Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 09:13

Τι ειπώθηκε στην διαδικτυακή εκδήλωση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την ελευθερία του Τύπου - Οι παρεμβάσεις της Ιωάννας Κωσταρέλλα και Πάσχου Μανδραβέλη

Διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποίησε χθες (Τρίτη – 30 Μαρτίου 2021) η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με την συμμετοχή των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Αρβανίτη και Στέλιου Κούλογλου.

Στην εκδήλωση προσκεκλημένοι ήταν οι έμπειροι δημοσιογράφοι, Γιάννα Παπαδάκου, Δημήτρης Κανελλόπουλος, και Πάσχος Μανδραβέλης, ο διευθυντής ερευνών του Palmos Analysis, Πασχάλης Τεμεκενίδης, ο σκιτσογράφος, Γιάννης Δερμεντζόγλου και η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Ιωάννα Κωσταρέλλα.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στις ανεπιτυχείς απόπειρες παλαιότερων κυβερνήσεων να βάλουν σε κάποια τάξη το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, στα πλαίσια του Συντάγματος, απόπειρες που εμποδίστηκαν  από την μεγάλη μερίδα των ιδιοκτητών των ΜΜΕ. Αναφέρθηκε στην υπερσυγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια λίγων ισχυρών ιδιοκτητών και τις σχέσεις διαπλοκής που δημιουργούνται, κατάσταση που μοιάζει όλο και περισσότερο με αυτά που συμβαίνουν σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία όπου παραβιάζεται ωμά το Κράτος – Δικαίου. «Όσα χρόνια έκανα αυτή τη δουλειά και όσα χρόνια θα ζω ακόμη, ένα πράγμα θα υπερασπίζομαι, την ελευθερία του δημοσιογράφου να βλέπει τα πράγματα με την οπτική που έχει επιλέξει πολιτικά και αυτό πρέπει να το διαφυλαχτεί», τόνισε στηλιτεύοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ενημέρωση, ειδικά από την περίοδο των Μνημονίων και επεσήμανε την οπτική χειραγώγησης της πολιτικής αντίληψης μέσα από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου σχολίασε πως η διάσταση του περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου είναι διεθνής. Όπως τόνισε υπάρχουν δύο δολοφονίες δημοσιογράφων στην Ευρώπη ενώ παρατηρούνται και περιπτώσεις περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης σε μεγάλα ειδησεογραφικά «φρούρια» όπως είναι το BBC. Ακόμη ο κ. Κούλογλου ανέφερε τα ακραία φαινόμενα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Ελλάδα όπου πλέον έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η ελευθερία της έκφρασής των ΜΜΕ.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο διευθυντής του Palmos Analysis, Πασχάλης Τεμεκενίδης, ο οποίος παρουσίασε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνάς του σε σχέση με το πως αντιμετωπίζουν οι πολίτες τα ΜΜΕ και την ενημέρωση. Ο κ. Τεμεκενίδης ανέφερε μεταξύ των βασικών στοιχείων της έρευνας το γεγονός ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (23% των συμμετεχόντων) θεωρεί ότι κανένα ΜΜΕ δεν είναι αξιόπιστο ενώ το 17% θεωρεί τα social media ως πιο αξιόπιστο μέσο. Στη συνέχεια ο κ. Τεμεκενίδης ανέλυσε το παραπάνω αποτέλεσμα βάσει της ηλικίας. Συγκεκριμένα ανέφερε πως στις ηλικίες 17 – 34 ετών το 60% επιλέγει την online ενημέρωση σε αντίθεση με την τηλεόραση ενώ στις ηλικίες άνω των 55 ετών μόνο το 25% επιλέγει να ενημερωθεί μέσω διαδικτύου καθώς η πλειοψηφία (35% επιλέγει την τηλεόραση). Παράλληλα όπως είπε ο κ. Τεμεκενίδης οι εφημερίδες κρατάνε σταθερά ένα αρκετά καλό ποσοστό σε όλες τις ηλικίες (9-14%). Ο κ. Τεμεκενίδης στην έρευνά του πρόσθεσε και τον παράγοντα της μόρφωσης. Όπως έδειξε το γράφημα οι άνθρωποι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου επιλέγουν την τηλεόραση ως μέσο ενημέρωσής τους (56%) ενώ το διαδίκτυο επιλέγει μόνο το 3%. Αντίθετα οι απόφοιτοι Πανεπιστημίου ενημερώνονται κυρίως από τις ιστοσελίδες σε ποσοστό 29% ενώ οι εφημερίδες κρατάνε σταθερά ένα πολύ καλό ποσοστό στους αποφοίτους Μεταπτυχιακού/Διδακτορικού της τάξης 17%. Τέλος, ο κ. Τεμεκενίδης στην παρουσίασή του ανέφερε και το στοιχείο πως το 65% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι τα ΜΜΕ τίθενται μεροληπτικά υπέρ της κυβέρνησης και κατά της αντιπολίτευσης ενώ ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της τάξης του 48% των ψηφοφόρων της ΝΔ παραδέχονται την μεροληπτική στάση των ΜΜΕ υπέρ της κυβέρνησης.

Η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου μοιράστηκε την δική της εμπειρία στην ερευνητική δημοσιογραφία μέσα από τα σκάνδαλα που διερευνούσε και τόνισε την συστηματική επίθεση που δέχονται οι δημοσιογράφοι που επιχειρούν να αποκαλύψουν υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής, καθώς και το μήνυμα που λαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι που βλέπουν συναδέλφους τους να «τιμωρούνται» πως αν δεν λειτουργήσουν συγκαταβατικά, υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τις δουλειές, την αξιοπιστία, την φήμη τους, να υποστούν συνεχείς αγωγές και μηνύσεις με στόχο την τελική εξόντωσή τους. Επιπλέον, η κα Παπαδάκου υπογράμμισε την σημασία του συνασπισμού των υγιών πολιτικών δυνάμεων και των δημοσιογραφικών ενώσεων καθώς όπως είπε το πρόβλημα της ελευθερίας του Τύπου έχει απόλυτη σύνδεση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ.

Ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης, επεσήμανε το θέμα αυξανόμενης αναξιοπιστίας των πολιτών στα ΜΜΕ σχολιάζοντας παράλληλα ότι «ο κόσμος γίνεται πιο περίπλοκος και τα ΜΜΕ σαφέστατα δεν μπορούν να περιβάλλουν όλες τις αποχρώσεις του κόσμου» ενώ τόνισε ότι το φαινόμενο του περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου είναι διαχρονικό αλλά πλέον εμφανίζεται περισσότερο και εξήγησε τα δομικά προβλήματα ελευθερολογίας, επαγγελματισμού, διαπλοκής, τα οποία πρέπει να καταπολεμηθούν συνολικά.

O δημοσιογράφος Δημήτρης Κανελλόπουλος σχολίασε το σκηνικό των ΜΜΕ στην Ελλάδα κρίνοντας πως ο έλεγχος της κυβέρνησης προς τις εφημερίδες είναι περιορισμένος καθώς οι εφημερίδες διατηρούν την ανεξαρτησία τους και την ελευθεροτυπία τους ανάλογα με τον πολιτικό προσανατολισμό της κάθε εφημερίδας και τις διαχώρισε από τα τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά μέσα τα οποία είναι κατά βάση φιλοκυβερνητικά. Εντυπωσιακό, σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, είναι το γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά μέσα δείχνουν ιδιαίτερη προστασία και ανοχή ως προς την κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλες χώρες.

Ο σκιτσογράφος Γιάννης Δερμεντζόγλου εκτίμησε πως η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου είναι πολύ κακή και στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκεται το ζήτημα της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ. Όπως ανέφερε ο κ. Δερμεντζόγλου «οι εφημερίδες και τα κανάλια πέρασαν από την απαρχή τους στα χέρια μια επιχειρηματικής ελίτ για να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα και να αποκτήσουν πολιτική δύναμη. Σε αυτό το μιντιακό περιβάλλον όπου η διαπλοκή είναι υπαρκτό φαινόμενο, δεν μπορεί να ευδοκιμήσει η ερευνητική δημοσιογραφία, αλλά αντίθετα ευδοκιμούν άλλου είδους δημοσιογράφοι, οι λεγόμενοι ‘μεγαλοδημοσιογράφοι’ οι οποίοι εκφράζουν άμεσα τα επιχειρηματικά συμφέροντα του αφεντικού τους».

Τέλος, η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ιωάννα Κωσταρέλλα σχολίασε πως «το διαχρονικό πρόβλημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι η χαμηλή αξιοπιστία στα ΜΜΕ και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα της Palmos Analysis αλλά και του Digital News Report του Reuters αναδεικνύουν πως η Ελλάδα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα, σε αντίθεση με χώρες όπως η Φινλανδία, όπου τα ΜΜΕ απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών» ενώ διαχώρισε τρία είδη λογοκρισίας, την κρατική λογοκρισία (όπως επιβάλλεται στην Κίνα), την αντιδεοντολογική και ανήθικη λογοκρισία των ΜΜΕ που επιβάλλει στους δημοσιογράφους η πλειοψηφία των ΜΜΕ που εξαρτώνται από το δημόσιο χρήμα (όπως συμβαίνει στην Ελλάδα) και την λογοκρισία των μεγάλων τεχνολογικών πλατφορμών.

πηγη:left.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 09:23