Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2011 18:09

Με την χρηματοδότηση των Βελβεντινών της ομογένειας, εκδόθηκαν τα βιβλία της τοπικής ιστορίας της περιοχής (audio)

velvedo-istoriaΠαραδόθηκε από την εταιρεία «Κοινωνία Των Πολιτών Του Βελβεντού»,  στους Διευθυντές στους καθηγητές του Γυμνασίου-Λυκείου και τους δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού, το πρότυπο βιβλίο «Βελβεντό, ο τόπος μου-Μαθήματα Τοπικής Ιστορίας». Για την προσπάθεια του πρώην δήμου μίλησε στο Veto91fm ο πρώην δήμαρχος Bελβεντου Μ. Μπελιάς, ο οποίος ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων είχε τον συντονισμό της όλης εκδοτικής προσπάθειας, απο την συγγραφή των βιβλίων έως και την εκτύπωσή τους.

 

Συμφωνα με τον κ. Μπελιά "η ποσότητα που δόθηκε στα σχολεία του Βελβεντού εκτιμάται ότι θα επαρκεί για τους μαθητές τουλάχιστον μιας 5ετίας για τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας του Βελβεντού στα σχολεία μας'".

Το βιβλίο αποτελείται από 5 τεύχη:

  • το κυρίως βιβλίο "Μαθήματα Τοπικής Ιστορίας"
  • το τετράδιο εργασιών για τους μαθητές
  • το βιβλίο για τους εκπαιδευτικούς (βοήθημα)
  • το παραμύθι «Οι τρεις ουρμίνις» του Ευθ. Μπουντώνα, που γράφτηκε το 1904 στη γλώσσα της εποχής και παράλληλα μετασκευασμένο στη σημερινή γλώσσα με εργασίες για τους μαθητές
  • αφιέρωμα στον Γεώργιο (Αλέξη) Ζορμπά, (τον ήρωα του Καζαντζάκη, που κατάγεται από το Καταφύγι) που συμπεριλαμβάνει και εργασίες για τους μαθητές

Μ. Μπελιάς στο Veto91fm

{mp3}111005_mpeliasvelvedo{/mp3}

Η συγγραφή του βιβλίου πραγματοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια σύμβασης με τον Δήμο Βελβεντού, ο οποίος ανέθεσε τη μελέτη στο Πανεπιστήμιο το 2009 κατόπιν πρότασης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου – Λυκείου Βελβεντού. Η μελέτη εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» .

Την έκδοση του πρότυπου βιβλίου Τοπικής Ιστορίας, χρηματοδότησαν στιο μεγαλύτερο μέρος οι εξ' Αμερικής ομογενείς του Βελβεντού.

Στόχος εξαρχής ήταν η διδαχή στα σχολεία του Βελβεντού της Τοπικής Ιστορίας. Διδασκαλία που πρέπει να γίνεται σε κάθε τόπο της χώρας μας για να μαθαίνουν τα παιδιά την ιστορία των προγόνων μας και μέσω αυτής να γνωρίζουν και ν' αγαπούν περισσότερο τον τόπο τους.

Το βιβλίο στάλθηκε και στο Υπουργείο Παιδείας με πρόταση να ενταχθεί στην επίσημη διδασκαλία – ως πιλοτικής διαδικασίας - των σχολείων του Βελβεντού.

Ευελπιστούμε να υπάρχουν και σ' άλλες περιοχές τέτοιες πρωτοβουλίες.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2011 01:04