Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011 19:18

Όταν οι «εχθροί του διαδικτύου» πληθαίνουν

101018_diadiktioΖούμε τη νέα ψηφιακή εποχή και το διαδίκτυο αποτελεί αδιαμφισβήτητα το βασικό όπλο της. Αρκεί μία απλή αναζήτηση στον κυβερνοχώρο και ο χρήστης έχει πρόσβαση σε ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών. «Το διαδίκτυο γίνεται η πλατεία της πόλης για το παγκόσμιο χωριό του αύριο», έχει δηλώσει ο Bill Gates.

Όμως τι συμβαίνει όταν οι συγκεντρωμένοι σε αυτή την πλατεία ...

αρχίζουν να ενοχλούν με τις φωνές τους; Είναι γεγονός ότι «οι εχθροί του διαδικτύου» το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν.

 

Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα της δύναμης τους διαδικτύου είναι οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο. Σε Τυνησία και Αίγυπτο, οι νέοι, σε πείσμα της άκρως ελεγχόμενης κοινωνίας από το καθεστώς, οργανώθηκαν, ένωσαν τις φωνές τους και δημιούργησαν ένα κύμα ανυπακοής και αντίστασης που γκρέμισε την κοινωνία που τους είχε επιβληθεί με τη στήριξη και των συμβατικών μέσων ενημέρωσης.

Η εξέλιξη αυτή ανησύχησε πολλούς που έσπευσαν να σηκώσουν «τείχη» για να διασφαλίσουν τα κεκτημένα τους. Πως όμως μπορείς να ελέγξεις το διαδίκτυο; Όσο και αν φαίνεται αδύνατο, λόγω του όγκου τους, να φιμώσεις τις ιντερνετικές φωνές, τεχνικά η διαδικασία είναι αρκετά απλή, καθώς αρκεί η δημιουργία ενός φίλτρου, το οποίο θα απαγορεύει την πρόσβαση σε πληροφορίες που συνδέονται με συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά.

Ο «διαδικτυακός πόλεμος» ξεκίνησε με αφορμή την προστασία προσωπικών δεδομένων, αλλά και τις παραβιάσεις του κοινού ποινικού κώδικα. Ωστόσο, αυτό ήταν μόλις η αρχή... Η «πειρατεία» ενόχλησε τη μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία, καθώς απέκτησε εκατομμύρια υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο. Στη Σουηδία μέχρι και κόμμα δημιουργήθηκε. Πρόκειται για το γνωστό «Κόμμα των Πειρατών», το οποίο μάλιστα κέρδισε και μία έδρα στο ευρωκοινοβούλιο, με βασική αρχή την ελεύθερη διακίνηση αρχείων στο διαδίκτυο, χωρίς το «αγκάθι» των πνευματικών δικαιωμάτων. Το «Pirate Bay» μία από τις γνωστότερες ιστοσελίδες στον κόσμο των torrents βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και καταδικάστηκε.

Το διαδίκτυο όμως ενοχλεί πλέον και τις πολιτικές ηγεσίες. Οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» έδωσαν στη δημοσιότητα ένα κατάλογο με τους «εχθρούς του διαδικτύου». Πρόκειται για τις χώρες που παραβίασαν το 2010 την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο. Σαουδική Αραβία, Βιρμανία, Κίνα, Βόρειος Κορέα, Κούβα, Αίγυπτος, Ουζμπεκιστάν, Συρία, Τυνησία, Τουρκμενιστάν, Βιετνάμ βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του σχετικού καταλόγου.

Οι συγκεκριμένες χώρες αποτελούν τους «ευδιάκριτους εχθρούς» του διαδικτύου, ωστόσο και η Δύση αρχίζει να προλειαίνει το έδαφος για περισσότερο έλεγχο στο διαδίκτυο. Η λογοκρισία από τις χώρες «εχθρούς του διαδικτύου» είναι κανόνας και οι συλλήψεις ανθρώπων που διαμαρτύρονται μέσα από τα προσωπικά τους ιστολογία αποτελούν σύνηθες φαινόμενο. «Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι είναι αυτήν την στιγμή φυλακισμένοι γιατί εξέφρασαν απόψεις που ενόχλησαν την κυβέρνησή τους στο internet», τονίζουν οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», με τους περισσότερους (77) να βρίσκονται στην Κίνα.

Η Κίνα το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει επανειλημμένα αντιδράσεις για τις αποφάσεις της σχετικά με τον έλεγχο στο διαδίκτυο. Εν αρχή ήταν η ανοιχτή ρήξη με τη Google, από την οποία ζήτησε περισσότερο φιλτράρισμα στην αναζήτηση. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η αποχώρηση της Google από τη χώρα. Ωστόσο, η Κίνα αποτελεί πολύ σημαντική αγορά και ο Eric Schmidt, ο νέος εκτελεστικός πρόεδρος της Google εξέφρασε πριν από λίγο καιρό την επιθυμία του για εξομάλυνση των σχέσεων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Κίνας επιχειρεί δια νόμου να ελέγξει τις πληροφορίες στο internet. Τα νέα μέτρα που προωθούνται απαγορεύουν σε «οργανισμούς και ιδιώτες τη μετάδοση, τη συζήτηση και την αναπαραγωγή κρατικών μυστικών πληροφοριών στο Ιnternet». Ωστόσο, ο όρος «κρατικό μυστικό» στην Κίνα έχει πολλές ερμηνείες και περιλαμβάνει τεράστιο όγκο πληροφοριών. Παράλληλα, ζητείται από τα site να έχουν δικούς τους λογοκριτές, ενώ για τα ειδησεογραφικά site η νομοθεσία απαγορεύει την παραγωγή δικών τους ειδήσεων.

Ενδεικτικό της λογοκρισίας που επιβάλλεται στην Κίνα είναι το παράδειγμα του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn. Η πρόσβαση στον εν λόγω ιστότοπο μπλοκαρίστηκε, καθώς συμμετείχε σε εκστρατεία, εμπνευσμένης από την «Επανάσταση του Γιασεμιού» στην Τυνησία, καλώντας τους Κινέζους να συμμετέχουν σε επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Ακόμη, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας των Πληροφοριών της Κίνας ανακοίνωσε πως οποιοσδήποτε θέλει να κατασκευάσει μια ιστοσελίδα (website) θα πρέπει να συναντηθεί πρώτα με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να εξακριβώσει την ταυτότητά του. Σημειώνεται πως ο Κινέζος πρωθυπουργός πρόσφατα αποκάλεσε το διαδίκτυο ως το επόμενο πεδίο της μάχης και ζήτησε νέους τρόπους για την «καθοδήγηση της κοινής γνώμης online».

Στην Τουρκία, πριν από λίγες ημέρες, ξέσπασαν έντονες αντιδράσεις ύστερα από απόφαση δικαστηρίου για κλείσιμο του Blogspot της Google λόγω παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Την υπόθεση είχε κινήσει το δορυφορικό κανάλι Digiturk, το οποίο κατέθεσε μήνυση όταν διαπίστωσε ότι αρκετοί από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες που μετέδιδε αποκλειστικά, μεταδίδονταν παράλληλα και από διάφορα blogs.

Σημειώνεται ότι περίπου 600 χιλιάδες Τούρκοι διατηρούν blogs μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας της Google, ενώ περίπου 18 εκατομμύρια χρήστες τα επισκέπτονταν μηνιαία. Η απόφαση προκάλεσε την οργή των χρηστών, ενώ αμέσως δημιουργήθηκε group στο Facebook με τον τίτλο «Do not touch my blog», το οποίο συγκέντρωσε μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες περίπου 9.000 μέλη. Παρόμοιες εκστρατείες διαμαρτυρίας οργανώθηκαν και από άλλους ιστότοπους και διαδόθηκαν μέσω του Twitter.

Ωστόσο, και στη Δύση, το τελευταίο διάστημα, φαίνεται να προωθείται ο έλεγχος στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις του wikileaks που απέδειξε πόσο αδύναμο μπορεί να είναι ένα σύστημα μυστικών υπηρεσιών απέναντι στον ελεύθερο κυβερνοχώρο. Στις ΗΠΑ πριν από κάποιους μήνες εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Δικαστική Επιτροπή της γερουσίας, ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο παρέχει το δικαίωμα στο Γενικό Εισαγγελέα να κλείσει με δικαστική απόφαση ιστοσελίδες, στις οποίες θεωρείται ότι η κεντρική τους δραστηριότητα παραβιάζει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ακαδημαϊκοί, δικηγόροι, τεχνολόγοι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ομάδες συμφερόντων τάσσονται κατά του νομοσχεδίου. Οι επικριτές αμφισβητούν το σκοπό του νέου νόμου, που φέρεται να είναι η καταπολέμηση της πειρατείας, και τονίζουν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κλείνει ιστοσελίδες βασιζόμενη μόνο σε αυθαίρετα στοιχεία και χωρίς να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία της ενοχής.

Ενδεικτικές των προθέσεων είναι και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. «Δεν επιδιώκουμε να αναχαιτίσουμε την ελευθερία του ίντερνετ. Στόχος μας είναι να εξετάσουμε πώς μπορούμε να ελέγξουμε αυτόν τον εικονικό κόσμο, χωρίς να αρνούμαστε ότι το ίντερνετ είναι μια ευκαιρία», είχε δηλώσει ο Σαρκοζί τον Ιανουάριο. Σε άλλες δηλώσεις του από το Βατικανό, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριζε ότι το να τεθούν κανονισμοί ως προς τη χρήση του διαδικτύου είναι μια «ηθική προσταγή», προκειμένου να «διορθωθούν οι υπερβολές και οι καταχρήσεις που γεννιούνται από την έλλειψη κανόνων».

Στην Ελλάδα, στο επίκεντρο της διαμάχης, βρίσκεται η ανωνυμία στο διαδίκτυο. Ο τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, με σχετική γνωμοδότησή είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Στη γνωμοδότησή ανέφερε πως το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει την επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, συνεπώς δίνεται το δικαίωμα ανοίγματος των «ηλεκτρονικών στοιχείων» χωρίς να είναι αναγκαία η σχετική άδεια από τις αρμόδιες αρχές. Η εν λόγω τοποθέτηση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και η νομιμότητά της αμφισβητήθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Το tvxs.gr είχε ανοίξει το θέμα, μιλώντας με bloggers, οι οποίοι κατέθεσαν την άποψή τους για την ανωνυμία στο διαδίκτυο.

Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες, το tvxs.gr θα δημοσιεύσει συνεντεύξεις με bloggers από την Αίγυπτο, που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην λαϊκή εξέγερση του περασμένου μήνα που οδήγησε στην πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, ύστερα από 30 χρόνια.

πηγή-tvxs.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011 09:47