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να αυξήσει την συνεργία της με οκτάμηνα γεννώντας καινούργιο σκάνδαλο STAGE αφ’ ενός και αφ’ ετέρου θα αναγκαστεί να εκχωρήσει βασικά τμήματα στους εργολάβους με αμφιβόλου ποιότητας παρεχόμενο έργο. Ακόμη θα επιτρέψει την διείσδυση των ιδιωτών σε μεγαλύτερο βαθμό και η «αεργία» της ΔΕΗ θα οδηγήσει σε αναγκαστική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

          Όλοι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης και ελπίζουμε να επιτύχει ως προς τα δημοσιονομικά της. Αλλά ακόμα και σε μια τέτοια θετική εξέλιξη η χώρα δεν θα έχει αντιμετωπίσει τα ουσιαστικότερα οικονομικά προβλήματα της και αυτά είναι η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα. Η ΔΕΗ, στην οποία αναφέρομαι με αγωνία, είναι μια παραγωγική, ανταγωνιστική και κερδοφόρα εταιρεία, που βασίζεται στο έμψυχο δυναμικό της, στον ορυκτό και φυσικό πλούτο της χώρας.

Κυρία Υπουργέ,

          Ο πρωθυπουργός στην προεκλογική του ομιλία στην Κοζάνη δεσμεύτηκε για προσλήψεις στην ΔΕΗ, για μετεγκαταστάσεις οικισμών και ανάπτυξη νέων πεδίων λιγνίτη καθώς και αποκατάσταση εδαφών από τα παλιά πεδία για περιβαλλοντική ανάπλαση. Σήμερα όλα αυτά ανατρέπονται και δημιουργούν μια δυσφορία σε ένα νομό με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας. Κάνοντας ένα βήμα μπρός και δύο πίσω, όπως απειλούμαστε τώρα με την επαπειλούμενη κατάργηση των προσλήψεων του ΑΣΕΠ δημιουργούμε ένα τεράστιο πρόβλημα στην μοναδική παραγωγική εταιρεία της χώρας.

Για όλα αυτά, ερωτάται η κυρία Υπουργός

1.    Η Διυπουργική επιτροπή θα εγκρίνει τις απολύτως αναγκαίες προκηρύξεις θέσεων για την ΔΕΗ ;

2.    Θα γίνουν προσλήψεις όσων έχουν περάσει σε διαγωνισμούς της ΔΕΗ από το 2007 και μετά;

 
Με εκτίμηση,
Αθανασιάδης Αλέξανδρος
 
 
Βουλευτής Νομού Κοζάνης

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010 11:18