Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 24 Μαϊος 2022 17:34

Συνάντηση Οικονόμου με Γιούροβα στις Βρυξέλλες με φόντο την ελευθερία Τύπου στην Ελλάδα

Συνάντηση στις Βρυξέλλες με την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα θα πραγματοποιήσει σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με πηγές της Κομισιόν να επισημαίνουν ότι το ζήτημα της

ελευθερίας του Τύπου θα είναι στο τραπέζι.

Η EURACTIV Ελλάδος δεν κατάφερε να εξακριβώσει ποιος πήρε την πρωτοβουλία για αυτή την συνάντηση.

Πηγές της Κομισιόν είπαν στη EURACTIV Ελλάδος ότι το αίτημα για την συνάντηση έγινε από τον ίδιο τον κ Οικονόμου. Μια άλλη πηγή, όμως, τόνισε ότι η πρωτοβουλία ήταν της Αντιπροέδρου της Κομισιόν, κάτι που είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή της στη EURACTIV ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021.

Οι πηγές της Κομισιόν υπογράμμισαν ότι μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί και το θέμα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα.

Η κα Γιούροβα ήταν η πρώτη Ευρωπαία Επίτροπος που σε συνέντευξή της στη EURACTIV Τσεχίας τον Δεκέμβριο του 2021 είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος των «προβληματικών» χωρών αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου.

«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με αυξημένο κίνδυνο. Εκεί σκοτώθηκε πρόσφατα ένας ερευνητής δημοσιογράφος».

Είχε υπογραμμίσει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία να συζητήσει διμερώς το θέμα της ελεύθερης δημοσιογραφίας με όλες τις χώρες όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Τα μόνα κράτη όπου οι συνθήκες είναι αξιοπρεπείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, είναι η Βόρεια Ευρώπη, ωστόσο οι συνθήκες στη Νότια ή Ανατολική Ευρώπη είναι διαφορετικές. Θα χρησιμοποιήσω συγκεκριμένα δεδομένα κατά τις διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς των κρατών μελών», είπε.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για το θέμα της ελευθερίας Τύπου και έχει ήδη προβεί σε συστάσεις προς τα κράτη μέλη «που έχουν ουσιαστική αρμοδιότητα να διασφαλίζουν την ασφάλεια των πολιτών τους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων».

Η συνάντηση θα διεξαχθεί υπό το φως της έκθεσης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα που κατέταξε την Ελλάδα ως τη «χειρότερη χώρα της ΕΕ» όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου.

Σε επικοινωνία της EURACTIV με την Κομισιόν τον Φεβρουάριο, αξιωματούχος της ΕΕ κατέστησε σαφές ότι η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο πλουραλισμός είναι ένας από τους τέσσερις βασικούς τομείς που καλύπτονται από την έκθεση για το κράτος δικαίου και παρέπεμψε την EURACTIV στην έκθεση του 2021 για την Ελλάδα, η οποία εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια των δημοσιογράφων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Στο ερώτημα εάν θα μπορούσαν να μπλοκαριστούν κοινοτικά κονδύλια λόγω της κατάστασης της ελευθερίας του Τύπου, ο αξιωματούχος απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στρατηγικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ετήσια Στρατηγική Αειφόρου Ανάπτυξης (ASGS) για το 2021.

«Η ASGS αναφέρει ρητά ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους υποστηρικτικούς τομείς, οι οποίοι διαδραματίζουν βασικό ρόλο για τις δημοκρατίες μας, ειδικά στον τομέα των μέσων ενημέρωσης όπου η υποστήριξη πρέπει να παρέχεται με τρόπο που να σέβεται και να προωθεί τα μέσα ενημέρωσης ελευθερία και πλουραλισμός».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι αρκετά κράτη μέλη έχουν συμπεριλάβει μέτρα στα σχέδια ανάκαμψης για να βοηθήσουν στη στήριξη του τομέα των μέσων ενημέρωσης για την προώθηση της ελευθερίας και του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης.

πηγη: https://www.euractiv.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Μαϊος 2022 17:38