Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 02 Μαϊος 2013 22:25

Παγκόσμια ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου: ''Η δημοσιογραφία είναι δημόσιο αγαθό''

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου (3 Μαΐου), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων σημειώνει:

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων υπογραμμίζει την ανάγκη να προωθηθεί η έννοια της δημοσιογραφίας...

ως δημόσιου αγαθού ειδικά σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, της αναμόρφωσης στο τοπίο των ΜΜΕ και της απροσχημάτιστης εμπορευματοποίησης της ενημέρωσης.

«Με μεγάλη ανησυχία διαπιστώνουμε ότι χιλιάδες δημοσιογράφοι έχασαν τους τελευταίους μήνες τη δουλειά τους σε πολλές χώρες της Ευρώπης, κάποιοι πέφτοντας θύματα περικοπών και κάποιοι μετακινούμενοι σε επισφαλείς θέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Άρνε Κένιγκ. «Η επισφαλής εργασία και η έλλειψη επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό επηρεάζουν συντριπτικά την ποιότητα της ενημέρωσης και την ελευθερία του Τύπου».

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία είναι εξαιρετικά θορυβημένη από την ολοένα μεγαλύτερη ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι (ιδιαίτερα οι νεότεροι σε ηλικία και οι γυναίκες). Η ανασφάλεια αυτή απειλεί τον επαγγελματισμό τους, την οικονομική ανεξαρτησία τους και τη δυνατότητά τους να σέβονται τις προδιαγραφές για την ελευθερία του Τύπου και την πολυφωνία.

Ακόμα και σε πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες η Ελευθερία του Τύπου δεν είναι δεδομένη. Το οικονομικό περιβάλλον είναι σκληρό, δεν μπορεί ωστόσο να αποτελεί δικαιολογία για να αγνοεί κανείς τη συμβολή της δημοσιογραφίας στη δημοκρατία. Υπό το πρόσχημα της ευελιξίας και του ανταγωνισμού, στη δημόσια ραδιοτηλεόραση επιβάλλονται περικοπές, οι αποδοχές των συντακτών μειώνονται και εγκαταλείπεται η συλλογική διαπραγμάτευση.

«Δε γίνεται να έχεις ελεύθερα Μέσα και ποιοτική ενημέρωση αν αγνοείς τους επαγγελματίες που οφείλουν να ερευνούν και να ενημερώνουν κατόπιν το κοινό», τόνισε ο Άρνε Κένιγκ.

Στη Γενική Συνέλευση της ΕΟΔ (13-15 Μαΐου, Βερβιέρ), με τίτλο των εργασιών «Οι Ενώσεις Συντακτών στον καιρό της κρίσης: αγώνας για τη δημοσιογραφία ως δημόσιο αγαθό», εκπρόσωποι 26 ευρωπαϊκών χωρών θα συζητήσουν τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην προσπάθεια να επιτελέσουν τον ελεγκτικό τους ρόλο.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Μαϊος 2013 22:31