Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2012 17:08

Η 28χρονη Κοζανίτισα που κατασκευάζει software για διαβαθμισμένα συστήματα ασφάλειας (audio)

Η Φωτεινή Αγραφιώτη παρουσιάζει μέρος της δουλειάς τηςτου Σπύρου Κουταβά

Η εταιρία της τρέχει προγράμματα ταυτοποίησης ατόμων σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα, όπως για παράδειγμα στρατιωτών σε πεδίο μάχης. Εάν και νεαρή μόλις 28 ετών, στέκεται ισάξια σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα όπου κυριαρχούν οι μεγάλοι Αμερικανικοί και Αγγλικοί κολλοσοι σε εξειδικευμένα θέματα ασφαλείας. Η κ.Φωτεινή Αγραφιώτη από την Κοζάνη, μεσουρανεί στο Τορόντο του Καναδά, με την εταιρία της να πρωταγωνίζεται

σε πρωτόγνωρα συστήματα ταυτοπροσωπίας η αναγνώρισης προσώπου με την χρήση Βιομετρικών χαρακτηριστικών. Η ίδια μίλησε στο veto fm για την Κοζάνη, το σχολείο, τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο στην Κρήτη και το εγχείρημα της εταιρίας της στο Καναδά. 

Στο Αφγανιστάν δοκιμάστηκαν τα βιομετρικά χαρακτηριστικα της καρδιάς

Η δική της πατέντα έχει να κάνει με την αναγνώριση προσώπου από το κλασσικό καρδιογράφημα που ξέρετε. Βέβαια δεν χρειάζονται καλώδια παρά μόνο το άγγιγμα ενός δακτύλου για 4 sec σε μία οθόνη και έχουμε την ταυτότητα του προσώπου. ''Οι συσκευές μας δοκιμάσθηκαν επί μακρόν σε στρατιωτικά περιβάλλοντα όπως στο Αφγανιστάν. Όπου με την βοήθεια μιας μικροσκοπικής συσκευής που φοράει ο στρατιώτης είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε ποιος είναι, πού είναι (μέσω ενός gps), τι θερμοκρασία έχει, την ηλικία του και την αρτηριακή του πίεση.

Οι δοκιμές στο εργαστήριοΤα στοιχεία μεταφέρονταν ηλεκτρονικά από το πεδίο της μάχης στο κοντρόλ της μονάδας''.

Την ρωτήσαμε εάν μπορεί η ανακάλυψη του καρδιογραφήματος να χρησιμοποιηθεί ευρέως όπως σε αεροδρόμια. «Μπορούμε γρήγορα άμεσα ακόμη και από σήμερα» απάντησε η Φ. Αγραφιώτη. ''Η τεχνολογία είναι έτοιμη. Ακόμη και να προσφέρει ασφαλείς λύσεις στα προσωπικά στοιχεία και δεδομένα των πολιτών. Επειδή δεν είναι δυνατόν και δεν επιτρέπεται η ασφάλεια να δώσει προσωπικά στοιχεία εμείς δημιουργήσαμε μια νέα τεχνολογία που σέβεται τον πολίτη. Η λύση που προτείνουμε είναι ένα αυτόματο σύστημα στο οποίο το άτομο οικειοθελώς επιλέγει να δώσει τα στοιχεία του. Εμείς στη συνέχεια κρυπτογραφούμε τα βιομετρικά χαρακτηριστικά, κατασκευάζουμε μια μάσκα του ατόμου και ένα κλειδί -το μοναδικό μέσο που μπορεί να αλλάξει τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί. Μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή, το κλειδί καταστρέφεται και πλέον μόνο το αληθινό πρόσωπο μπορεί «ξεκλειδώσει» τη βάση και να αλλάξει τα στοιχεία ή και να δημιουργήσει ένα νέο κλειδί. Έτσι αποφεύγουμε και την κλοπή των στοιχείων και την αντιγραφή τους''! 

Η Φωτεινή Αγραφιώτη μιλά για την δουλειά της

{mp3}111101_agrafiotiameros{/mp3}

Η Κοζανίτισα Φωτεινή Αγραφιώτη μόλις 28 ετών, με δική της εταιρία στο ΚαναδάΣτο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Δηλαδή θα μπορούσε να λειτουργήσει το σύστημα που προτείνεται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος; Φυσικά, μας απαντά με απόλυτη φυσικότητα η κ. Αγραφιώτη. ''Χρειαζόμαστε ένα μήνα προετοιμασία και μπορούμε να εφαρμόσουμε άμεσα το σύστημα να δουλεύει!!. Ρωτήσαμε τι άλλο θα μπορούσαμε να περιμένουμε όταν η τεχνολογία τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς''. Μας ανέφερε ως παράδειγμα την ίριδα του ματιού όπου σήμερα μέσω των ευαίσθητων καμερών παρακολούθησης μπορεί χρησιμοποιείται ευρέως ως σύστημα επιτήρησης χώρων. Σήμερα οι κάμερες ακόμη και από απόσταση μπορούν να καταγράψουν την λεπτομέρεια της Ίριδας του ματιού. Ανέφερε επίσης ως βιομετρικό χαρακτηριστικό το περπάτημα του ατόμου τον τρόπο που πιάνει κανείς το στυλό, την υπογραφή του, ακόμη και τον παλμό του τυμπάνου στο αυτί μας. Έτσι σε λίγο χρονικό διάστημα θα μπορούσε ένα ακριβό smart -phone, i-phone, υπολογιστής να ξεκλειδώνει βάζοντας τα ακουστικά στα αυτιά όπου θα αναγνωρίζουν τους παλμούς του τυμπάνου.
 

Το Πολυτεχνειο και η έρευνα στο Τορόντο
Πως προέκυψε η πατέντα των βιομετρικού χαρακτηριστικού του καρδιογραφήματος; ''Κοιτάξτε ήταν η εργασία μου στη διατριβή μου όταν έφτασα στο Καναδά.''Όταν τελείωσα, ο καθηγητής μου πρότεινε όχι μόνο να μείνω αλλά και πώς να αξιοποιήσω την πατέντα πού είχα εφεύρει από την εργασία μου. Ήδη τότε πολλές εταιρίες άρχισαν να ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα δικαιώματα της δουλειάς μου. Τότε ο καθηγητής μου πρότεινε να αξιοποιήσω η ίδια τα Το λογότυπο της εταιρίας της κ. Φ. Αγραφιώτηεπιτεύγματα της δουλειάς μου συστήνοντας δική μου εταιρία. Μάλιστα στην προσπάθεια αυτή εγώ ασχολήθηκα ελάχιστα αφού ειδικό γραφείο που ανήκει στο πανεπιστήμιο ασχολήθηκε με τις λεπτομέρειες, έκανε έρευνα αγοράς και στο τέλος με βοήθησε να συστήσω την εταιρία που έχω και στην οποία το πανεπιστήμιο είναι μέτοχος με 8%''.

Με απόλυτα φυσικό τρόπο εξήγησε ότι στον Καναδά πολλές εργαστηριακές έρευνες στο πανεπιστήμιο έχουν την συνεργασία εταιριών όπου όταν το αποτέλεσμα είναι θετικό κερδίζουν και οι δύο από την πώληση προώθηση του προϊόντος, κάτι που στην Ελλάδα δεν συμβαίνει.

Θέλω να βοηθήσω την χώρα μου
Η Φωτεινή Αγραφιώτη γέννημα θρέμμα της Κοζάνης τελείωσε το Α' Ενιαίο Λύκειο και στην συνέχεια πέρασε στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Μιλά με θερμά λόγια για τους καθηγητές της στο σχολείο αλλά θυμάται με αρνητικό τρόπο το άγχος και το υπερβολικό στρές των πανελλήνιων εξετάσεων. ''Έχουμε ικανότατα άτομα στην εκπαίδευση αλλά το γενικότερο σύστημα δεν λειτουργεί τα ώστε τα πράγματα να πάνε καλά''.

Η Φωτεινη Αγραφιώτη μιλά για το σχολείο το πανεπιστήμιο και την Κοζάνη 

{mp3}111101_agrafivtibmeros{/mp3}

Με το περίφημο βαλιτσάκι επι το έργον...Πιστεύει πάντως ότι το ελληνικό σχολείο μας ετοιμάζει καλά. Θυμάται ότι στο πανεπιστήμιο δεν μπορούσε κάποιος να προγραμματίσει γιατί ανά πάσα στιγμή όλα θα μπορούσαν να τιναχτούν στο αέρα. ''Ακόμη και ένα πείραμα που κόστιζε 7.000 € σε κάποιο εργαστήριο (χρήματα που με δυσκολία εξασφαλίστηκαν) θα μπορούσε να αχρηστευθεί από μία τυχαία κατάληψη''. Την ρωτήσαμε εάν της πέρασε από το μυαλό να βοηθήσει με κάποιο τρόπο μέσω συνεργασιών η άλλων πρωτοβουλιών ο ΤΕΙ και το πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας. Δηλώνει έτοιμη και πρόθυμη να ανταποκριθεί σε προσκλήσεις που θα της απευθύνουν τα δύο ιδρύματα της περιοχής. ''Θέλω να βοηθήσω προσπαθώ να το κάνω στρέφοντας το ενδιαφέρον ντόπιων επενδυτών στην Ελλάδα. Να ξέρετε και το γνωρίζω αυτό ότι υπάρχουν πολύ ωραίες ιδέες από νέους ανθρώπους στην Ελλάδα και θα μπορούσαν να βρούν χρηματοδότηση από ξένους. Αλλά φαίνεται ότι ο κόσμος δεν στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες. Τον επενδυτή δεν τον ενδιαφέρει που αλλά η ιδέα που χρηματοδοτήσει''. Δήλωσε ευχαριστημένη από την δουλειά της και παρότρυνε τους συνομήλικους της αλλά και τα νεότερα παιδιά να ρισκάρουν. «Η ζωή θέλει τόλμη και εάν δεν προκαλέσεις την τύχη σου δεν ξέρεις τι μπορεί να καταφέρεις. Εγώ ρίσκαρα χωρίς να ξέρω το επόμενο βήμα, έχασα αρκετά αλλά κατάφερα πολύ περισσότερα».
 

Τι λένε για την Ελλάδα τι σας ρωτάνε;

Η Φωτεινή Αγραφιώτη σημειώνει ότι υπάρχουν δυο κατηγορίες ανθρώπων που ασχολούνται με την Ελλάδα. ''Αυτοί που έχουν περάσει ως τουρίστες η περιηγητές από την Ελλάδα η έχουν φιλοξενηθεί σε κάποιο Ελληνικό σπίτι και συνεχίζουν να διατηρούν σχέσεις με έλληνες η κάποιοι που δεν ήρθαν ποτέ στην Ελλάδα αλλά κρατούν φιλίες με Έλληνες, προσπαθούν να κατανοήσουν το πρόβλημα κρατούν θετική στάση απέναντι στην Ελλάδα και συμπαραστέκονται στο πρόβλημα της χώρας. Οι δε άλλοι επηρεάζονται από τα ΜΜΕ που πρέπει να σας πω κρατούν πολύ εχθρική στάση προς την Ελλάδα. Πριν από λίγες ημέρες η κορυφαία Καναδική εφημερίδα δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα σκίτσο όπου έδειχνε έναν Έλληνα ξαπλωμένο στην αιώρα δίπλα στην θάλασσα με το πούρο στο στόμα και πιό δίπλα ένας Γερμανός ιδρωμένος να μεταφέρει πέτρες και τούβλα. Ο υπότιτλος έλεγε ότι ο Γερμανός κτίζει την ελληνική Οικονομία και ο Έλληνας το απολαμβάνει. Τέτοιες ενέργειες από τα ΜΜΕ δημιουργούν δύσκολες καταστάσεις για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό''.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2012 20:20