Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012 03:44

Στημένη στον τοίχο η χώρα μας - Δεν έπεισαν το eurogroup οι πολιτικοί αργηγοί - Ζητάνε έγκριση από το κοινοβούλιο, δεσμεύσεις από τους αρχηγούς, εξεύρεση 325 εκ. ευρώ - Δραματικοί τόνοι από Βενιζέλο (video)

Στημένη στον τοίχο η χώρα μας - Δεν έπεισαν το eurogroup οι πολιτικοί αργηγοί - Ζητάνε έγκριση από το κοινοβούλιο, δεσμεύσεις από τους αρχηγούς, εξεύρεση 325 εκ. ευρώ - Δραματικοί τόνοι από Βενιζέλο (video)Τρεις όρους προκειμένου το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για το νέο πακέτο δανειακής στήριξης της Ελλάδας έθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη χώρα μας.

 

Όπως ανέφερε κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, «παρ' όλη τη σημαντική πρόοδο η οποία επιτεύχθηκε τις τελευταίες ημέρες, δεν είχαμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο τραπέζι για να λάβουμε αποφάσεις».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειστών, το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση επί των γνωστών επώδυνων μέτρων στην αναμενόμενη συνεδρίαση της Κυριακής, ενώ χρειάζονται και «ισχυρές πολιτικές διαβεβαιώσεις» από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου για την εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος και μετά τις εκλογές. Παράλληλα η κυβέρνηση πρέπει μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα συνεδρίασει εκ νέου το Eurogroup για να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα, να προσδιορίσει από πού θα εξασφαλίσει το ποσό των 325 εκατ. ευρώ για τις περικοπές που απαιτούνται.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις οικοονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν τόνισε πως «το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και της Βουλής». Πάντως εξέφρασε την πεποίθηση πως το κοινοβούλιο θα εγκρίνει τα μέτρα.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) σημείωσε πως ολοκληρώνεται «και πιστεύω ότι θα εγκριθεί ως μέρος του συνολικού πακέτου την επόμενη εβδομάδα».

Δείχνοντας τις επιφυλάξεις που υπάρχουν εντός της ΕΕ σχετικά με την αξιοπιστία της Ελλάδας, και οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν πως στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος δεν θα γίνεται καμία χορήγηση δόσης αν δεν υπάρξει εφαρμογή των δεσμεύσεων, «πραγματική εφαρμογή».

Ο κ. Ρεν είπε ακόμη ότι η ευρωζώνη «μελετά την πιθανότητα» να δημιουργηθεί ένας δεσμευμένος λογαριασμός για τη χρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας. Ερωτηθείς σχετικά με τη γαλλογερμανική πρόταση αυτή ο Ρεν είπε ότι «μελετάται από την Επιτροπή», η οποία τη θεωρεί «μια ορατή πιθανότητα», όπως και η ευρωζώνη.

Δραματικοί τόνοι από τον Ευάγγελο Βενιζέλο

{youtubejw}-5r1jFtfQmQ{/youtubejw}

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος χρησιμοποίησε για άλλη μία φορά δραματικούς τόνους, θετοντας το ερώτημα: «Θέλουμε ή όχι να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη;» «Εχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε θυσίες και σε ακόμη μεγαλύτερες θυσίες» πρόσθεσε τονίζοντας πως δεν είναι καιρός για παιχνίδι δημαγωγίας, «πρέπει όλοι τώρα να κάνουμε την επιλογή μας».

Π. Καψής: Είμαστε στη μέση της διαδρομής

«Όπως φάνηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, βρισκόμαστε ακόμη στη μέση της διαδρομής. Έχουμε πετύχει πολλά, θα πρέπει όμως να γίνουν πολύ περισσότερα» δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της συνέντευξης Τύπου Γιουνκερ και Ρεν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, εν μέσω επιφυλάξεων από τους Ευρωπαίους προς την Ελλάδα.

Ολόκληρη η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα και απαιτούν υπευθυνότητα και μόνο υπευθυνότητα από όλους. Οτιδήποτε άλλο δεν βοηθά.

Ύστερα από σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα που διεξήγαγαν ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, με τη στήριξη των κομμάτων, πετύχαμε μια συμφωνία που θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Όπως φάνηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, βρισκόμαστε ακόμη στη μέση της διαδρομής. Έχουμε πετύχει πολλά, θα πρέπει όμως να γίνουν πολύ περισσότερα.

Το κύριο μέλημά μας σήμερα είναι να διασφαλίσουμε την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. Πρώτο βήμα θα είναι η ψήφισή της από τη Βουλή, που θα υποδηλώνει και τη δέσμευση των κομμάτων στους στόχους και τις πολιτικές του νέου οικονομικού προγράμματος. Είναι ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Χρειαζόμαστε πράξεις και όχι λόγια».

πηγή: naftemporiki.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012 22:15