Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011 08:24

Δεκαέξι νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην Καστοριά απο το το πρόγραμμα Life (audio)

kallistoΣε μία συνέντευξη εφ'ολης της ύλης η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ έδωσε ολα τα στοιχεία που αφορούν το πρόγραμμα Life που τρέχει στην Καστοριά σε συνεργασία με την Περιφερειακή αυτοδιοίκηση. To Life αποτελεί ιδέα της οργάνωσης που εγκρίθηκε απο την ΕΕ ανάμεσα απο 150 διαφορετικές προτάσεις απο όλη την Ευρώπη και υλοποιείται στην Καστοριά σε συνεργασία με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. θα εργαστουν συνολικά 27 πολίτες εκ των οποίων οι 16 θα είναι απο τη Ενότητα Καστοριάς. Δημοσιεύουμε το δελτίο τύπου που εξέδωσε η περιβαλλοντική οργάνωση:  
Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η συζήτηση αναποτελεσματικότητας του έργου LIFE

στερείται ουσίας την δεδομένη χρονική στιγμή, αφού το ζήτημα επανήλθε μετά από τη δημόσια τοποθέτηση της Καλλιστώς για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του φράγματος στο Νεστόριο. Είναι προφανές πως η χρονική συγκυρία κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Άλλο τόσο προφανές είναι πως η ΚΑΛΛΙΣΤΩ δεν είχε ιδιοτελή κίνητρα, αλλά κινήθηκε με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Αλλιώς, δεν θα αναλάμβανε το κόστος έκφρασης μιας γνώμης που πάει «κόντρα στο ρεύμα» και ενοχλεί.
Παρ' όλα αυτά και για να ξεκαθαρίσουμε τον ρόλο μας στο έργο LIFE, αλλά και για να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στο διάλογο περί της σκοπιμότητάς του, αναφέρουμε συνοπτικά:
1. Ο ρόλος της Καλλιστώς στο έργο αυτό. Η Καλλιστώ, προσέφερε την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση που ήταν απαραίτητη για την επιτυχή κατάθεση της πρότασης και την επιλογή του έργου προς χρηματοδότηση (κατά 75%) από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE. Η πρόταση κατατέθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς. Μετά την έγκρισή του, η Καλλιστώ είναι συνδικαιούχος εταίρος στο έργο και όχι συντονιστής του. Το ρόλο αυτό έχει αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, η οποία και φέρει την τελική ευθύνη καλής εκτέλεσής του. Όπως και οι άλλοι εταίροι, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ διαχειρίζεται ένα μέρος μόνο του συνολικού προϋπολογισμού, για το οποίο αναφέρεται σε μηνιαία βάση τόσο στους άλλους δύο εταίρους της (την Περιφέρεια και την ΑΝΚΑΣ) όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας την πορεία των δράσεων που έχει αναλάβει.

 

Απόσπασμα απο την συνέντευξη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ

{mp3}kallisto{/mp3}

 

arkoydaatyxaliakmon2. Τα αποτελέσματα. Η Καλλιστώ είναι απολύτως συνεπής με τις μέχρι τώρα υποχρεώσεις της και αυτό επιβεβαιώνεται και από την απάντηση της ΕΕ στην εναρκτήρια αναφορά η οποία κατατέθηκε τον Ιούλιο. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης των προπαρασκευαστικών δράσεων και εντός χρονοδιαγράμματος, έτσι ώστε στη συνέχεια να γίνουν οι συγκεκριμένες διαχειριστικές δράσεις οι οποίες προβλέπονται στο έργο και αφορούν στα εξής: α) Περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες και, φυσικά, αύξηση της οδικής ασφάλειας για τους οδηγούς.

β) Αντιμετώπιση των περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε μικρούς οικισμούς. γ) Διάδοση εφαρμογής μέτρων πρόληψης ζημιών στην αγροτική οικονομία από αρκούδες. δ) Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού. Σε αυτό το στάδιο, τα αποτελέσματα ενός έργου διάρκειας μεγαλύτερης των τρεισήμισι χρόνων δεν μπορούν να είναι ακόμα ορατά. Οποιαδήποτε αναφορά σε κατασπατάληση χρημάτων για ημερίδες και σεμινάρια είναι απλώς συκοφαντική. Η Καλλιστώ, εξάλλου, δεν προβλέπεται να υλοποιήσει καμία από τις δράσεις ενημέρωσης ή διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου, παρά μόνο σε ό,τι αφορά στους παραγωγούς. Τα κονδύλια και οι δράσεις αυτές αντιστοιχούν κατά κύριο λόγο στην Περιφέρεια.
3. Οι θέσεις εργασίας. Επειδή πολλά έχουν ακουστεί σχετικά με το ζήτημα αυτό, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί πως από τα 27 άτομα που απασχολούνται στο έργο, είτε με συμβάσεις έργου, είτε καλύπτοντας μέρος των αμοιβών τους, οι 16 είναι από την περιοχή του νομού Καστοριάς. Συνολικά, περισσότερο από το 65% του προϋπολογισμού του έργου θα ξοδευτεί στην περιοχή εφαρμογής του.

Πέρα από το προφανές οικονομικό όφελος για το νομό, το LIFE ΑΡΚΤΟΣ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ είναι η μόνη συστηματική προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή με σκοπό να αντιμετωπιστούν σοβαρά ζητήματα συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στο νομό Καστοριάς. Ως περιβαλλοντική οργάνωση θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη σκοπιμότητα και τη χρησιμότητά του, αλλά και το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα μας να τοποθετούμαστε για περιβαλλοντικά ζητήματα που θεωρούμε πρωτεύουσας σημασίας, με οποιοδήποτε κόστος.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011 08:50