Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 27 Μαϊος 2010 13:57

ΥΨΗΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΩΝ – ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

altΜε πολλές προσδοκίες και ελπιδοφόρα μηνύματα πραγματοποιείται αυτήν την εποχή η συγκομιδή και απόσταξη των ρόδων στο Νομό Κοζάνης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου Ν. Κοζάνης Νίκο Ξανθόπουλο η χρονιά φέτος είναι πολύ πρώιμη καθώς η ανθοφορία των ροδώνων ξεκίνησε 10 μέρες νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά (αρχές Μαΐου στις πεδινές φυτείες). Ο κ. Ξανθόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του VETO 91fm, ανέφερε πως στο Βόϊο αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται περισσότερα από 50 στρέμματα και μαζί με τους υπόλοιπους παραγωγούς (συνολικά όλοι οι παραγωγοί και από τις περιοχές Βελβεντού, Σερβίων και Ελίμειας, ανέρχονται στους 15) φτάνουν τα 100 περίπου στρέμματα σε όλο το Νομό.  

Όπως τόνισε τα μηνύματα από την συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι ελπιδοφόρα και ο συνεταιρισμός είναι έτοιμος να «τρέξει» τα διαθέσιμα προγράμματα και φέτος να δρομολογήσειalt την κατασκευή δικού του κτηρίου στο οποίο θα πραγματοποιούνται οι αποστάξεις. Οι ποιοτικές μετρήσεις δείχνουν, όπως σημείωσε, ότι πρόκειται για το καλύτερο ροδέλαιο στον κόσμο. Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην πολύτιμη συμβολή του βουλευτή Γιώργου Κασαπίδη, εδώ και 5 χρόνια, για την ανάπτυξη και διάδοση της συγκεκριμένης καλλιέργειας. Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Κασαπίδης «έβαλε λεφτά από την τσέπη του προκειμένου ο συνεταιρισμός να προμηθευτεί το καζάνι της απόσταξης και παραχώρησε το μερίδιό του προς χρήση».      

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ VETO 91fm
{mp3}100527_ksanthopoulos{/mp3}

Σύμφωνα με τον Συνεταιρισμό Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου Ν. Κοζάνης φέτος η παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τους 4tn τριαντάφυλλα και να παραχθεί περισσότερο από 1lt ροδέλαιο. Το ροδέλαιο που παράγεται εδώ και τρία χρόνια στο Ν. Κοζάνης σύμφωνα με τις αναλύσεις της φαρμακευτικής σχολής Αθηνών, στο εργαστήριο φαρμακογνωσίας του καθηγητή κ. Σκαλτσούνη, θεωρείται ως το ποιοτικότερο παγκοσμίως. Πέρυσι από 3,5 tn τριαντάφυλλα που αποστάχθηκαν ο συνεταιρισμός έβγαλε περίπου 0,5 lt ροδέλαιο που ήδη διατίθεται στην αγορά. Φέτος εκτός από ροδέλαιο ο συνεταιρισμός προγραμματίζει την παραγωγή και άλλων προϊόντων που θα παρουσιάσει στους επόμενους μήνες. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι φυτείες στο Βόιο είναι υπό την παρακολούθηση του γεωπόνου του Συνεταιρισμού ενώ μεγάλο ενδιαφέρον εκφράζεται από πολλά μέρη του Νομού και της χώρας για την επέκταση της καλλιέργειας αυτής.

 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Μαϊος 2010 14:31