Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 10 Μαϊος 2010 17:09

ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΧΤΙΖΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟ... ΓΚΡΕΜΙΖΑΝ - Η ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΜΟΡΙΤΣΑΣ

 
Ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣTου ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ
Αυτό που συμβαίνει εδώ και έξι χρόνια με το φράγμα της Πραμόριτσας είναι τυπικό δείγμα απρονοησίας, επιπολαιότητας και πολιτικού καιροσκοπισμού που διακατέχει το τοπικό πολιτικό σύστημα της περιοχής και ιδιαίτερα τους ανθρώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι είναι και αιρετοί. Από το πρωί ολόκληρος ο δήμος Τσοτυλίου είναι χωρίς νερό, μετά από σοβαρή βλάβη στις ηλεκτρικές αντλίες που μεταφέρουν το νερό στο δίκτυο. Ήδη συνεργεία του δήμου προσπαθούν να επιδιορθώσουν το πρόβλημα. Γιατί αναφέρω το παραπάνω περιστατικό; Δεν θα χρειαζόταν να γίνει κανένα ρεπορτάζ για τις αιτίες που έχουν οδηγήσει σήμερα το μισό Βόϊο να μην έχει νερό, εάν ο νομάρχης Γ. Δακής, ο αντινομάρχης Γ. Σόκουτης και ο κρατικός μηχανισμός των συναρμοδίων υπουργείων έκαναν σωστά την δουλειά τους.
Στις 1 Ιουιλίου 2009 μιλώντας στο VETO91fm μετά από ένα επεισόδιο λειψυδρίας λόγω τεχνικής βλάβης, ο αντινομάρχης Γ. Σόκουτης υποσχέθηκε ότι το φράγμα της Πραμόριτσας θα είναι έτοιμο σε είκοσι μέρες για να τροφοδοτήσει με νερό το Βόιο και τους δεκάδες οικισμούς.
 
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ. ΣΟΚΟΥΤΗ ΣΤΙΣ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ  VETO 91fm
{mp3}100510_sokoutis{/mp3}
 

Σήμερα ένα χρόνο μετά τις βαρυσήμαντες δηλώσειςτο φράγμα δεν λειτουργεί ακόμη. Χρειάστηκε να γίνει μια ακόμη σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους - νομάρχη Γ. Δακή, αντινομάρχη Γ. Σόκουτη, δήμαρχο Τσοτυλίου Μ. Γκάση, πρ. κοινότητας Πενταλόφου Γ. Καρούτα, συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων κ.κ. Νάτο, Τζάρο από την περιφέρεια και Γρίβα από την νομαρχία - την οποία συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Γ. Κίρκος προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα της λειτουργίας του φράγματος. Το πρόβλημα υπάρχει γιατί ο εκτελών το έργο, δηλαδή η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δεν έχει χρήματα να πληρώσει τις δυο εργοληπτικές εταιρίες που είναι εγκατεστημένες στο εργοτάξιο, (βασική εταιρία είναι ο «ΑΚΤΩΡΑΣ») το ποσό των 3,9 εκ €, συν κάποιες άλλες οφειλές που ανέρχονται στις 600.000 €.

Η προηγούμενη κυβέρνηση δια του Χρήστου Φώλια με μια εντυπωσιακή φιέστα έκανε τα εγκαίνια του έργο και λίγο μετά υπεγράφη η αντίστοιχη ΣΑΕ για την χρηματοδότησή του. Τα χρήματα όπως συνήθως γίνεται στη Ελλάδα δεν δόθηκαν παρά ένα μόνο μέρος, με αποτέλεσμα σήμερα να οφείλονται στον εργολάβο όχι μόνο τα συμφωνηθέντα αλλά επιπλέον 600.000 € και όσο περνά ο καιρός το ποσό αυτό θα μεγαλώνει. Ο εργολάβος δηλώνει ότι "εάν πληρωθώ παραδίδω το έργο σε είκοσι ημέρες".

Η αλήθεια είναι ότι εκκρεμούν ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες προκειμένου το έργο να λειτουργεί με δική του ενεργειακή αυτονομία, χωρίς την εξάρτηση της ΔΕΗ και να στέλνει το νερό στα χωριά και τις κωμοπόλεις του Βοίου. Η τραγική γραφειοκρατία και ο ωχαδερφισμός της νομαρχίας οδήγησαν τα πράγματα στο τέλμα. Ο νομάρχης Κοζάνης, ένα χρόνο μετά τις πομπώδης διαβεβαιώσεις του αντινομάρχη του, προσπαθείτώρα να συνδέσει τις αντλίες του φράγματος με το δίκτυο της ΔΕΗ προκειμένου να δοθεί νερό στους καταναλωτές.

Έξι μήνες πριν από τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση υπάρχουν ερωτήματα που χρίζουν υπεύθυνης απάντησης:

Γιατί δεν έγιναν πέρσι οι ενέργειες για την σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ;

Οι όποιες καθυστερήσεις στην παράδοση του έργου ήταν σκόπιμες ή δημιουργήθηκαν από εξωγενείς παράγοντες; 

Από ποτέ εκκρεμεί το υπόλοιπο της ΣΑΕ, από την προηγούμενη κυβέρνηση ή από τις ενέργειες της τωρινής πολιτικής ηγεσίας;

Για όσους γνωρίζουν τις λεπτομέρειες είναι αλήθεια ότι από την απρονοησία του προηγούμενου νομάρχη Ιορδάνη Ανδρεάδη απειλήθηκε το έργο να απενταχθεί από το ταμείο συνοχής. Είναι αλήθεια όμως και πως από τον πολιτικό καιροσκοπισμό για κομματικά οφέλη του πρώην γενικού γραμματέα Ανδρέα Λεούδη, τα πράγματα οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Ο εργολάβος αποχώρησε από το έργο και όταν εγκαταστάθηκε εκ νέου, το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν μόνο για την εγκατάστασή του ως αποζημίωση 1 εκ €. Πόσες τέτοιες ενέργειες που αφορούν το φράγμα και αγγίζουν πολιτικά πρόσωπα της περιοχής ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο και τον σκληρά δοκιμαζόμενο πολίτη; Δεν είναι σκόπιμο - για να μην πω αναγκαίο - στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Γ. Κίρκος να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία της υπόθεσης που φαίνεται η ζημιά του ελληνικού δημοσίου και να τα παραδώσει στον εισαγγελέα Κοζάνης; Για να δούμε...

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Μαϊος 2010 17:42