Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011 23:02

Ανασχηματισμός και ψήφος εμπιστοσύνης (video)

Ανασχηματισμός και ψήφος εμπιστοσύνηςΒούλιαξε προτού καν αρχίσει η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας, καθώς ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, σε δημόσια του δήλωση, αφού κατηγόρησε τη ΝΔ ότι διαχειρίστηκε με επικοινωνιακούς όρους την πρόταση του- θέτοντας όρους που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί- είπε ότι την Πέμπτη θα ανακοινώσει ανασχηματισμό της κυβέρνησης του και στη συνέχεια θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

 

"Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους", τόνισε.

Και πρόσθεσε
: "Ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας. Πήραμε στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων. Με αφοσίωση η κυβέρνησή μας δίνει 20 μήνες τώρα τη μάχη για τη διάσωση της χώρας. Και έχει μείνει η χώρα όρθια ανοίγοντας και προοπτικές μεγάλων αλλαγών".

"Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κοινής, εθνικής προσπάθειας.Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κομματικό. Έκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης", επισήμανε και συμπλήρωσε: "Σήμερα επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση. Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα".

Ολόκληρο το διάγγελμα του πρωθυπουργού

{youtubejw}kx3hjSl8s-I{/youtubejw}

Εκλογές ζητεί ο Σαμαράς

"Χάθηκε μία μεγάλη ιστορική ευκαιρία", δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος χαρακτήρισε "αστειότητες τα προσχήματα περί επικοινωνίας", προκειμένου- όπως τόνισε- να καλύψει ο κ. Παπανδρέου τις αδυναμίες του να κυβερνήσει". Πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός είναι "ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση".

Οι όροι της ΝΔ

Στην πρόταση Παπανδρέου για κυβέρνηση συνεργασίας, ο κ. Σαμαράς απάντησε με τρεις όρους: Ζήτησε να παραιτηθεί ο ίδιος από πρωθυπουργός, η κυβέρνηση κοινής αποδοχής που θα σχηματιστεί να έχει περιορισμένο ορίζοντα μέχρι τις πρόωρες εκλογές και έργο την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, καθώς και να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές με πρώτο το Μεταναστευτικό.

Η Συγγρού εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για "διαρροές κυβερνητικών κύκλων σχετικά με τη συζήτηση των δύο ανδρών", ενώ επιτελείς της ΝΔ έλεγαν ότι "πρώτη φορά είδαμε τον πρωθυπουργό να υποβάλλει την παραίτησή του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

Αντιδράσεις

Παπαρήγα: "Παιχνίδια και τερτίπια κάνει η κυβέρνηση και συνηγορεί και ο κ. Σαμαράς. Όλα αυτά εξελίσσονται δραματικά εις βάρος του λαού. Η κυβέρνηση πλέον δεν μπορεί να κρατηθεί".

Καρατζαφέρης: "Έλλειψη γενναιότητας και εθνικού οράματος για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες. Οι ταγοί δήλωσαν υποταγή στα καπρίτσια και τα γινάτια τους. Από μία κυβέρνηση εθνική και έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, μείναμε σε “μία από τα ίδια”. Μπράβο σ’ αυτούς που συντέλεσαν στο να σαπίζει η χώρα στο τέλμα. Τώρα πια η εκλογές είναι μονόδρομος. Η νέα Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εκλαμβάνεται μόνο ως υπηρεσιακή".

ΣΥΝ: "Η σημερινή εικόνα του αυτοαναιρούμενου πρωθυπουργού αποτελεί απτή απόδειξη της κατάρρευσης του ίδιου και της κυβέρνησης του κάτω από το βάρος της αποτυχημένης πολιτικής του μνημονίου. Την ίδια στιγμή, κοινή πεποίθηση είναι ότι κυβέρνηση και ΝΔ βράζουν στο ίδιο καζάνι. Καταλύτης για τις σημερινές και αυριανές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις αναδεικνύεται ο ίδιος ο λαός, που με τις ειρηνικές και μαζικές κινητοποιήσεις του διεκδικεί πραγματική δημοκρατία, διεκδικεί την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων. Στις σημερινές συνθήκες, λύση μπορεί να δοθεί μέσα από την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία".

Κουβέλης: "Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να εξωραΐσει μία αδιέξοδη πολιτική. Η χώρα έχει μπει σε τροχιά εκλογών".

Μπακογιάννη: "Και οι δύο αρχηγοί άγγιξαν τα όρια της γελοιότητας". Σημείωσε ότι "κανείς από τους δύο δεν έβαλε σε δεύτερη προτεραιότητα τον εαυτό του και το κόμμα του, ενώ έκανε λόγο για "ναυάγιο", το οποίο, όπως είπε, θα γίνει η απαρχή πολλών δεινών".

Οικολόγοι Πράσινοι: "Επιβεβαίωσαν ότι δεν τους χωρίζουν τόσο οι προγραμματικές διαφορές, όσο ο τρόπος που βλέπει καθένας τα βραχυπρόθεσμα μικροκομματικά του συμφέροντα".

Το ιστορικό μίας πρότασης που ναυάγησε

Το μεσημέρι της Τετάρτης, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, ο πρωθυπουργός πρότεινε στον Α. Σαμαρά το σχηματισμό κυβέρνησης "Εθνικής Σωτηρίας" ή "Συνεργασίας", για να εισπράξει αρχικά την κατάφαση του προέδρου της ΝΔ, με την προϋπόθεση να μην είναι επικεφαλής ο Γ. Παπανδρέου και να τεθεί ως στόχος η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.

Πηγές του Μαξίμου τόνιζαν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι διατίθεται να αποχωρήσει στην προσπάθεια εξεύρεσης μίας κοινής λύσης.

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε στον κ. Σαμαρά ότι εφόσον όλες οι πολιτικές δυνάμεις μπορέσουν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένους στόχους, υπάρξουν χρονικές δεσμεύσεις για τις διαπραγματεύσεις και τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, τότε και μόνο τότε ο ίδιος θα μπορούσε να συμφωνήσει και σε σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συναίνεσης, ακόμα κι αν δεν θα ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός.

"Το θέμα δεν είμαι εγώ", φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου, "αλλά η σωτηρία της χώρας". Και επισήμανε στον κ. Σαμαρά ότι "οι στιγμές που διανύει η χώρα είναι πολύ κρίσιμες, οι αποφάσεις που θα ληφθούν είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας και απαιτούνται προτάσεις ιστορικής ευθύνης για το σήμερα και το μέλλον του τόπου".

Ο κ. Σαμαράς φέρεται να επισήμανε στον κ. Παπανδρέου ότι με την τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα ο πρωθυπουργός συμβολίζει την απώλεια εμπιστοσύνης προς τους πολίτες και την αγορά, και πρότεινε κυβέρνηση προσωπικοτήτων με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να πρότεινε χρονικό ορίζοντα για αυτό το εγχείρημα (την κυβέρνηση συνεργασίας) τη διάρκεια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου και κατόπιν την προσφυγή στις κάλπες. Επίσης ζήτησε και την αλλαγή του μεταναστευτικού νόμου.

Πηγές του Μαξίμου έλεγαν ότι στη διάρκεια της συνομιλίας ο αρχηγός της ΝΔ προσπαθούσε να υπεκφύγει, ταλαντευόταν και δεν συζητούσε επί της ουσίας.

Επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς

KKE και ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν εκ νέου τη διεξαγωγή εκλογών, μετά τις πληροφορίες για κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης πρότεινε τον Κ. Στεφανόπουλο τη θέση του πρωθυπουργού.

Προηγήθηκε συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "ιστορικά κρίσιμες" τις στιγμές που βιώνει η χώρα. Δήλωσε: "Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Έχω επίγνωση των ευθυνών μου και των ευθυνών της κυβέρνησής μου απέναντι στον ελληνικό λαό και στην χώρα. Σε κάθε περίπτωση, θα προχωρήσουμε με αυτό το αίσθημα ευθύνης για τις απαραίτητες αποφάσεις, για να βγει η χώρα από την κρίση".

πηγή: enet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011 13:30