Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 20 Μαϊος 2010 11:18

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ κ. ΓΡΥΣΠΟΛΑΚΗΣ - ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ VETO91fm

altΌποιος καλοπροαίρετος πολίτης διάβασε το σχέδιο πρότασης για τον χωροταξικό επανασχεδιασμό των πανεπιστημίων της χώρας του πρύτανη πολυτεχνείου Κρήτης καθηγητή Ιωακειμ Γρυσπολάκη θα συμφωνήσει ότι πρόκειται για ένα σχέδιο πρότασης που καταρχήν λέει τα πράγματα με το όνομά τους και αγγίζει την ουσία των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η αλόγιστη συμπεριφορά της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας που συμμαχεί με την ελαφρότητα των τοπικών κοινωνιών και όλοι μαζί εν χορό δημιουργούν πανεπιστημιακά τμήματα και ΤΕΙ σε κάθε γωνιά της χώρας. Πρόκειται για φαινόμενο απόλυτα καταδικαστέο που το στηλιτεύει ακόμη και το τοπικό πολιτικό προσωπικό της περιοχής αλλά μονό όταν καλείται να σχολιάσει τέτοια φαινόμενα που ελλοχεύουν εκτός της πολιτικής εκλογικής περιφερείας του.

Ο καθηγητής Γρυσπολάκης αποτυπώνει γραπτώς αυτό που συζητούμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια ως φαινόμενο απαξίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το σχέδιο Γρυσπολάκη δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πρέπει την επαύριο να γίνει νόμος του κράτους αλλά είναι μια καλή αφορμή να πάψουμε όλοι μας να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Είναι μια καλή στιγμή να ξεκινήσει ένας διάλογος και που πρέπει να τον κάνουν καταρχήν οι πανεπιστημιακές αρχές σε συνεννόηση με το υπουργείο παιδείας για την αναμόρφωση του χωροταξικού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και βέβαια οι τοπικές κοινωνίες δια των πολιτικών τους εκφραστών μπορούν να συμμετέχουν επικουρικά. Η πρόταση του πρύτανη πολυτεχνείου Κρήτης κάνει λόγο για συγχώνευση κα κατάργηση πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων σε όλη τη χώρα μεταξύ αυτών αναφέρεται και στο πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας όπου σημειώνει ότι οι παιδαγωγικές σχολές της Φλώρινας θα πρέπει να ενσωματωθούν στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ενώ για τα δυο τμήματα Μηχανικών που λειτουργούν στην Κοζάνη να υπάρξει συνεννόηση με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το μέλλον τους . Ακόμη κάνει λόγο για κατάργηση του τμήματος Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά. Ο πρύτανης ανέφερε στο veto91fm παραδείγματα από άλλες χώρες της Ευρώπης με ανάλογο ή περισσότερο πληθυσμό από την χώρα μας, όπως την Ολλανδία με 17 εκ. πληθυσμό που έχει μόνο 17 πανεπιστήμια και ΤΕΙ, την Δανία με ίδιο πληθυσμό, με τη χώρας μας, με τρία μόνο πανεπιστήμια και την περίπτωση της Γαλλίας όπου στο Παρίσι τα δώδεκα πανεπιστήμια ενώθηκαν σε ένα με δώδεκα τμήματα. 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ ΓΡΥΣΠΟΛΑΚΗ ΣΤΟ VETO 91fm
{mp3}100520_grispolakis{/mp3}

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Δ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 
Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καθηγητής Ιωάννης Μανωλόπουλος παραδέχθηκε την διασπορά των τμημάτων ως υπαρκτό πρόβλημα αλλά φρόντισε να διευκρινίσει ότι διαφωνεί ριζικά με την πρόταση Γρυσπολάκη και ότι θεωρεί άκαιρη την χρονική στιγμή που παρουσιάζεται. Τόνισε ότι τον Ιούνιο -σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού κ. Πανάρετου στην τελευταία σύνοδο των πρυτάνεων στην Κω- το υπουργείο θα δώσει κείμενο στους πρυτάνεις που θα θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές για την χωροταξική αναβάθμιση των ιδρυμάτων ώστε να ξεκινήσει η διαβούλευση και ο διάλογος εντός των πανεπιστημίων. Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις προτάσεις Γρυσπολάκη και με απαξιωτικό ύφος τον προέτρεψε να ασχολείται με το πολυτεχνείο του.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ VETO 91fm
{mp3}100520_manolopoulos{/mp3}
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Μαϊος 2010 11:26